HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2010.01.15. 19:19 muskotály küvé

Az a szép sárgászöld fű

avagy az isztriai olívaolaj

 

Amikor 2008 nyarán Chiavalon Sandiéknál beleszagoltam, majd belenyaltam a műanyagpohárba, beleborzongtam: az élmény ugyanolyan nehezen leírható, mondhatni katartikus volt, mint amikor először ittam amolyan igazi, ütős nagy bort.

 

 
Isztrián utazva lépten-nyomon, még zsebkendőnyi parcellákon is fiatal olíva-ültetvényeket látni. A félsziget déli felén a vörös talaj (terra rossa) jellemző; bár a "szürke" északi hegyvidék szőlői között is gyakori látvány, az olajfákat leginkább ebbe szeretik ültetni – valószínűleg nem csak azért, mert a szürkészöld lomb olyan jól mutat a délutáni nap fényében rozsdálló háttér előtt.
 
A turisztikai szolgálat helyi gasztronómiai értékeket bemutató weboldalát nézegetve, a legjobb termelők legtöbbje Vodnjan környékén található. A város „múmiás” temploma, kopott házainak és macskaköveinek lagymatag hangulata egyébként is megér egy látogatást, de ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki valamelyik híresebb olívaolaj-termelő felkeresését sem.
 
Például Pula felől a városba megérkezve, balra nyílik a Vladimir Nazor utca (egy „olívaút” tábla is jelzi). Ha az autóból kiszállva addig sétálunk, míg az utca bal oldala kicsit kiszélesedik, és az alacsony kerítés mögött ápolt kertet és házat látunk, a 16-os számhoz, Chiavalon Sandi birtokhoz érkeztünk.
A csengőnek valószínűleg még mindig csak a kábele lóg ki a falból, de a kertkapu valószínűleg nyitva és a családból valószínűleg valaki otthon lesz. Sajnos a mesterrel még nem találkoztam, de olajuk mértékadónak számít: a L’extravergine című olasz olíva-biblia a horvátországi olajok közül többek között az övékét értékeli a legtöbbre (, mindenképp érdemes venni egy üveggel belőle (még ha a 150 kuna egy fél literes palackért nem is tűnik túl olcsónak). Talán egyszer, érdeklődő társasággal, a szép kóstolóhelyiséget is érdemes lenne kihasználni.
 
Ha a főutcán (Istarska) a központ felé megyünk tovább, baloldalt a 28. szám alatt találjuk Antonio Pastrovicchio házát. Az ő olaja ugyan „csak” 92 pontot kapott a L’extravergine-től, de kimérve is árulja, 100 kuna/l áron - figyelembe véve, hogy a legegyszerűbb olajért is minden piacon elkérnek 80-90 kunát, ez kifejezetten baráti árnak tűnik.  Vele az udvarukban, a láncra kötött kutyától biztos távolságban eltöltött néhány perces várakozás után sikerült találkozni; készségesen elmagyarázta, milyen fajtákat használ, melyik fajtának mi az erénye és a hátránya, melyik (Buža) adja a „küvé” gerincét. Azt is elmondta, miért különösen jók az olívatermelés feltételei Isztrián, és ezen belül is a Vodnjan környéki síkságon: a vörös, de humuszos talaj szép termést ad, az Ucka hegy felől késő ősszel lecsapó hideg szelek pedig egyrészt jól megőrzik a termés beltartalmát, másrészt, a jellemzően november környéki szüretig azt kellően ki is szikkasztják – szemben mondjuk Dalmáciával, ahol a tenger felől fújó, enyhe, nedves szél a jellemző.
 
Szóval néhány napos isztriai tájékozódás után úgy tűnt, hogy az olíva is a szőlőhöz (meg sok minden máshoz) hasonlóan összetett dolog, fajtákkal, szüretelési időponttal, hogy csak néhány kulcsszót említsünk. Itthon, némi szakirodalmat fellapozva az is kiderült, hogy a világ különböző tájegységein a különböző fajták különböző érettségben – a borhoz hasonlóan - teljesen más karakterű, ízű és színű olajat adnak; más jellegű olaj ajánlott süteményekbe a vaj helyettesítéséhez (!), és más hússütéshez.
 
