HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.05.14. 18:08 muskotály küvé

Breaking news: itt van május közepe!

Borús, felhős ég, néha esik pár csepp eső - a legjobb idő palántákat ültetni. Ráadásul május közepe van, egyébként is ilyenkor kéne. Ha nincs, a piacon vehetünk.

 

Ilyenkor már általában nem túl hűvösek az éjszakák, a fagy veszélye elenyésző, a növények jobban fejlődnek ki- (vagy nagyobb edénybe át-) ültetve, mint a kis műanyag pohárban.

Ha valaki nem készített magának palántákat, a piacon vásárolhat. Néhány ötlet azoknak, akik nem akarnak túl sokat zöldségekkel bajlódni, a teljesség igénye nélkül:

Paradicsom: érett paradicsom nem kapható, csak utóérett - viszont szívós növény, nem kell naponta locsolni, könnyen termeszthető. Futó (tehát nem determinált, folyamatosan termő)  fajtával, leginkább koktélparadicsommal érdemes az ismerkedést kezdeni.

Paprika: a zöldpaprika és a fűszerpaprikák (ideértve a chiliket is) termesztése éles ellentétben áll egymással. A zöldpaprika akkor jó, ha kellően nedves a húsa, míg az utóbbiak csak rostosan, cipőtalpszerű állag esetén használhatóak.
Ez utóbbit elérni lényegesen egyszerűbb feladat: arra kell vigyázni, épp ne száradjanak ki a növények. Imádják a szórt árnyékot (ami a ház körül általában gyakoribb, mint a reggeltől estig napsütötte terület), viszonylag nagy tápanyagigényük komposztált marhatrágyával kevert földdel könnyen kielégíthető. A chilifélék szabadföldön kb. gyerektérdig érő, finom levelű, szép növények:

Akár közepes cserépbe is ültethetők. A cseresznyepaprika és a magyar fűszerpaprikák nagyobb termetűek, de ugyanolyan igénytelenek. Az éretten szedett termések napon meg is száradnak, vagy frissen feldolgozhatók (1 rész darált paprikahús, 0,2 rész sóval elkeverve minden hőkezelés nélkül eláll, de vannak szofisztikáltabb módszerek is, pl. a Bűvös szakácson.

 

Cukkini, patisszonerről már írtam, egyszerűbb termelni, mint megvenni. Még egyszerűbb magról vetni, de ilyenkor már inkább palántázni érdemes.

Karalábé: ha földbe (nem edénybe) ültetünk paradicsomot, két növény közé egy-egy karalábé-palánta elfér: mire a paradicsom annyira megnő, hogy zavarná a karalábét, addigra az megérik - és frissen szedve az is más, mint néhány nap után a piacon. Ne gigantikus méretűre növőt, hanem korai-középkorai érésűt keressünk.

Zeller: folyamatos nedvességet igényel, de más nyűgje nincs, és késő őszi éréséig folyamatosan terem a húslevesbe zöldet. Persze magát a gumót is megehetjük hamarabb. Rengeteg zöldet terem, tud valaki felhasználási módot rá? Nyugodtan vehetünk szabadgyökerű palántát is; ültetésnél arra kell figyelni, épp csak a gyökere kerüljön földbe (egymástól kb. 30 cm távolságra). Két típusa van: amelyik gumója körben gyökereket fejleszt (rumcájsz-profilúak), és amelyiknek csak alul van gyökere, egyébként szép sima a felületük (kecskeszakállasok). Természetesen ez utóbbiak a jobban felhasználhatóak, pl. a Hegykői ízletes, bevált fajta. (Ellentétben a Prágai óriással, ami gyakoribb, viszont rumcájszos.)

Bazsalikom, csombor, és más egynyári fűszernövények: nem igényelnek különösebb ápolást. Azért ha fonnyad a levelük, öntözzük meg. Különböző elméletek léteznek, hogy ezeket virágzás előtt/után/közben kell levágni és megszárítani - az biztos, hogy a viráguknak teljesen más illata van, mint magának a növénynek, érdemes úgy is kipróbálni őket. Ha árnyékos, de szellős helyre akasztjuk ki a levágott ágakat, zöldek maradnak száradás közben. A bazsalikomból érdemes néhány ágat beérni hagyni, kifejezetten finom, gyümölcsös illatúak a magjai.
A hipermarketekben étkezési célra árult, felnyúlt, laza szövetű cserepes vackokat nem érdemes kiültetni, mert azokat az első napsugár szétégeti - "rendes" palántát érdemes venni.

