
Augusztus 20. környéke nemcsak strandokon, de a kertben is fordulópont. Míg az előbbieknél a nyári szezon végét jelenti, több kedves zöldség (legalábbis nálunk) ilyenkor kezdi első gyümölcseit teremni, hogy aztán október közepéig élvezhessük az ízletes szabadföldi terméseket.
A tűzijáték napján szedtem egy kis kosárral kedvenceimből,lásd az alábbi képet:
A kis cukkinik, a kaliforniai paprika (Keystone green fajta) és az árva bámia mellett az alábbiak kerültek a kosárba.
A paradicsomok július végétől szoktak teremni, az idei évben a mostoha tavasz miatt ők is csak az új kenyér mellé kínálják magukat.
1-es sorszámmal Black Krim,
2-essel RAF szerepelnek. Az előbbiről már tavaly is írtam, az utóbbi nálam új fajta: egy kolléganőm hozta Spanyolországból a magokat. A fajta meglehetősen érdekes hátterű: az Európát értéktelen zöldségszeméttel ellátó dél-spanyol "Costa Plastica"-ról származik, úgy tűnik, vele szeretnék az imázsukat javítani. A leírás szerint helyi fajta, alapvetően télen termelik, és jól bírja a sós vizet (ami nem lehet hátrány a tengerparti homokon álló fóliasátrak esetében). Különleges ízét is a sós víz adja - nálunk ez elmaradt, de teljes érés előtt, zöldesen szedve így is finom.
A 3-as magját Provence-ből kaptam, Coeur de Beuf névre hallgat - tehát ő egy provence-i ökörszív. Nagyon finom, érzékeny levélzete van, nehezen bírja a klímánkat, de szép, kemény, ízletes (inkább narancs-, mint az ökörszívekre jellemző fakó rózsaszínű) terméseket látszik hozni.
4: A jól bevált körtealakú sárga koktélparadicsom. Ízletes és korán, már júlis végétől terem; a többi karóssal ellentétben nem igényel zöldmunkát, mert akármennyire elbokrosodik, közben a régi hajtásokon terem és az új hajtásoskon is van ideje a terméseket beérlelni. Csak ajánlani tudom, akár dézsába is érdemes ültetni legalább egyet.
Padlizsánból a 7-es számú, Violette di Firenze nevű fajta tűnik ígéretesnek: nagyon szép színű és formájú, a kedvenc angol magboltomból. Korán terem, nem beteges és úgy tűnik, nincs is túl sok magja.
Az 5-ös tojás alakú fehér (Budapest Kertimag, ha jól emlékszem). A kisebbek (mint a kép jobb felső részén) finomabbak, a konkrét 5-ösben már sok volt a mag.
6-os nincs, legalábbis én nem látok a képen.
8: Egy kicsi csillagtök, avagy patiszon. Ebben a méretben (kb. 5 cm átmérő) a legjobb, ilyenkor sok kicsi nagyon sokra megy. Kovászolva szerintem finomabb az uborkánál.
Paprikák:
9: Ancho, Mexikóból (konkrét mag Angliából, ld fenti link).
10: Ez a szép világoszöld, vastaghúsú, ízletes, szabadföldön is jól termeszthető, nem csípős fajta Slovakia névre hallgat.
11: Fehérözön. Fehér zöldpaprikának ilyet szoktam ültetni: bokrain sok, viszonylag kicsi, de nagyon ízletes termést hoz. Nyersen vagy lecsóba ideális, tölteni kicsi.
12: Jalapeno, egész pontosan Early Jalapeno (mag Angliából). Nevéhez méltóan korán, már az első paradicsom előtt termett. A fűszerchiliknél vastagabb húsú, levesbe felkarikázva pont kellemesen csíp. Ha valaki nem ismerné, Mexikóban nagyon elterjedt, a mexikóiak pl. állítólag sajttal töltik és kirántják.
13: ez rokonilag még a paradicsom-vonal: Tomatillo, azaz Physalis Ixocarpa. Úgy néz ki, mint egy zöld paradicsom, de egy lampion-burkolat is van rajta. Számomra a legszűkebb mezsgye a gyümölcs és a zöldség között: savanykás, de cukortalan, zöld íz. Mexikóban állítólag ebből és a Jalapenóból készül a zöld salsa. Nyersen is jó, de ha a kosárból elhagyjuk a paradicsomokat és a paprika nagy részét, a többiből pedig zöldségkrémlevest készítünk, üdítően savanykás ízt ad neki.