Az én nem túl átfogó tapasztalataim szerint, a jó dél-isztriai olaj élénkzöld színű, illata és íze mint a frissen vágott fűé, némi kesernyével. Főzésre, sütésre – bár Antonio szerint ők erre a célra is a saját olajukat használják, minek is vennének mást – kár pazarolni, egy csurgatásnyi belőle elegendő fűszer és "kenőanyag" egy kupac salátának, és életre kelt bármilyen, nem harsány krémlevest, főzeléket, vagy akár töltött káposztát.
 
Pirítósunkat belemártva, tudjuk, hogy idén is lesz nyár.
 

Címkék: gasztro olívaolaj isztria

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr231675255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2010.01.16. 15:01:29

Az az utolsó mondat nagyon talált:)

muskotály küvé 2010.01.16. 18:02:36

@Benikuty: egyébként a Vale de Lobos is finom; nem olyan sauvignon blancos, mint az isztriaiak, inkább ezerjós :)

Benikuty 2010.01.17. 03:28:33

@muskotály küvé: akkor bevásárolok belőle, mert ami itt figyel a spájzban, az MBT-é.
Az emlékezetes szalámi kisteszt óta én is beálltam tunkolónak:)

Hans Castorp 2010.01.19. 10:34:08

Mi a korcsulait kedveljük leginkább, csak kissé körülményes az utánpótlás...az isztriaiakat még nem próbáltuk, az igaz. De nincs olyan messze, mint Korcsula. És bor Isztrián is van :-)...

Benikuty 2010.01.19. 21:28:03

@Hans Castorp: Nem sok remény mutatkozik, hogy ezekből a csodálatos kicsiny manufaktúrákból bármikor eljutna ide, a termést megvásárolják a helyiek, és az oda látogatók.
Nekünk, az ilyen-olyan okokból már kissé röghöz kötötteknek üdítő lehetőség az általam többször említett korrekt hazai beszerzési forrás. Nem hipermarket minőség, és soha rosszabbat. Hipermarket áron.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.01.20. 21:06:09

muskotály küvé,

Az Orzeolivához képest milyen a Vale de Lobos?

Albet blogján írtam pár gasztro-tippet Isztriáról.
ami oliva nekem ott nagyon tetszett, az az Ipsa családé. Ipsi nevű faluban vannak, ami - nem túlzás- max 5 házból áll, amik úgy saccra 300 éve épülhettek. Van kb 6-féle olajuk, köztük voltak nagy élmények.
Annyira megtetszett a vidék(Isztria) hogy ha lenne rá keret, biztos hogy legalább évente visszamennénk. Olíva, szarvasgomba, sonkák, bor....és az egész olyan hangulatú mintha egy középkori mesevilág maradt volna itt, a hegytetőkön lévő középkori mini-városkákkal.

Hans Castorp 2010.01.21. 10:07:10

@Benikuty: megosztod velem a korrekt beszerzési forrásodat? :-)

Benikuty 2010.01.21. 10:24:56

@Hans Castorp: Ezer örömmel.
www.igazioliva.hu
Keresd Dr Bárány Györgyöt, bátran hivatkozz rám.
Mindkét nevemen jól ismer:)

Hans Castorp 2010.01.25. 12:21:08

@Benikuty: megvárom a februári fizetést, és azonnal felveszem vele a kapcsolatot! Köszönöm!

muskotály küvé 2010.01.26. 13:21:01

@Benikuty: @pinotnoir_777: sziasztok, nem voltam gépközelben az utóbbi napokban, ezért válaszolok csak most :). Azt nem mondanám, hogy a Vale de Lobos könnyedebb, de talán üdébb, kifinomultabb, mint az Amurjo. (A weboldal alapján az Orzeoliva nem biztos, hogy megegyezik az 5l-es Amurjoval, amit szoktunk venni.) Boros hasonlatnál maradva, az Amurjo egy jól sikerült, tiszta, "tisztességes" nagyüzemi bor, a Vale de Lobos pedig egy családi pincészet terméke. Egy ilyen jobb minőségű, "családi olaj" 10-12 EUR/fél liter; ebbe a Vale de Lobos is belefér. Nem több, mint egy üveg jó bor, viszont sokkal tovább tart :)

Benikuty 2010.01.26. 19:30:53

@muskotály küvé: állítólag megegyezik, akkor viszont miért az eltérő név? Nem értem.
Köszönöm az összehasonlítást, az eredmény az árban is megmutatkozik.

