HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.08.06. 11:25 muskotály küvé

Brokkoli

Ha szerzünk néhány palántát, még ültethetünk brokkolit. A nagyobb fagyokig valószínűleg lesz ideje termést hozni.

 
Azt szokták mondani, a káposztafélék elég igényesek, ezért kevésbé ráérő kertésznek nem érdemes foglalkozni velük. További hátrányuk, hogy egyszerre érnek, így a savanyítást vagy téli tárolást leszámítva, nehéz egy családnál felhasználni őket.
A brokkoli kivétel:
- Mediterrán jellegű révén, a többi  káposztához képest beosztja a rendelkezésre álló vizet: heti egy alapos öntözés elegendő számára.
- Gyakorlatilag folyamatosan terem: miután levágjuk a főhajtásán megjelenő rózsát, az első keményebb fagyokig az oldalhajtásokon számos kisebbet nevel, amelyek ugyanúgy felhasználhatóak. (Ha fagyasztott brokkolit veszünk, valószínűleg ilyen oldaltermések lesznek a zacskóban.)
- Az egyébként „ínséges”, késő őszi – kora téli időszakban juthatunk általa friss zöldséghez.
 

Milyet érdemes?

Nálunk a Calabrese nevű, korai fajta elterjedt, nekem bevált. A koraiság fontos szempont, a későn érők a mi teleinken nagy eséllyel kipusztulnak, mielőtt termést tudnak hozni.
 

Ültetés, ápolás

A brokkoli neveléséhez 60 cm x 60 cm térállást szoktak javasolni, ennek megfelelően palántázással célszerű nevelni. A magokat elvileg május végén kell szabadföldbe vetni, a palántákat júliustól lehet kiültetni. De ahogy a bevezetőben írtam, ezt augusztus közepéig megtehetjük – természetesen ebben az esetben az első rózsákra később, szeptember végén számíthatunk. A kiültetés idejéig más módon is hasznosíthatjuk a területet: pl. zöldborsó, lóbab beérik addigra és a hüvelyesek közismert nitrogén-gyűjtése jót is fog tenni a talajnak. Mivel nyáron egyébként is van más zöldség, én eleve a későbbi ültetést szoktam megcélozni, ehhez a június közepén történő magvetés elegendő. Ha korai zöldborsó van a helyén, addigra az be is érik, lóbab vagy kései borsó esetén pedig meghagyom a brokkoli egyik tervezett során a szükséges kb. 1-2 méteres részt (amit persze a gyomoktól tisztán kell tartani), amelybe a magokat elvetem. A 6-8 hetes palántákat innen ültetem szét – kivéve azt a néhány példányt, amelyik pont jó helyen van.
 
A palántákat ültetéskor a szokásos módon alaposan beiszapoljuk – amelyek ezt követően jó esetben kb. egy méter magas, terebélyes növénnyé fejlődnek. Először a középső főhajtáson jelenik meg a zöld fej – ami egy összetett virágbimbó.
 
Figyelni kell, ha a szemek kezdenek szétnyílni, a brokkoli megkeseredik és fogyasztásra már nem igazán alkalmas (az első képen szereplő már határeset). Ha még tovább várunk, szép sárga virágzatot kapunk…
Ahogy írtam, a főbimbó eltávolítása után az oldalhajtásokon számos kicsi fejecske jelenik meg, folyamatosan biztosítva pl. a húslevesbe az utánpótlást. (A november végi termések kitűnő köretet jelentenek az addigra már 2-3 hétig a hideg kamrában érlelt marhahúshoz…)
A brokkoli sok szép nagy (a fejek mennyiségének sokszorosát kitevő) levelet is növeszt – állítólag a káposztához hasonlóan ezek is felhasználhatók, de én még nem próbáltam.
 

Címkék: kert brokkoli

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr281292292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2009.08.13. 13:02:33

sajnos ide nem tudok értékelhetőt hozzászólni, mivel egyetlen brokkoli termesztési kísérletem évekkel ezelőtt kudarcba fulladt. kis csoffanatok lettek belőle, odaadtuk a kecskéknek.

muskotály küvé 2009.08.13. 14:33:04

@Zuzuka: a csoffanatokat hogy kell elképzelni?

Zuzuka 2009.08.14. 11:35:48

nem akart terebélyesedni az istennek se! a piacon kaphatónak talán az 1/10-e volt, és az 1 méteres magassághoz képest inkább kúszónövényhez közelített:) hát így...

muskotály küvé 2009.08.14. 13:26:25

@Zuzuka: olyan piaci méretű nagy fejeket nálam is ritkán hoz. Viszont sok kicsit (hosszú, finom puha szárral) sokáig...

Zuzuka 2009.08.14. 18:56:39

@muskotály küvé: jól van, rádumáltál, és még az útmutató is itt van, szóvel jövőre megpróbálom.
vagyis: jövőre veled ugyanitt:))
süti beállítások módosítása