HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.07.27. 17:52 muskotály küvé

Isztria

 

1994 környékén, amikor végtelen szerpentineken, végtelen konvoj közepén araszoltunk, hogy a kilenc órás út végén megérkezzünk a turisták, a beton és a kabócák paradicsomába, más kép alakult ki bennem Isztriáról, mint amit mostanában tapasztaltam.

Azóta szinte évente megfordultunk Horvátországban, de mindig Rijekától lefelé vettük az irányt. Tavaly úgy gondoltuk, a híres „velencei” városokért cserébe megkockáztatjuk a kívánatosnál több betont és nagyobb tömeget – és kellemesen csalódtunk, sőt, idén is visszatértünk.

 
Az útikönyv szerint Isztriát egyre inkább „új Toszkana”-ként szokták tekinteni. A táj valóban olyasmi, és bár Isztria nem rendelkezik Pisahoz vagy Sienahoz mérhető grandiózus műemlékekkel, a számos kisebb-nagyobb városkában sokkal jobban átérezni a kövek középkori hangulatát, mint Toszkana túlzsúfolt turistacélpontjaiban. Isztria ilyen szempontból fordított Toszkana: a tömegek a tengerpart mentén vannak, így a félsziget belsejébe látogatók számára pont azt az élményt nyújtja, ami Toszkanában valószínűleg már elveszett.
A „kövek” mellett a félsziget gasztronómiai szempontból is kifejezetten érdekes, néhány kulcsszó, a tengerből kifogott dolgok mellett: olívaolaj, szarvasgomba, bor, szárított sonka, és Horvátország nemzetközileg legelismertebb éttermei (ami talán többet ér a „Dunakanyar legjobb gitárosa” titulusnál). Különösen szimpatikussá teszi, hogy a magyarországihoz hasonló helyzet érzékelhető: a kínálat nem évtizedek óta kialakult, a vendéglősök, gazdák útkeresése a korábbi mennyiségorientált, a turisták „ellátására” irányuló gazdálkodástól a minőség, egyediség irányában, kezdi meghozni gyümölcseit.
Összességében, aki fel akar fedezni, az Isztriára menjen.
 
 

Emberek

 
Úgy általában türelmesek, udvariasak; szemlátomást nyugodtak, kiegyensúlyozottak.

- Bondzsoorno – válaszol hangosan félszeg biccentésünkre a kapualjból az idős vodnjani, azaz dignanoi hölgy. Sok jel utal az olasz gyökerekre, sok a kétnyelvű (egyébként példamutatóan egyenrangúan, emellett példamutatóan pragmatikusan, sokszor egy táblára elhelyezett) felirat, az olasz vezeték és/vagy keresztnév. A „dojcs, inglis?” kérdésünkre minimum egy „italiano”-t kapunk a sajnálkozó bólogatás mellé. Mindemellett nem mondanám, hogy Olaszországban érzi magát az ember.

 
 

Tájak

A félsziget elvileg a Rijeka-Trieszt légvonal alatti rész.
A keleti oldalon emelkedik az Ucska-hegy; jellegzetes, tévétornyos orma, mintha Noé bárkája feküdne fejjel lefelé a parton, a félsziget sok távoli pontjáról is fel-felbukkan. A keleti oldalán lévő szűk opatijai partvidék sok (nemcsak közigazgatási) szempontból már a Kvarner-öböl menti régió része.
Az északi rész szürke dimbes-dombos-hegyes vidékei középtájtól vörös földes, szinte-síksággá szelídülnek.
A nyugati part egybefüggő nyaralótelepeivel éles ellentétben áll a délkeleti oldal ritkán lakott, csendes, elragadó vidéke, ahol Zastava-széles aszfaltcsíkok kanyarognak a kopár fennsíkok bozótjai között.
 