ehran 2010.02.07. 01:03:30

Isztrián kívül - leginkább itt Budapesten - is tudtok horvát olívaolaj beszerzési forrást? Múlt nyáron vettem én is Rab szigetén (tudom, az már délebbre van, mint Isztria) egy bio fesztivál keretében egy üveg olajat, és zseniálisnak bizonyult, főleg salátára használva. Culinaris-ékat is fűzögetem, hogy tegyenek ki horvát olajakat is, bár náluk úgyis aranyárban lenne gondolom. Ja, a másik nagy felfedezésem ott, a zsályaméz, szintén megbántam, hogy nem vettem egy szatyornyit (bár nem mondanám, hogy olcsó volt, ez is visszatartott a tömeges vásárlástól. :)

Hans Castorp 2010.02.07. 23:54:11

@ehran: Hvaron meg a levendulaméz, meg rozmaring(!)méz... nem emlékszem, pontosan mennyi volt, nem volt éppen olcsó, de nem volt horror árban sem.

Ha rábukkannál arra a (reméljük, létező) magyarországi horvátoliva-forrásra, értesíts engem is! :-)

Benikuty 2010.02.08. 06:25:17

@Hans Castorp: Tegnap a Bockban a virslizés után pont Ehrannal csemegéztünk ilyen különleges mézeket. Eddig mint méhész vaskalapos fia, idegenkedtem az ilyenektől, hát hiba volt.

ehran 2010.02.08. 15:39:34

@Hans Castorp: Igen, ahogy Beni is írja, rozmaringmézet pont tegnap volt alkalmam kóstolni a Bockban, meg kellett állapítanom, hogy úgy látszik, nekem ezek a fűszer-virág mézek a kedvenceim. :)
Sajnos a zsályaméznél pontos árra már nem emlékszem, illetve nyilván rátett egy lapáttal az is, hogy biovásár keretében vettük (vagy ez csak nálunk szokás, hogy akkor drágábban adják?); illetve ez meg ráadásul valami bio-díj nyertes termék is volt (a propoliszos változat), de akárhogy is, nagyon finom volt addig a rövid ideig, míg tartott. :)
Oké, ha sikerül itthon felhajtani az olajat, szólok.

Benikuty 2010.02.08. 18:19:21

@ehran: most elővettem az édeskömény mézet, amit eddig csak nézegettem:)

Benikuty 2010.02.08. 18:22:17

@Hans Castorp: legfrissebb információ, hogy az isztriai olajok importja előkészítés alatt az igaziolivánál.

Hans Castorp 2010.02.09. 23:18:45

@Benikuty: meglepetéssel és örömmel hallom! De jó! Köszönöm!

Benikuty 2010.02.12. 10:12:55

@Hans Castorp: annyi háttér információ talán megengedhető, hogy az Istriai olajok árával többünknek problémája van. Nyilván igaz, a hasonló spanyolok fele áron elérhetők.

Benikuty 2010.02.12. 10:15:43

@Hans Castorp: és bocs, Dr. Bárány István. nem György.

muskotály küvé 2010.02.12. 10:59:29

@Benikuty: ha valaki össze tudja hasonlítani a Tempranillot a Kékfrankossal, illetve csak az egyiket akarja megismerni, akkor ez igaz...

Hans Castorp 2010.02.13. 19:18:12

@Benikuty: jó, hogy itt emlegetem a dalmát olajokat, közben meg még a spanyolra sincs pénzem :-)...

Benikuty 2010.02.15. 00:07:08

@Hans Castorp: ...hát már a val de lobos is elég drága...

Hans Castorp 2010.02.15. 10:03:55

@Benikuty: ez az! Ráadásul min. 5000-ért kell rendelni, hogy Pesten házhoz szállítsák, hááát, nem biztos, hogy a család belemegy, hogy 6-7 ezret eltapsoljak olívaolajra, bármilyen bronzérmes is...:-((

muskotály küvé 2010.02.15. 10:36:44

@Hans Castorp: 2500 Ft tényleg nem kevés pénz, de ha egy üveg bor árához hasonlítod, sokkal tovább tart; szinte néhány csepp elég belőle egyszerre. Mivel hozzánk gyakorlatilag csak az "alsópolcos", nagyüzemi termékek jutnak el, sajnos meg kell barátkozni a gondolattal, hogy az igazán jó minőségű olajok ára ezekénél magasabb, egy üveg (0,5l ) mindentől függetlenül 10 eurónál kezdődik.

