HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.01.29. 12:10 muskotály küvé

Aranygaluska

A család egyik közös kedvence az aranygaluska, hideg téli hétvégén sokszor kerül valami tartalmasabb leves után – a Horváthilonka kissé brutális megfogalmazását kölcsönvéve – „ebédtészta”-ként az asztalra.

 

Kenyérsütőgéppel egyszerű a munka, és az anyósom által a Vág hullámterében, kivadult diófák alól összegyűjtött, finom, aromás diókért is kár lenne, ha megöregednének...

Legutóbb vendégeknek készítettünk egy tepsivel - a képek ez alkalommal készültek -, de egy családnak elegendő egy normál kerek tortaformányi adag.

Hozzávalók (6 személyre) :
A tésztához:

500 gr liszt (kelttészta készítésére alkalmas)
260 ml tej
30 g vaj (+ a tortaforma kikenéséhez, és a tészta meglocsolásához, mindennel együtt 10 dkg-al számolhatunk)
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
20 g élesztő
1 kanál cukor
1 kávéskanál vanília-kivonat
2 csepp citromolaj (vagy némi reszelt biocitromhéj).

A töltelék:
15 dkg darált dió
10 dkg nádcukor.
 
A vaníliamártáshoz:

1 l tej
4 tojássárgája
8 dkg cukor
2 kiskanál liszt
1 evőkanál vanília-kivonat vagy fél rúd vanília.

 

 
 

A tésztát a hozzávalókból a szokott módon kidagasztjuk és megkelesztjük (ahogy jeleztem, mi a kenyérsütőgép dagasztó-kelesztő funkciójával szoktuk).

Egy normál tortaformát vajjal alaposan kikenünk.

Ha a tészta megkelt, kettévesszük, és lisztezett deszkán az egyik felét bő 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztából egy pohár segítségével galuskákat szaggatunk, melyeket lazán, néhány milliméteres réseket hagyva a formába teszünk. Ha megtelt a forma, olvasztott olajjal meglocsoljuk a galuskákat, és a cukrozott dió felét rátesszük. A diót simítsuk el a tetején, hogy a résekbe is jusson.

A tészta másik feléből hasonlóan még egy réteg galuskát lerakunk, meglocsoljuk vajjal és megszórjuk a töltelékkel. (A második réteget kissé jobban meg kell vajazni, mivel a teteje sülés közben szárad.)

Az egészet egy jó félóráig meleg helyen kelesztjük, majd nem közepesen meleg sütőben (160°C) sütjük, amíg kissé megpirul (kb. 30-40 perc).

 

Amíg sül, elkészíthetjük a vaníliamártást: a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzátesszük a lisztet, a vanília-kivonatot és a tejet. (Ha vaníliarudat használunk, a tejet forraljuk fel először a vaníliával, de ne túl forrón tegyük hozzá.) Az egészet duplafalú edényben, vagy vízfürdőben, folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg be nem sűrűsödik (de ne forraljuk fel, nehogy a tojássárgája kicsapódjon).

 

A recept egyébként a Horváth Ilona féle Szakácskönyv receptjén alapszik, csak tojással, kevesebb cukorral és vajjal készül. Egész tojás a liszt javítása, a kellően laza tészta érdekében kerül bele. Mivel nem kifejezetten desszertnek, hanem szinte főfogásként fogyasztjuk, nem kell túl édesnek lennie, a mártás eléggé édessé teszi. (Nem tudom, más országokban mennyire jellemző, mi szeretjük a szinte-főfogás-leves – édes második kombinációt.)

 

Tálaláskor egy kevés híg, fanyar gyümölcsből készült (nem túl édes) lekvár, de különösen a kedvencem, az iráni gránátalmapüré (amit mi a márkája után egyszerűen Kambiznak hívunk), könnyebbé teszi és jól megy az ízéhez. Dió helyett lehet pisztáciát (különösen, ha van otthon Kambiz) vagy mogyorót, de akár mákot is használni.