Címkék: kert paradicsom paprika zeller bazsalikom chili karalábé palánta csombor fűszernövények

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr811121824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.14. 23:13:59

én csak nemrég kaptam észbe és egy hete hogy elvetettem a cukkini magokat. sebaj, kicsit kései szüret lesz:) azért lehet, hogy veszek egy-két palántát is, biztos ami biztos!:)

paprikával még eddig nem próbálkoztam. sajnos azok a magok sem keltek ki amiket küldtél. jövőre pár chili fajtát (habanero, halapenjo) kipróbálok...

a bazsalikommal az a tapasztalatom, hogy nem nagyon tűri a közvetlen erős napot, és nagyon vízigényes. nem szabad hagyni hogy egyszer is kiszáradjon a földje, mert befásodik a szára, és akkor keserű lesz a levele.

muskotály küvé 2009.05.15. 10:04:10

@Bombadil Toma: holnap veszek chilapalántát, ne vegyek neked is? Csak eljut valahogy...
Bazsalikomból én 1-2 palántát szoktam ültetni, de általában napra, és nem locsolom agyon... Általában a fűszernövényeknek akkor lesz jó ízük, ha nem laza a szövetük, "sűrű"-k maradnak. Én néhány levelet használok egyszerre, tényleg fűszernek, de ha "főzelékszerű" mennyiség megy az ételbe, tényleg jobb lehet a szórt árnyék és sok víz. Nem tudom, milyen palántát használsz, de - ahogy most a cikkbe is beírtam - a hiperekben kapható cserepes fűszernövényeket nem érdemes kiültetni, azok tényleg érzékenyek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.15. 11:55:03

@muskotály küvé: köszi!:) vegyél légyszíves, és próbáld valahogy csomagban elküldeni:))

a bazsalikomot én magról szoktam nevelni, de néha ha kell, veszek bolti cserepest és rögtön átültetem egy nagyobb kaspóba palántaföldbe, akkor tovább is bírja. én nagy mennyiségben használom pestonak, paradicsomszószba stb... receptjeimben a maréknyi és csokor szavak szoktak szerepelni a bazsalikommal kapcsolatban:)))

a cukkinivel nem késtem el nagyon?

muskotály küvé 2009.05.15. 13:07:59

@Bombadil Toma: cukkini: nem késtél el, legfeljebb később kezd teremni :)

Zuzuka 2009.05.15. 19:21:25

a mi földünket nem szereti a paprika... többször próbáltam már, de csak kis gubicsok lettek. régen, amikor szegény apukám még fóliázott, na ott mutogatni valók termettek.
a paradicsomok még itt figyelnek a teraszon, szépek, dúsak, holnap költöznek. veszek mellé karalábét, zellert és mit is..? ja, bazsalikomot:)chili vajon van a piacon?
sajnos a héten nem tudtam kimenni, de remélem a gazda szeme nélkül is hízott a termés!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.16. 11:19:56

@muskotály küvé: @Bombadil Toma: én Toszkánában láttam olyat hogy a kertbe, sűrün ültetett bazsalikom bizony rendesen kapta a délelőtti napfényt, amitől gyönyörű levelei és egészen fantasztikus íze volt.
Amúgy zsályátok nincsen? Mostanában egyre többet használom bizonyos dolgokhoz. A hétvégi házunk kertjében pedig bitang mód elszaporodott az erdőszélről hozott vad kakukkfű, aminek egészen fantasztikus az íze. Amikor főzni voltam a Czifray-n, akkor a séfek körbeadták egymásnak szaglásra és a kakukkfű forrásáról faggattak :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.05.16. 12:59:32

A "Hyper-palánták", pontosabban cserepes fűszernövények sztem csak azonnali felhasználásra jók, még ha levakarod a tápközeget és rendes földbe ülteted őket, akkor is. Sokkal megbízhatóbb a megvetésről indított növény.