Isztria délen a Premantura-félsziget keskeny bajszocskájában végződik, melyet sok, áttetszően tiszta vizű, néhol homokos talajú öböl tagol. Természetvédelmi terület, de 20 kunáért autóval is végigporoszkálhatunk rajta (és persze fürödhetünk valamelyik öblöcskében). A félsziget csúcsán (azaz Isztria legdélebbi részén) a világ végén érzi magát az ember; a magas sziklákról be lehet ugrálni a kristálytiszta vízbe – és be lehet térni a bozótban, az embermagasságú nádas árnyékában rejtőző, Szafari bár-„ba” egy pohár hideg limonádéra vagy növényteára - fantasztikus hely, ha valaki arra jár, semmiképpen ne hagyja ki.
 
 

Városok

 
 
Pula számomra eddig az egyetlen igazi, nem csak a turisták kedvéért létező városa Isztriának: az utcákon helyiek közlekednek, van nagy hajógyár meg játszótér. Az utcákon néha egy-egy római kori kapu, templom vagy a lebilincselő amfiteátrum bukkan elő, a játszótérről szemmel lehet követni az út túloldalán lévő (vagy inkább kezdődő) hajógyár panelház-méretű munkadarabján hegesztő munkásokat, a tér másik végén pedig egy Bizánc-korabeli templomocska és egy szép római mozaik van. Itt találtam egyedül „igazi” piacot (hal, hús, zöldség, helyi vásárlóerő).
 
 
 
 
Pula a Monarchia fontos haditámaszpontja volt; védelmi rendszere számos kisebb-nagyobb, a komáromihoz hasonló stílusú erődből állt, ezek itt-ott felbukkanó romjai is színesítik a képet. A Verudela-félszigeten lévőt tengeri múzeumként (és teknősmenhelyként) hasznosítják, Aquarium néven – nagyon érdekes. A környék tengereinek élővilágát bemutató "akváriumok" képes felirataiból  megtudhatjuk, micsodák azok az izék, amelyek a parton a sziklák réseiből néha előbukkannak, de képet kapunk a környék halálos cápatámadásinak helyeiről és időpontjairól.
 
 
 
 
 
 
 
   
 
Rovinj a leghíresebb látnivaló – a szokásos, félszigetre épült óváros itt különösen hangulatosra és bájosra sikerült, az élményt az átlagosnál több turista sem tudja elrontani.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Porečből leginkább a hosszú római főutca elején, egymással szemben lévő két fagylaltos maradt meg: mindkettő hangosan invitálta a sétálókat, annál hangosabban és cirkuszba illő trükköket bevetve, minél inkább a szemközti egység felé húzott a kiszemelt vendég. Ha az ügyfél választott, egyedi módon kivitelezett tölcsér-komplexumokat kapnak az elvarázsolt gyerekek…
 
 
 
 
 
A félsziget belsejében a fehér kövekből épült, harangtornyukkal általában szintén szó szerint a velencei mintát követő városok tipikusan a dombok tetejére épültek. Az összes végiglátogatásához jó pár nyaralásra lenne szükség, de az eddigi kedvencek az alábbiak.
 
Motovun városának kúpja magányosan emelkedik ki a Mirna folyó völgyéből, így messziről is elragadó látvány – de a városba felmászni, esetleg a legfelső részen lévő, árnyas éttermi teraszról szemlélni a környéket még inkább ajánlott.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Grožnjan szintén hegytetőn fekszik, kicsike, de szinte ép fallal körülvett városa meseház-gyűjtemény, girbe-gurba utcácskákkal. A második világháború után elmenekült olaszok házaiba képzőművészek költöztek, így szinte minden ház aljában egyedi és színvonalas galéria (tehát nem szuvenírbolt!) található.
 
 
 
 
 
 
 
 
Labin kakukktojás: mivel a közelmúltig bányaváros volt, a velencei falak között sok a volt Jugoszlávia, főleg Bosznia területéről érkezett lakos; a főtéren zsibvásár van, rézbográccsal és törökös kávéfőzővel. Helyi múzeuma a maga műfajában talán a legérdekesebb, amit láttam: a reneszánsz épület alatti táróban bányászati kiállítás, az épület különböző szintjein a környék hagyományos gazdálkodását és Tito felszabadító harcait bemutató kiállítás egyaránt helyet kapott.
 