 

 

Címkék: gasztro kambiz aranygaluska

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr62910032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.29. 17:06:16

Sztem hungarikum.
Sikerül sima BL55-ből is, de próbáld majd ki félfogóssal! Anyám az egyes darabokat forgatta meg a cukros dióban, és borsodó járt mellé.
(Bio citromot először és utoljára algíri házunk kertjéből ettem, ami itthon impotból kapható, az az induló állomáson kötelező fertőtlenítő fürdőt kap. Előny az otthon citromfát nevelőknél.)

muskotály küvé 2009.01.29. 17:26:34

@nagypapi: a biocitromban pont az a jó, nem kap fertőtlenítő fürdőt... Legalábbis ez van ráírva. De ritkán van otthon, mert gyorsan romlik, kevés helyen kapni, és ilyen tésztába szerintem jó a citromolaj is. (Ami ugye citromhéj-kivonat.)
Lisztből nekem a kedvencem a Ferencvárosi Extra búzaliszt volt - amíg létezett a Soroksári úti malom, ill. a mintaboltja. Azóta kínlódom, drágán kapni használhatót.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.29. 17:34:23

Csak tamáskodom: a biocitrom hazai kistermelő áruja? Mert ebben az egy esetben hajlandó vagyok elhinni, hogy vegyszermentes. Ami import, azt kötelezően kezelik, másképp nem is engedik ki az induló országból. Én melegvízben alaposan lesikálom a héját, oszt' jónapot. (Mivel a szállítmányt nem egyesével fürdetik, csak lefújják a rekeszeket, jó eséllyel lehet a közepéből kevésbé kezeltet vadászni)
A malomipari bolt nem szűnt meg (nem rég írtam vkinek), csak elköltözött a Ráday u. 63. alá, első háztömb a Boráros térnél.
Ferencvárosi liszt is van! :)

muskotály küvé 2009.01.29. 17:37:12

@nagypapi: egyébként megmondom őszintén, nem nagyon kedvelem a hungarikum szót, mert azt a hamis képzetet kelti, hogy vannak nálunk olyan dolgok, amihez máshol még hasonlók sincsenek. Ez egyrészt kevés dologra igaz, másrészt szerintem a dolgok nálunk jellemző kombinációja, a honfoglalástól eredő, és a török, szláv német hatások sajátos egyvelege a hungarikum, nem ezek önmagukban.
Másrészt itt lennének a zöldségek, gyümölcsök: a mi száraz, meleg, kontinentális klímánkon a legtöbb dolognak más, többnyire erősebb íze van, mint tőlünk északra, délre vagy nyugatra. Csak ezt mi sem becsüljük meg, nincs eredetvédett élelmiszerünk.

muskotály küvé 2009.01.29. 17:40:50

@nagypapi: a biocitrom címkéjére rá van írva, hogy kezeletlen. Bioélelmiszer eleve nem tartalmazhat tartósítószert - én elhiszem, hogy ez esetben kivételt tesznek...
A házszámot köszi, a cég központjában (aszódi malom) csak annyit tudtak mondani, a Rádayba költözött a bolt. El fogok zarándokolni, a citromsárga zacskós liszt volt nálam az alap...
De Beni is ígérte, hoz Jánoshalmáról...

muskotály küvé 2009.01.29. 17:49:44

@nagypapi: egyébként számomra a fő bizonyíték, hogy az állott biocitrom belülről, szinte észrevétlenül megrohad - a normál kívülről elkezd penészedni, és összeszárad...

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.29. 18:00:55

A hungarikumot én sem úgy értem, hogy "csak itt", hanem hogy "így csak itt". Egyébként egyetértek, ugyanezt feszegetjük a Magyar étterem topikban isforum.index.hu/Article/showArticle?t=9143131
A citrom felületi kezelést kap, az nem szívódik fel (parafin)
Ha felvágott citromot akarsz pár napig eltartani, egy akkora tálkába, amekkorába a fél citromot lapjával bele tudod tenni, hints vékony réteg kristálycokrot, és tedd rá, fóliázd le. Friss marad.

muskotály küvé 2009.01.29. 18:06:02

@nagypapi: ha a Culinaris nevű pénzrabló, vagy egy biobolt környékén jársz, nézd meg azért a hálós biocitrom pedigréjét...
Vagy az is kap parafint?