Benikuty 2009.05.16. 14:26:41

Kedves @nagypapi:
Ellent kell mondanom. A metroban három hónapja vásárolt görög bazsalikom , mára szép nagy bokorrá nőtte ki magát. Imént tettem a lecsós csirkemájba.
Holnap pedig a petrezselymes-tojásos újkrumplira(a "burgonyát" meghagynám az előkelősködőknek) tépkedek bőven.

Benikuty 2009.05.16. 14:34:14

@Gasper:
A tetőkertemben fantasztikus mennyiségű izsóp nő, nehéz ételek mellé készített salátákba használom:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.16. 15:05:28

@Gasper: gondolom azt rendesen öntözik is:) de az én tapasztalatom, hogy a kemény nyári kánikulát nem bírja, nem szereti.
zsályám van. akkor bokor, hogy minden tavasszal tövig vissza kell metszeni, különben elfoglalná az egész ágyást. én belsőségekhez, májhoz, fűszercsokorba (boucket garni) stb. használom.

@nagypapi: egy kis gondoskodással fel lehet erősíteni őket, és akkor örökös lesz, legalább is a évelők. az egynyáriak már lutri kérdése:) nekem van egy másfélméteres rozmaringbokrom és egy méteres kakukkfűm ami egy "hyperből" nőtte ki magát négy-öt év alatt:)

Pálcika 2009.05.16. 20:17:30

nagyon jó az új poszt!:)
én nagy palánta ültető vagyok!!! nem szeretek a magokkal vacakolni:)nó és persze szeretem a reggeli piaci fíllinget,amikor kosárkával a kezemben végig sétálok a sorok között és utána otthon ültetem a frissen szerzet gyönyörűségeket.pedig a boltban árulunk magokat és később palántákat is,de én ragaszkodom az évek óta ismerős nénikhez a PIACON,a főnököm minden évben csodálkozik,mert én vagyok az egyetlen aki nem visz haza semmit(nó,jó egy kis borsót meg babot azért igen)de a piacon bezzeg vásárolok.a chilli paprikát még soha nem próbáltam,valahogy eddig mindig kimaradt:((
viszont idén vettem egy fahéj illatú bazsalikomot(magot)hetek óta izgatottan várom,hogy kikeljen de most már biztos,hogy nem lesz belőle semmi,egy árva kis hajtás sem kelt ki:((((( nagyon elvagyok miatta szomorodva mert annyira kíváncsi voltam milyen lehet az a fahéj illatú bazsalikom??????

Zuzuka 2009.05.16. 21:28:02

reggel fantasztikus volt a piac, mindent lehetett kapni ami elképzelhető. a chilipalántákat egy öreg nénitől vettem:) + zellert, karalábét, pici bokor görög bazsalikomot,rozmaring vérfrissítést, virágokat.
délután meglepi! kirabolták a telkünket, de teljesen! fűnyírók, elosztók, kútszivattyú, slag egyebek..... még locsolni sem tudok:((
a szerszámok megmaradtak így elültettem mindent. holnap feljelentést teszek, de szerintem reménytelen... hogyaza........

muskotály küvé 2009.05.17. 00:23:29

@Zuzuka: a zöldpaprikának folyamatosan nedves, tápdús talaj kell - és akkor még nem is beszéltünk a fajtákról... Nálam szabdföldön a kaliforniaik, ill. a Fehérözön váltak be. Kisebbek, mint a boltban, de jóítzűek és bírják a szabadföldet.
A paprika nagy előnye viszont, hogy a gombabetegségek békén hagyják.

muskotály küvé 2009.05.17. 00:31:54

@Gasper: a mediterrán eredetű növényeket nem szokta zavarni a napfény... Viszont párás levegőhöz (-> tenger) vannak szokva, ennek hiányát különböző módon tolerálják. A fűszernövényeknek nem szokott rosszat tenni a tűző nap, több lesz bennük az illatanyag. De lehet, hogy Tomáéknál nagyon száraz, extrém meleg van.
Kakukkfüvet a gödöllői reptéren szoktam szedni, az is eléggé benapozott terület...

muskotály küvé 2009.05.17. 00:33:43

@Benikuty: én ma vettem bazsalikom palántát. Most még szép :)

muskotály küvé 2009.05.17. 00:37:18

@Pálcika: ki akartam menni a gödöllői piacra, de sajnos a tangazdaságban, ahol chilipalántát akartam venni, volt bazsalikom-(bíborszínű is) és zellerpalánta is volt, így nem maradt más vennivaló :)

muskotály küvé 2009.05.17. 00:39:54

@Zuzuka: együttérzésem :( Bocs az idétlen viccért, de ültess dinnyét, azt nem (nagyon) kell locsolni...