 
 
 
Vodnjan eleven mezőváros, az utcákon traktorok és motorok, a belváros kőházai között is „igazi” élet zajlik. A tágabban vett környékről ide járnak olívaolajért és borért. Templomában múmiák és más relikviák találhatók, idekerülésük története is aranyos – tessék meghallgatni a magyar nyelvű audioguide-ot...
Bale Vodnjan és Rovinj között van; a belső városkapun belépve, a harangtorony körüli főutcácska körbeér, a kicsi kis udvarokban, a házak előtt helybéliek vagy zágrábi nyaralók múlatják az időt. Az egyik házacskában szép kerámia-galériát találunk; a művésznő, gyurgyeváci lévén, jól beszél magyarul, sok érdekeset megtudhatunk tőle a környékről.
 
Mindezek mellett sok kisebb, többé-kevésbé lakott település van, amelyeket a főutakról letérve érdemes útba ejteni és betekinteni a több száz éves falak közé. Például
Dramalj szellemvárosa Rovinjhoz közel fekszik, az 1700-as évek óta nem élnek benne emberek.
 
Pula és Labin között érdemes betérni Mutvoranba (a kép róla készült; Isztria legrégebbi temploma, de még érdekesebb a városfalon átvezető hármas kapu), majd Rakaljba (a városon túl, tengerparti dombon álló magányos templom, szép és érdekes kilátással).
 
 
 
 
 
 
 
De mindez tényleg csak néhány példa - rengeteg felfedeznivaló van még hátra...
 

Címkék: utazás isztria

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr191272035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2009.07.27. 19:13:38

Újra működik a pulai hajógyár?
Szép poszt.

muskotály küvé 2009.07.28. 10:11:28

@Benikuty: kösz; még folytatni akarom...

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2009.07.28. 16:13:33

Ez egy nagyon szépen megkomponált bejegyzés volt. Még több ilyent!
Aztán lassan kiadhatsz egy saját útikönyvet. ;)

muskotály küvé 2009.07.28. 16:23:46

@RaveAir: Sajnos sok ideig tart egy ilyet összehozni...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.07.29. 14:23:09

úgy érzem, muszáj elmennem isztriára

eddig nem nagyon volt kedvem horvátországhoz, meghoztad :)

Zuzuka 2009.07.31. 19:35:40

még soha nem jártam Horvátországban:( így adódott...
gyönyörű helyen nyaraltatok! kiválóak a képek, jól érzékeltetik a kedves kis városok hangulatát. én is kedvet kaptam - ha mostanában nem is, de egyszer talán...
miért nem laknak a szellemvárosban olyan régen?

Benikuty 2009.08.01. 09:40:24

A világ hét csodája simán bővülhetne, ha nem csak épített helyek játszanának. Mondjuk Premantura...:) Kétszer egy hetet töltöttünk ott, amíg élek nem feledem.
Kérem a fojtatást!

Benikuty 2009.08.01. 09:46:00

@Zuzuka:
Erre én is kíváncsi lennék.

A világ csodái nem heten lennének, ha nem csak épített dolgok játszanának.
Mondjuk Premantura, ami egyszerűen leírhatatlan csoda, amíg élek, nem felejtem el azt a két hetet, amit ott töltöttünk.
Fojtatást!

muskotály küvé 2009.08.05. 10:17:28

@Zuzuka: @Benikuty: sziasztok, bocs, de nem voltunk itthon, ezért válaszolok csak most.
Dvigradban volt egy pestisjárvány az 1600-as években (ha jól emlékszem), amely csak néhány családot kímélt meg - ők pedig elköltöztek.

Benikuty 2009.08.05. 21:38:53

j=ly. bocs. elsült a kezem.
@muskotály küvé: én is így tettem volna.