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.29. 18:15:02

Legközelebb megnézem.
Nem emlékszel, honnan jön?

muskotály küvé 2009.01.29. 18:22:23

Arra nem. De nem magyar csomagolás volt, valószínűleg Németországból/Ausztriából hozzák be Magyarországra.

Pálcika 2009.02.01. 08:41:07

Szia Küvé!
Hsz.-nél találtam a linkedet,és nagyon örülök,hogy ide találtam!!!!
engem nagyon érdekelnek a kerti témák(lévén én is konyhakertezek)és a gasztrok is(imádok jókat enni).ahogy van szabadidőm foglak látogatni:)
nagyon sok mindent én is Horvát Ilonából főzök,többek között a vaníliamártást is (pl:ma mákos gubához):))
Szia Pálci

Benikuty 2009.02.01. 10:27:59

@muskotály küvé:
Meg is teszem, már meg van véve. Csak el kell hozni, gondolom a sonkával együtt.
A Horváth Ilona többnyire korrekt, bár helyenként ostobaságok tarkítják, vagy inkább színesítik.
Jogutódjával épp tegnap ebédeltem együtt, kedves öreg haver:)

Benikuty 2009.02.01. 10:55:22

ps.: az "ostobaságok" a jogutódtól származik, jótékony mosoly kiséretében...

muskotály küvé 2009.02.02. 09:42:38

@Pálcika: szia Pálci!
Kösz a jókívánságokat, örülök, hogy írtál :)
Kezdek ráhangolódni a kertész-témákra; miután bebizonyosodott számomra, hogy nem bírja a telet, beástam a néhány megmaradt káposztafejet a földbe, ez volt az idei első kerti munka...

muskotály küvé 2009.02.02. 09:43:58

@Benikuty: a Horváth Ilonkáról mindig az jut eszembe, milyen jó liszt lehetett régen, mert sok folyadékot szokott írni a kelttésztás receptekhez :) Nagyon kíváncsi vagyok a jánoshalmaira (de azért bírok várni :) )

Benikuty 2009.02.02. 16:52:06

@muskotály küvé:
Megrendeltem a 10x2 kg-s csomagot, a félfogósból.
Nagyon kíváncsi vagyok rá, mert az idei fánk partynak már ez kellene, hogy az alapanyaga legyen.
Nekem a tíz kg sok, ha valakit érdekel, jelentkezzen!

Benikuty 2009.02.07. 12:39:24

Most, hogy az esti tejfölös fánk sütéshez a hozzávalókat meleg helyre készítettem, elgondolkodtam.
Milyen liszt a legalkalmasabb a kelt tésztához?
Eddig mindig a mezei BL-55-t használtam, vagyis legutóbb, úgy négy éve. Nem vagyok benne biztos, hogy abból kéne.

Benikuty 2009.02.08. 03:18:32

Nem sikerült a próba sütés:(

muskotály küvé 2009.02.09. 09:57:35

@Benikuty: nagypapi leírásának hála, megtaláltam a malomipari mintaboltot a Rádayoban, és vettem pár kiló "Ferencvárosi extra sikértartalmú búzaliszt"-et. Egy kenyeret már sütöttem: továbbra is nagyon jó a liszt - igaz, 165 Ft/kg, ami nem túl olcsó, de a 200 körüli/fölötti süteményliszteknél még mindig sokkal olcsóbb.