Pálcika 2009.05.17. 06:44:11

@Zuzuka: nem is tudom mit mondjak,nálunk már jártak betörők,és nem is az elvitt dolgok hiánya viselt meg a legjobban,hanem az hogy idegenek turkáltak a dolgaim között:(
együttérzésem:((
@muskotály küvé: nekem van bíborlevelűm,de nem igazán kedvelem az ízét(lehet csak nem jól használom)inkább csak a szépsége miatt ültettem:))))a fahéjasról nem tudsz valamit???

Zuzuka 2009.05.17. 08:50:59

@muskotály küvé: @Pálcika: kösz, túléltem, de nagyon gondolkodóba estem, hogy pótoljam a veszteséget, vagy ne, mert ugyanúgy elviszik legközelebb is. így meg nem haladok...

sörre dinnyét??? na megállj muskotáj!:))

Benikuty 2009.05.17. 12:03:53

@Zuzuka:
A görög bazsalikom egyszerűen csodálatos, de szereti a vizet.
Szemét betörők!:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.17. 20:04:02

küvé!
egy kicsit offolok:) a paradicsom palántáim, már szépen megerősödtek, elkezdtek virágozni. azt hallottam, hogy ilyenkor le kell csipkedni bizonyos ágakat, hogy a termő hajtások jobban fejlődjenek, én ezt nem szoktam eddig csinálni. de ha kell, akkor melyik hajtásokat kell eltávolítani? vagy ez az egész hülyeség, csak a szomszéd parasztok (nem pajoratív) vakítanak engem??:))

Benikuty 2009.05.17. 20:26:45

@Bombadil Toma:
Ezt hívják hajtás válogatásnak. Bocs, nem engem kérdeztél:)
A törzsről oldalra hajtott ág alatti, úgynevezett hónalj hajtást kell mielőbb eltávolítani, mert elszívja az erőt a termő ág elől.

muskotály küvé 2009.05.18. 10:03:45

@Bombadil Toma: ahogy Beni is írta, a hónaljhajtásokat kell eltávolítani. Viszont a paradicsom hónalja felfelé néz, tehát a levélnyelek tövénél felfelé törő új hajtásokat kell kicsípni.
A paradicsom szeretne először szép terebélyes lenni, és csak később teremni - viszont nálunk tél is van, ezért kell abba az irányba terelni, hogy ne neveljen sok elágazást, és minél gyorsabban virágozzon ill. teremjen.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.18. 13:40:06

@Benikuty: @muskotály küvé: köszönöm!
most megnéztem, tényleg, szinte minden nagyobb oldalágnál, egy kisebb hajtás áll felfelé a tövénél. azokat mind le kell csipkedni? mert azt látom, főleg a legalsó áganál, hogy mintaha azok közül is lennének termők, mintha virágkezdemények lennének egynémelyiken vagy csak rosszul látom?:))

muskotály küvé 2009.05.18. 15:06:28

@Bombadil Toma: a hónaljhajtások is teremnek, csak jóval később. Ha már van rajta bimbó, 1-1 elágazás maradhat növényenként - de ez az állapot nálam sokkal később szokott bekövetkezni...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.18. 18:00:52

én most kockáztattam, és bízva a mecsek déli oldalának mediterrán klímájában, már április első heteiben kiültettem a palánták több mint felét (a többit, egy-két hete). azok most olyan 45 től 60 centi magasságúak, és a száruk is már ujjnyi vastagok és elkezdtek virágozni...
vannak pl. a legalsó hajtások, amik a kiültetéskor foltosodtak (képet is küldtem, emlékszel)és mára kissé el is száradtak, és a hónalajhajtás egészségesebb. akkor ott azt hagyjam meg?

muskotály küvé 2009.05.18. 18:15:17

@Bombadil Toma: a legalsókat szerintem mindenképp szedd ki, inkább felül lehet 1-2 elágazás. Jobb folyamatosan (1-2 hetente) megnézni a növényt, ne feccöljön túl sok energiát a hónaljhajtásokba...

