HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.09.02. 18:31 muskotály küvé

Isztria ízei

A strandok büféi, éttermei „nemzetközi” kínálatukkal inkább a turisták biológiai szükségleteinek kielégítését, mint a gasztronómiai örömködést szolgálják, de ezektől eltekintve sok a helyi klasszikus alapanyagokra építkező (sok esetben a Gault Millau által is jegyzett, akár 1-3 sapkás) vendéglő.

 
Építkezni pedig bőven van mire: a tengerből kifogott halak, kagylók, rákok mellett a helyiek szeretik a borjú- és marhahúst (érdemes benézni egy hentesboltba), és szívesen foglalkoznak levegőn szárított sonka, császárszalonna, füstölt hús, stb. készítésével is… Mindezek mellett az erdőkben-mezőkön szarvasgomba, vargánya, vadspárga terem (amelyek a leggyakoribb ízesítői jellegzetes tésztaféléiknek).
 
A helyi turisztikai hatóságok példamutatóan propagálják a helyi kincseket: a www.istria-gourmet.com című weboldal részletes és többnyelvű információkkal szolgál a tartomány éttermeiről és legfontosabb gasztronómiai élményeiről, azaz olívaolajairól, borairól, szarvasgombáiról és szárított, füstölt húsféléiről - mindenképpen érdemes áttanulmányozni, mielőtt valaki Isztriára indul. Az éttermeket saját pontrendszerben értékelik, de emellett adott esetben a Gault Millau és más kalauzokban elért eredményeiket is bemutatja. Az olívaolajaknál sok egyéb mellett megtudhatjuk, a termelő milyen típusú földön, milyen fajtákat termel, és terméke hány pontot kapott a L’extravergine című olívaolaj-katalógus legutolsó kiadásában. A szárított sonka, panceta készítését részletesen leírják.
 
Ami a borokat illeti, a legjobbak a félsziget északnyugati felén, a Lim-csatorna vonala fölötti szürke talajon teremnek. A leghíresebb bortermelők viszonylag kis területen, a Momjan-Buje-Višnjan háromszög környékén koncentrálódnak – kivéve a Matošević pincét, amely pont a Lim-csatorna mellett, Krunčići faluban található.
Szintén ezen a tájon, a Mirna folyó völgyében, a Motovun környéki erdőkben teremnek a szarvasgombák: a híres fehér (Tuber magnatum Pico) csak októbertől márciusig, így a nyári utazók kénytelenek beérni a fekete fajtákkal.

A tengerparton, illetve a félsziget alsó felén jellemző vörös föld inkább az olajfáknak kedvező, a legjobb termelőket többnyire Vodnjan és Bale környékén találjuk.
Szárított sonkából és pancettából nekem csak a mindenütt kapható, Pazinban készült "gyári"-hoz volt szerencsém, de mindkettő kitűnő.

A dologhoz hozzátartozik, hogy az isztriaiak igencsak megbecsülik saját termékeiket: a helyi sonkából (amelyet a spanyolhoz hasonlóan, egészben tartanak a pulton és a hentes egy hosszú késsel és néhány perces procedúrával szel belőle néhány szeletet) 360 kuna, azaz 14 ezer forint körül van egy kiló (darabolt dalmát pršutot persze a harmadáért is lehet kapni). Első ránézésre a piacon a halak ára is magasabb, mint Pesten a Metróban. A borok és az olívaolaj sem nevezhetők olcsónak, bár ezeknél az ár nem mindig arányos a minőséggel - de ezekről majd később.

Címkék: gasztro bor szarvasgomba isztria olíva

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr591355905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálcika 2009.09.04. 19:57:05

Szép estét!
jelentem bepótoltam a lemaradásomat és elolvastam a többi posztot is,nagyon hasznos kis írások!!!!!!!!!!:)))))))

Zuzuka 2009.09.07. 21:31:42

igazi kincsestár! jó lehet ott élni és ilyen finomságokat kóstolgatni!
megyek, bemászok a hűtőbe egy kis hazai sonkáért:)) így jár aki vacsi után ínyencségekről olvas...

Zuzuka 2009.09.07. 21:33:24

fehér szarvasgomba? hmmmm, milyen íze lehet...

muskotály küvé 2009.09.08. 09:39:36

@Zuzuka: nyáron csak konzerv-formában lehet kapni. Az alapján ígéretes... kicsit fokhagyma-ízű

Hans Castorp 2009.09.15. 18:30:25

@muskotály küvé: szia! Nem tudnál ajánlani gasztro-oldalt a dalmát szigetekről, közelebbről Korcsuláról?

Remélem, nem off.

Másik kérdésem: ásványvíz. Már voltunk többször is Horvátországban, és nekem úgy rémlik, hogy elég drága (150 Ft min.). Mi gond nélkül megisszuk a csapvizet, de pici gyerek talán mégis jobb, ha palackozottat fogyaszt...Mik a tapasztalataid? Érdemes itthonról vinni v i z e t?

muskotály küvé 2009.09.16. 10:01:57

@Hans Castorp: szia!
Korcsulával kapcsolatban nincsenek forrásaim - az újabb Isztriás cikkbe belinkelt Gault Millau guide oldalán találsz Isztrián kívüli Horvát éttermekről teszteket.

Vizet, ha befér a kocsiba, lehet vinni; a csapvíz ha iható is, elég rossz ízű szokott lenni. Nekem mondjuk jól esnek níáron az ottani, kissé sós ásványvizek...
süti beállítások módosítása