Benikuty 2009.02.09. 17:06:14

@muskotály küvé:
Köszönöm, de nem a liszt volt a hibás
- az élesztő lejárt volt, ennek ellenére feljött a tejben, de nem igazán szépen, illatosan.
- dagasztáskor,-amit én csak kézzel végzek-, iszonyú soká vált le az edényről, kezemről.
- talán kevés volt a kelesztési idő.
Azért megettük:)

Pálcika 2009.02.09. 21:31:28

én tegnap sütöttem fánkot,és újításként a kenyérsütőgépben dagasztottam/kelesztettem,isteni jól sikerült!! a család szerint eddigi legjobb fánkomat csináltam:)))))

Benikuty 2009.02.09. 21:46:50

Nem adom fel, szombaton vendégeknek sütöm. Kézzel dagasztom, ahogy Nagymamától láttam, miközben én törülgettem a homlokáról az izzadtságot. Nagy meló:)

Benikuty 2009.02.09. 21:50:49

@Pálcika:
Kimaradt, hogy örülök a sikerednek.

Pálcika 2009.02.10. 18:34:57

Szia Beni!
nem biztos,hogy érdemes kézzel kidolgozni,ha van kenyérsütőgéped.én rájöttem,hogy akármilyen precízen csinálom a gép még nálunk is jobban dagaszt és keleszt(köszönhető ez a szerintem tökéletes kidolgozásnak és a hőfok pontos adagolásának)nem mindig van értelme ragaszkodni a kézi módszerhez van amikor jól jön a technika.gondold csak el mennyivel könnyebb ma már darálón ledarálni a prézlit régen mozsárban meg szitán préselték/törték, a nagymamáink mégis örültek a darálónak és váltottak és használták,mi is válthatunk és használhatjuk a mai gépeket,persze mindent csak módjával:))

Benikuty 2009.02.10. 19:11:10

Pálcika, van minden gépünk, csak kenyérsütő nincs, mert már nincs hová tenni:) Aztán, amilyen ritkán használnánk, meg sem találnánk!
Egyébként teljesen igazad van.

Pálcika 2009.02.10. 20:54:34

annyit beszéltünk a fánkról,hogy az írásom után be is tettem egy adag tésztát és most sütöttem ki ,így most friss meleg(inkább már csak langyos:)barack lekváros fánkkal az "ölemben" írok:))
hát,Beni akkor neked marad a kézi dagasztás:)

Benikuty 2009.02.10. 21:08:34

@Pálcika:
Aztán, én már csak egy kiló lisztből adom elő. Befér a masinába? Mert akkor veszek:) Utálok kézzel dagasztani, ezért a ritka alkalom!

Pálcika 2009.02.10. 21:45:13

szerintem egy kiló nem fér bele,az enyémbe félkiló liszt a max.,pedig nekem a nagyobb kenyérsütőm van,én egyre több mindenre használom,nem csak kenyérsütésre,hiába nó,összebarátkoztunk:)

Benikuty 2009.02.11. 06:15:16

Pálcika, nem véletlen, mert mindenki dicséri.
Fél kg-ból lesz annyi, hogy jóllakik egy család, de ugye arra nem lehet vendégeket hívni!

muskotály küvé 2009.02.11. 11:34:29

@Benikuty: én így szoktam egy kilóból tésztát készíteni: berakok egy félkilós adagot a kenyérsütőbe; ha kidagasztotta (ami 20 perc), átteszem egy keverőtálba és letakarva félreteszem kelni, majd a másik adagot is kimérem a gépbe - újrakezdve a programot. Az első adagot hamarabb lehet kezdeni sütni :)
Amióta van kenyérsütőnk, sokkal több kelt tésztát eszünk - arról nem is beszélve, hogy minden nap adalékmentes, finom kenyeret.

Benikuty 2009.02.11. 14:59:39

@muskotály küvé:
Mondjuk erre gondolhattam volna:)
Voltam a Ráday 63-ban, az említett liszten kívül végre kaptam kukorica lisztet. Panírozáshoz használom, sokkal finomabb így, mint sima liszttel.