Zuzuka 2009.05.19. 17:52:33

az én palántáim nagyon pedánsak, nincs hónaljszőrzetük:))
hurrá, az égiek meghallgatták a könyörgésem és küldtek egy kis esőt (ha már locsolni nem tudok). néztem kis hordozható szivattyút, majd azzal járok a kertbe, mint egy ridiküllel:))

Benikuty 2009.05.19. 19:26:41

@Zuzuka:
Majd lesz nekik.
Én ma szemöldök csipesszel járőröztem, és volt mit csipkedni:)

muskotály küvé 2009.05.20. 11:39:45

@Zuzuka: reméljük, a kutat nem lopják el :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.22. 19:20:46

küvé
ez bújt ki a kéthete elvetett magokból. remélem ez a cukkini, mert ezt hagytam meg a gazolásnál:))
http://picasaweb.google.com/artlobo/TavasziKerteszkedes?authkey=Gv1sRgCKrJ6O3c1JT7gQE#5338697230131920546
a tíz magból öt kelt ki, nem is rossz arány:) bár pont az egymáshoz közeliek, és nem elszórva...

Pálcika 2009.05.26. 18:24:38

éljen éljen éljen,tele vannak virággal a fészekbe(!)ültetett tökféleségeim:))))))

muskotály küvé 2009.05.26. 23:22:50

@Pálcika: nekem még csak az egyik virágzik. (Amikor nem volt még fészkük, később virágoztak, ugye? :) )

Pálcika 2009.06.01. 06:43:36

@muskotály küvé: az igazi válasz az lenne,hogy fogalmam sincs mikor szoktak virágozni,egyszer csak megtörténik és nyílnak,de.............
a helyes válasz:
IGEN fészekben sokkal de sokkal korábban virágoznak!!!!:))))))))))))

Orbán Mariann 2009.07.04. 21:22:11

Helló fiúk-?lányok. Ha minden jól megy, Tomával hamarosan találkozom, lehet pakolni a csomagokat:-) szívesen leviszem neki. Akár a nekem ígért paprikát is. Üdv,
M.

muskotály küvé 2009.07.07. 11:33:15

@Orbán Mariann: Szia Mariann! Sajnos a palánta időközben végelgyengülésben kimúlt...
De termés lesz "dögivel", én 9 palántát ültettem, kb. 1-nek a termése fogy el.
Esetleg brokkolipalántát tudok küldeni...

Zuzuka 2009.07.19. 15:29:57

meghozta gyümölcsét a fészek... vagy a fészekalja, és rendkívül ízletes saját tököm és cukkinim termett (jó sok). kicsinek és nagynak is finomak, a recepteket most próbálgatom, a rántott cukkini nagyon nyami!

Zuzuka 2009.07.19. 15:32:03

Küvé, ebből az ízorgiás cukkiniből mentenék meg magokat, mit kell tennem?

muskotály küvé 2009.07.21. 11:21:51

@Zuzuka: Szia Zuzuka, megvárod, míg megérik, azaz jó nagyra megnő, és kiveszed a magokat...

Zuzuka 2009.07.23. 07:32:36

@muskotály küvé: ok, köszi. nehéz lesz, mert kicsiként finom igazán, de megpróbálom:))

muskotály küvé 2009.07.23. 10:16:28

@Zuzuka: venni is lehet... én mindig venni szoktam, zöldet is, sárgát is. A tökfélék magja több évig csíraképes, és 5 szem / fészek / év felhasználást alapul véve, egy zacskó 2-3 évig kitart.
De az érett cukkinit sem kell kidobni, főzeléknek (mint a tökfőzelék, csak kapor helyett inkább bazsalikommal) jó.
süti beállítások módosítása