HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.10.02. 15:54 muskotály küvé

Isztriai borok (alapozó)

Számomra a „horvát bor” tavalyig a sötét színű, „jóivású”, de nem kifejezetten érdekes, szamárka-címkés dalmát vörösborokat jelentette. Az isztriai borok szerintem sokkal közelebb állnak az Olaszország északi feléről származókhoz – ami a mindenféle viszonyokat tekintve, persze nem meglepő.

 
A félsziget két sajátként promotált fajtája a fehér Malvazija, és a vörös Teran.
A Malvazija a velenceiek által széles körben elterjesztett fajta. Az isztriai termelők különböző felfogásban készítik, friss szénsavasat és barrikoltat egyaránt – úgy tűnik, a fajta jól érzi itt magát, az egyszerűbbek is kellemesek voltak. Leszámítva a Momjan környékén jellemző félédes muskotályokat, más helyi fehérbort nem is nagyon látni.
A Teran kicsit más tészta: alapvetően savas, nem túl testes bor szokott lenni. Amikor Matoševićéknak mondtam, hogy egy „nagy” Terant szeretnék, elővettek egy színes kiadványt az isztriai termelőkről, és mutattak benne 2-3 nevet: ezeknek már sikerült összehozni néhány jobb tételt, őket próbáljam. Matoševićék egyébként a saját Teranjukat fajtamegjelölés nélkül, asztali borként forgalmazzák, vörösből inkább Merlot-t ajánlottak - ami  kóstolva nem tűnt rossznak. Emellett volt szerencsém egy üveg Arman Franc féle Cabernet Franchoz (a két Franc nem elírás J), amelyik igen szép bor volt. Szóval a saját vörösükkel még folyik az útkeresés, de addig is érdemes a már bevált világfajtákat is megkóstolni.
A borbeszerzés egyébként nem annyira egyszerű: előzetes szervezés nélkül nem biztos, hogy az útba eső pincébe bejutunk – nekünk ez csak Matoševićék esetében sikerült, (9 és 16 óra között nyitva vannak) – ha a 2005-ös akácfa hordóban érlelt Malvazijájukra, no meg a szívélyes fogadtatásra gondolok, kár lett volna kihagyni őket. A pincéknél történő vásárlás mellett gyakorlatilag két lehetőség van: a gyenge választékú és drága szupermarketek, vagy a méregdrága, bor- (és olívaolaj-) tékák a különböző sétálóutcákon. Viszont az ún. italdiszkontokba („diskont pića”, vagy valami ilyesmi) bátran térjünk be: pl. a meduliniben (Fucane 9 – mellette hentesbolt, finom szárított kolbásszal) jó választékot tartanak, és  -amelyik bornál össze lehetett hasonlítani - a szupermarket-árnál lényegesen olcsóbban. Mindenesetre úgy készüljünk, egy üveg igazán jó Malvazija inkább 80, mint 60 kuna, és egy jó pedigréjű Teran ára könnyen átlépi a 100 kunát.

Címkék: bor isztria

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr601423096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RMP 2009.10.02. 17:20:44

Ha legközelebb mész, ajánlanék egy kihagyhatatlan (szlovén) isztriait:
www.pecsiborozo.hu/blog/ljubljana_roadmovia

Benikuty 2009.10.04. 13:35:30

Pár éve, Novi Vinodolskiban nyaraltunk, korán kelőként beültem az autóba. Csak úgy vakon,a városból ki, a hegyek közé. 5 km után találtam egy afféle tanya központot, pici bolttal. Volt ott minden, a tengerparti árak harmadáért, és olyan kimért vörösbor, hogy a fülem állt ketté. Aztán minden reggel mentem:))

szutshedi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2009.10.05. 11:12:09

Kérlek, nézz be hozzánk, van egy kis meglepetésünk.
süti beállítások módosítása