Benikuty 2009.02.12. 20:03:44

@muskotály küvé:
Ha még adhatok tanácsot panír ügyben:
A tojásba keverj langyos libazsírt, így nem fog elázni a zsemlemorzsa:)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.02.26. 18:40:22

A kukoricaliszt sokkal jobb a panírozáshoz, visz egy kis plusz ízt az ételbe, de nem lóg ki. Ropogósabb, és szebb színű is lesz tőle a bunda.
A panírban a morzsa akkor ázik el, ha sokáig hagyod állni sütés előtt a bundázott húst.

muskotály küvé 2009.02.26. 18:50:49

Kezd fogyni a lisztem, úgyhogy nemsokára megyek a Rádayba - beszerzek egy kis kukoricalisztet is :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.02.26. 19:40:40

Egy jótanács kukoricaliszt ügyben:
Mivel magas a zsírtartalma, szoba/kamrahőmérsékleten könnyen avasodik. Célszerű a megbontott zacskó tartalmát mélyhűtőben tárolni.

Benikuty 2009.02.26. 20:49:06

Szombaton megyek Jánoshalmára, hozom a félfogós lisztet.

Benikuty 2009.02.26. 21:04:56

@nagypapi:
Sosem panírozom előre a húst, tehát a prézliből egyenest a zsírba ugrik. Mégis az a tapasztalatom, amit leírtam.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.02.27. 08:47:21

Nem lehet, hogy a prézliben van a hiba?
Azt fel sem tételezem, hogy boltit használsz, de nem darálod túl finomra? Én a diódarálót fogom be erre, majd egy kb 1.5 mm lyukbűségű fémszűrőn megszitálom, a fennmaradó nagyobb morzsákat pedig kézzel átpréselem. Ja, és nem bolti zsemléből, hanem házi fehérkenyérből készül.

Benikuty 2009.02.27. 20:22:23

@nagypapi:
Arra céloztam, hogy még ropogósabb lesz a panír, ha a tojásba libazsírt keversz. Az "elázás" ennek hiányában viszonylagos:)
A morzsa lőkösházi kenyérből van, héját levágom, szárítom. Orosz húsdarálóban aprítom:)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.02.28. 10:22:54

Lehet, hogy arra céloztál, de a "nem fog elázni"-ból én nem azt értettem, hogy "még ropogósabb lesz" :))
(A kukoricaliszttől eleve ropogósabb lesz.)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.02.28. 10:23:57

lemaradt az utolsó mondat vége: ...mert eleve zsíros.

Benikuty 2009.02.28. 19:32:40

@nagypapi:
Nem voltam egyértelmű, no a nüanszok' nem mindig mennek át:)
A borotai péknél 10:37-kor ma egy fia kenyér nem volt, korábban kellett volna indulni.
Vettem viszont 32 kg félfogós lisztet Jánoshalmán.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.02. 14:18:54

Ja, és az Aldiban kitűnő bácskai BL55 liszt is kapható rendszeresen, 97.50 Ft/kg áron.
Tegnap ez készült belőle:
kep.tar.hu/nagypapi51/50365201/37360816#2

Benikuty 2009.03.02. 17:39:51

@nagypapi:
Te viccelsz:) Hol van már az ötven filléres?
Az a süti qrva jól néz ki, mondjuk a technikai megvalósításon még agyalok:)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.03. 07:35:12

Fizikailag tényleg nincsen, de egységárnál még létezik. (Kimért áruknál meg szinte biztos, hogy fillér is szerepel majd a blokkon)

muskotály küvé 2009.03.05. 13:47:01

Szép a süti.
Egyébként én minden tésztához ferncvárosi extrát használok; a bl55 jobb lenne?

Benikuty 2009.03.05. 19:38:52

Nagypapi, jó lenne tudni, a sütit hogyan is formáztad! Kérlek szépen, írd meg.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.06. 06:51:12

Benikuty, juszt sem írom meg, iderakom az oldal linkjét, ahhonan mi is lestük. :)
(a hét elején mélben elküldtem neked)
www.desszert.eu/makvirag

Benikuty 2009.03.06. 14:19:04

@nagypapi:
A patvarba! A mél nem talált meg.
Köszönöm a segítséget!:)
süti beállítások módosítása