Benikuty 2010.02.15. 20:34:00

@muskotály küvé: azért valahogy még abban élünk, hogy tíz euroért szeretnénk jóból egy litert.Ez nyilván lehetetlen. Én először azzal szembesültem, micsoda szeméttel szúrják ki a szemünket a hiperekben, az amurjohoz képest,amivel először kenyeret mártogattam.
A val de lobos tényleg ínyenc kategória, néhány csepp a tányérra, aztán szégyen ide, szégyen oda, az ujjammal mártogatom.
@Hans Castorp: azért van más megoldás is, én sem egyedül vásárlok.

muskotály küvé 2010.02.16. 09:32:01

@Benikuty: az a baj, nagyon gyorsan meg lehet szokni ezt az "ínyenc"-kategóriát... Persze nem veheti az ember mindenből a legjobbat, de még mindig kevesebb pénzbe kerül ínyenc olívaolajat, mint ínyenc bort "használni" :)

Hans Castorp 2010.02.18. 13:34:15

@muskotály küvé: ez az! Például ezért nem is törekszünk egyelőre a márkás és/vagy kézműves csokoládék beszerzésére. Ha az ember egyszer ráérez az ízére (bornak, olívának pl.), akkor elveszett...:-)

Benikuty 2010.02.18. 16:07:24

@Hans Castorp:
ezért van mindennapok bora,
aztán ünnepnapok bora,
és az alázat.

ehran 2010.02.18. 21:40:08

@Hans Castorp: Ha mégis elkezdenétek a kézműves csokoládék iránt érdeklődni egyszer, Csiszár Katalint, a Rózsavölgyi csokoládénál ki ne hagyjátok. ;)

Hans Castorp 2010.02.19. 12:44:18

@Benikuty: amit én mindennapok borainak gondolok (egy ideális világban) azok a Nyakas pince folyóborai Tökön. De, ugye, az sem itt van...nem baj, annál jobban örül az ember, ha hozzájut! :-)

Benikuty 2010.02.20. 21:12:26

@Hans Castorp: ami hozzátok közelebb van, az imrehegyi Béla Zoltán. Nem rég nyitott üzletet Szegeden. Korrekt borokkal, de semmi csoda. Jó ár/érték aránnyal.

muskotály küvé 2010.03.02. 09:50:52

@Benikuty: vagy ha a környéken az általad felfedezetteket nézzük, a Fonték, és az izsáki Varga borai is jók, helyben véve kitűnő árakkal...

Hans Castorp 2010.03.02. 13:41:11

@Benikuty: @muskotály küvé: nem is tudom, hogy feledkezhettem el Frittmannékról.

muskotály küvé 2010.03.03. 09:33:33

@Hans Castorp: Frittmann is jó, de Fonték rozéja és ezerjója legalább annyira, viszont áruk tükrözi, hogy kevésbé felkapottak

Hans Castorp 2010.03.03. 22:22:40

@muskotály küvé: szeretjük a Font rozét is! :-)

A Vale de Lobos nagyon finom! Házi ciabattával...Köszönjük, Benikuty! :-) Meg a posztot is, mert különben soha eszembe se jutott volna, hogy "dejszen, milyen jó volna porugál olajba mártogatni ropogós kenyerünket...!"

Benikuty 2010.03.03. 22:32:25

@muskotály küvé: Tegnap két órát töltöttem a Koch birtokon (Hajós-Bajai borvidék, Borota) és jó nagy tockost kapott az a nyakas, székely előítéletességem.
Március 12.-én lesznek erre bizonyítékaim, és ma azt gondolom, hogy a Frittmann többé, Font kevésbé, de bizony már átlépték a limest, elszálltak.

Benikuty 2010.03.21. 14:41:02

@Hans Castorp: kaptam újabb olajokat, majd igyekszem juttatni belőle mártogatni:)

muskotály küvé 2010.03.24. 12:59:51

@Benikuty: ha marad, engem is érdekelne...
Neveket tudsz esetleg írni? Megjött a mindentudó olívakalauzom...

Benikuty 2010.03.25. 12:26:59

@muskotály küvé: Kissé elsodródtam a témától, de ígérem, írok.

Benikuty 2010.04.27. 18:43:57

Az egyik az éjszakai szüretelésű Gallo, a másik az organikus Biocano.
Össze kellene jönni kóstolni, bár én a Vale de Lobost elnyalogattam:)

Hans Castorp 2010.04.29. 09:49:13

@Benikuty: például lehetne a kóstolót Szegeden tartani, teszem azt...