Zuzuka 2009.08.06. 09:07:53

@muskotály küvé: értem. ha azok a falak mesélni tudnának....

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2009.08.09. 19:53:13

Én Krk sziget alsó csücskét kedvelem, Baska-t. Nézzétek meg jövőre! Szép poszt, gratula. Kifejezetten kedvet kaptam.

muskotály küvé 2009.08.10. 10:20:14

@Macaroon: már voltunk ott, kétszer is :)
Mot egyenlőre Isztriáért lelkesedünk. Még írok róla...

Benikuty 2009.08.10. 20:10:15

@muskotály küvé:
Baska tényleg nagyon szép. Azt gondolom, az Isztria-szerelem viszont egy életre szól. A világ csoda partjait csodáltam, közben magamban:" szép-szép, de Isztria..."

Benikuty 2009.08.10. 21:14:45

@Benikuty:
Fogalmazásból elégtelen! Fiam, üljön le!

muskotály küvé 2009.08.10. 22:49:21

@Benikuty: ti ketten Benikutyok, jól elvagytok :)

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.08.25. 13:10:29

Isztria valóban zseniális hely, jó olvasni, hiogy mások is felfedezik benne ugyanazt, ami miatt mi is rajongunk érte. aki kedveli ezt a világot, ajánlom egy korábbi oldalunkat (www.adrianet.hu), ami nem nagyon frissült az utóbbi években, de hát a városfalakat sem frissítik évente :) Mostanában meg ide írtunk: www.pecsiborozo.hu/tag/isztria
Akit érdekel, ősszel (október vége tájt) szeretnénk összehozni egy szarvasgombás isztria-túrát: szarvasgomba-fesztivál, pár pincészet, olívaolaj-készítők, jó éttermek, 3-4 nap...

muskotály küvé 2009.08.25. 13:26:07

@zoranka: belenéztem a blogotokba (pécsiborozó), érdekes... Trgeten egyszer keresztülmentünk, szép hely. Még akarok írni az isztriai gasztronómiai élményekről, nekem is vannak tippjeim.
Ha szerveződik az őszi túra, értesíts légyszi (akár a nevemre kattintva, magánban írva)

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.09.03. 09:03:19

tervezés alatt, potenciális dátum: okt. 23-25. (esetleg, habár ez már neccesebbnek tűnik - vagy nov. 6-8.), az előbbi a szarvasgomba szempontjából több programot kínál, az utóbbin meg már mártonozás van, újborozás, ilyesmi, de az meg itthon is hoz némi kötelezettségeket...

muskotály küvé 2009.09.03. 10:22:36

@zoranka: az okt 23-25 ráadásul ugye munkamentes időszak...

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.09.04. 08:38:26

na ja ezért is esett erre a fő választás :) kis körkérdés: egy háromnapos boros gasztrotúrára mennyi az elfogadható pénzöszeg?

muskotály küvé 2009.09.04. 09:21:06

@zoranka: jó kérdés. Én egyébként valószínűleg családilag mennék, veletek közös programokat beiktatva. De még nem beszéltem meg otthon.
Egyébként az időjárást, meg a borospincék, szarvasgombás helyek távolságát figyelembe véve, hol érdemes ilyenkor megszállni, a tengerparton vagy a beljebb?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.01.07. 15:28:54

minden évben megbeszéljük, hogy menjünk már máshova a nyáron, aztán a végén csak mindig Isztián kötünk ki... jó a poszt!

borandi (törölt) 2011.08.29. 13:36:01

Nagyon jó volt olvasni az írásod.Felelevenedtek a 2008-as emlékeim az Isztriáról.www.utravalo.gportal.hu/gindex.php?pg=32612469
Köszönöm

muskotály küvé 2011.08.29. 15:40:51

@borandi: a Kamenjak-félsziget legnagyobb öbléről készült képed egyből megismertem, a szomszédos volt a kedvenc strandunk...
süti beállítások módosítása