Benikuty 2010.05.14. 10:15:39

@Hans Castorp: egyéb okok miatt belátható időn belül nem jutok el Szegedre, amiért elég bánatos vagyok:((

Hans Castorp 2010.05.23. 13:19:35

@Benikuty: ez szerintünk is felettébb sajnálatos :-((

Hans Castorp 2010.07.05. 09:40:48

Írtam a bűvszakira is, de itt is megkérdezem: tett már el valaki pesztót?

muskotály küvé 2010.07.08. 01:12:47

Én még nem.
A mandulafenyőm még csak derékig ér :)

Hans Castorp 2010.07.15. 10:41:54

@muskotály küvé: ha megnőtt fogjunk össze:mi adjuk a bazsalikomot, Ti a fenyőmagot, jó?

Benikuty 2010.07.24. 10:55:24

Nézzetek be ide, új olajok vannak.
Változatlan ott pislog a spájzban egy-egy üveg Gallo és Biocano. Csaba, ha végre összejön a borozás, mindenképp meg kell kóstolnunk, mert az üvegek gazdája kíváncsi a véleményünkre:) Addig is köszönet neki a mintákért!
www.igazioliva.hu

muskotály küvé 2010.07.26. 11:06:46

@Benikuty: OK. reméljük, augusztusban összejön, ha visszatér Albert, keressünk időpontot.
Már nagyon kíváncsi vagyok ezekre... Egyébként én is hozam vagy 8 fajtát Isztriáról, úgy hogy választék van bőven.

Benikuty 2010.08.08. 16:53:18

@Hans Castorp: Nagyon eltűntél. Babával minden rendben?

Benikuty 2010.08.08. 16:56:08

@Benikuty: hülye, bolhás kutya. Manócska majd belehalt, mikor egyik kicsi, másik pici volt.

Benikuty 2010.08.29. 13:53:46

Pénteken este, mielőtt megjött a vihar,kóstoltunk. A Gallo-t(éjszakai szüretelésű) én selymesen lágynak találtam, mártogatni kiváló. A Biocano kissé karcosabb, összekapta az ízlelőbimbóimat, férfiasabb.
A szerelmem továbbra is a vale de lobos:)

muskotály küvé 2010.08.30. 13:17:47

@Benikuty: a Vale de Lobossal nem kóstoltuk most, és talán a frissebb élmény miatt, de az én sorrendem: Biocano, Vale de Lobos, Gallo. Ezt az éjszakai szüretet egyébként nem értem, mi benne a pláne; kevésbé kihasznált az olajprés? :)

Benikuty 2010.08.30. 18:11:47

@muskotály küvé: a kérdésed továbbítottam az importőrnek, jelezte, hogy hamarosan válasz ad:)

IGAZIOLIVA · http://www.igazioliva.hu 2010.08.30. 21:38:21

Talán a GALLO az egyetlen éjszakai szüretelésű extra szűz olívaolaj.
Valószínűleg ennek oka egy helyi hagyomány és
Portugáliának ezen a részén (Abrantes) ezért készítenek éjszakai szüretelésű extra szűz olívaolajat. A nappal szüretelt olajbogyók hőmérséklete magasabb és a kipréselt olaj mennyisége több, mint az éjszakaí szüret esetén, amikor a gyümülcshús (olajbogyó) nem melegszik fel a napon és a kipréselt olaj mennyisége kevesebb. Az éjszakai szüretelésű olajbogyóból nyert olíva koncentráltabb és a bogyók kisebb oxidációja miatt, aromában gazdagabb.
A GALLO éjszakai szüretelésű extra szűz olaja
a Feinschmecker Magazin 2009. júniusi számában közölt teszt szerint a világ 200 legjobb extra szűz olaja között van.
A YouTube-on van egy nagyon látványos videoklip www.youtube.com/results?search_query=azeite+gallo+ritual&aq=f

muskotály küvé 2010.08.31. 09:26:52

@IGAZIOLIVA: kösz a választ; én az isztriai olajokat ismerem kicsit jobban, ott valószínűleg nincs szükség az "éjszakázás"-ra, a hegyekből lecsapó száraz, hideg szelek megteszik a magukét...
Egyébként érdekes kontrasztok az Önök olajaihoz képest: az isztriaiak harapósak, kesernyések, frissek, a portugálok (amiket Önök forgalmmaznak) számomra letisztultabbak, de ugyanolyan elegánsak. Pl. a kiwifagyimra csak Vale de Lobost teszek :)

Benikuty 2010.08.31. 10:18:28

@IGAZIOLIVA: most ez az aroma gazdagság valahol elsikkadt, de én visszakóstolom...
süti beállítások módosítása