HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.02.03. 20:43 muskotály küvé

Zöldségek a díszkertben

 

A zöldségek is növények. Lehetnek szépek, vagy csak egyszerűek – viszont az esztétikai élménynél többet is nyújtanak, és gondozásuk egyszerűbb, mint sok dísznövényé.

 
Nálunk alapvetően kétfajta kert létezik: az egyik a hagyományos „kiskert”, ahol a mértani pontossággal kialakított zöldségágyások gyümölcsfákkal, esetleg szőlőkordonnal/-lugassal kiegészítve uralják a látványt, a dísznövényeket egy ezüstfenyű vagy tujasor képviseli. A másik típus az újabb településrészeken látható, szakember által megtervezett kert: középen ápolt gyep, körben lombos és örökzöld dísznövények gondosan váltakozva, a fenyőkéreggel takart földön fekete öntözőcső kanyarog. Esztétikus, de kissé unalmas és steril.
Szerintem egy kertnek fontos funkciója, hogy kisebb-nagyobb mértékben, de élelemhez juttassa tulajdonosait – legalább egy fűszercserje, egy gyümölcsbokor szükséges a természetességhez. Külföldön sok helyen látni, hogy az ápolt kertekben legalább egy bokor paradicsom, az egynyári virágok közé néhány fej saláta kerül.
 
 

Milyen zöldséget érdemes termelni?

 
Természetesen sokfélét. Ha valaki nem akarja rögtön az egész kertet felszántani, az alábbiakkal érdemes kezdeni:
Cukkini, patisszon és más tökfélék: mivel ún. fészekbe kell őket vetni, elegendő számukra egy 1x1 méteres területet kihasítani a gyepből. Helybe vethetők, nem igényelnek különösebb ápolást, vízigényük heti egyszeri öntözéssel biztosítható. A fiatal korban leszedett zöldség a piacon ritkaság, a növény gyorsan pótolja.
Paradicsom: 2-3 bokor paradicsom szintén nem igényel nagy helyet – és a legmodernebb fajta is sokkal jobb termést ad szabadföldön, mint fólia alatt beérve. Először koktélparadicsommal érdemes próbálkozni, mivel egyszerűbb ápolni, betegségeknek ellenáll és késő őszig folyamatosan érleli édes, ízletes bogyóit.
Sárgarépa, petrezselyem: a klasszikus konyhakert alapnövényei. Májustól van mit a levesbe aprítani.
Zöldségritkaságok: hol lehet friss bámiát, feketegyökeret, mangoldot vagy óriás vörös mustárlevelet kapni? És milyen szép a bámia virága…
 

Hogy kell zöldséget termelni?

 
Nem túl bonyolult:
 

1. Ha nincs még veteményesünk, keressünk neki helyet. Azt szokták írni a szakkönyvek, hogy a kert legnaposabb részét válasszuk. Bár ez logikusnak tűnik, az én tapasztalatom szerint viszont a legtöbb növény félárnyékban, vagy szórt árnyékban, azaz laza lombú fák mellett (nem alatt) érzi a legjobban magát, ahol nem éri őket egész nap a perzselő nyári nap. Méretét tekintve, a zöldségágyás praktikusan kb. 3-6 méter hosszú, és tetszőleges szélességű lehet. Az ágyások a lehető legvízszintesebbek legyenek, hogy ne folyjon le róluk a víz. Ha kissé lejt a terület, teraszokat alakítsunk ki, figyelembe véve az ültetendő növények sortávolságát (Pl. ha 60 cm-es sortávolságra szeretnénk ültetni, akkor vagy kb. 80-90, vagy 120-130 cm széles legyen, hogy 2-3 sor elférjen.)

Ha csak néhány tő paradicsomot, vagy cukkinit szeretnénk ültetni, ezeknek szigetszerűen is kialakíthatunk helyet.

2. Alakítsuk ki a megfelelő, tápanyagdús, minél inkább víztartó talajt: terítsünk rá kb. 10 cm vastagon trágyát, és ássuk bele. A trágya legjobb, ha marha-, de lehet lótrágya is, vagy érett komposzt. Friss trágyát nem célszerű használni, mert vonzza a lótetűt, amit aztán nehéz kiirtani. Kis területet feltölthetünk készen kapható termőközeggel is. Frissen trágyázott talajba gyökérzöldséget (répa, retek, cékla, stb. ) és hagymafélét ne ültessünk, mert nem lesz jó minőségű, és nagyobb eséllyel lesz férges. A második évtől valamilyen vetésforgót érdemes alkalmazni: az előző évben trágyázott részre kerülhetnek a friss trágyát nem kedvelő (vagy nem tápanyagigényes) növények.

Tökféléket, dinnyét fészekbe kell vetni: ehhez egy kb. 40 cm átmérőjű, vajdling alakú gödröt készítsünk (kapával húzzuk ki a földet), érett vagy komposztált trágyát tegyünk vissza, úgy hogy néhány cm-nyi földdel befedve, tányér alakú mélyedés maradjon. Ezt kora tavasszal (február-március) megcsinálhatjuk, 1-2 hónappal a vetés előtt (de a vetés előtt közvetlenül is, ha addig minden hétvégénk foglalt).

3. A megfelelő időben vessük el a növényeket. Ehhez tudni kell, mikor, milyen távolra és milyen mélyen kell a különböző növényeket vetni. Egy keskeny, hegyes kapával húzzuk meg először vékonyan a sorok helyét - nem kell feltétlenül, zsinór, vonalzó, körző, GPS hozzá. Én a kapa nyelére alkoholos filccel jelöltem be a leggyakoribb távolságokat (25, 40, 50, 60 cm), és a sorok elejét, közepét ill. végét ennek segítségével jelölölöm meg,  majd ezeket a pontokat igyekszem minél egyenesebben  összekötni. (Mára már lekopott a filc, de abban bízok, nemesítéskor nem mondták meg a növényeknek, hány milliméter távolságra kell állniuk egymástól…)

A sor mélysége is növénytől függ: az egészen apró magokat (pl. répa, petrezselyem, saláták) csak egészen sekélyen, a szerszám nyelével húzott 1-2 cm mély nyomba kell szórni, és nagyon kevés laza földdel betakarni. A nagyobb magokat (borsó, bámia, bab, stb.) legalább 5 cm mélyre lehet vetni. Általánosságban, minél mélyebbre kerül a mag, annál kevésbé szárad ki a talaj körülötte, viszont a kis magokból kinövő gyenge hajtások nem bírnak a több cm vastag föld alól kinőni.

A magok soron belüli távolsága is magok méretével arányos: a nagyobbakat már a végleges tőtávolságra, az apró magokat sűrűn vetjük, majd a kikelt növényeket egyeljük. (A vetőmagok csomagoláson részletesen feltüntetik a szükséges paramétereket.)

Sok növényt palántázni érdemes. Ha már van palántánk, az ültetés gyorsan fog menni...

4. Ezután már csak locsolni, a gyomoktól megszabadítani, esetleg permetezni, majd szüretelni szükséges.
A vízigényüket tekintve, nemcsak az igényelt/eltűrt víz mennyisége, hanem annak eloszlása szempontjából is különböznek az egyes növények: a kabakosok ugyan sok vizet igényelnek, de gyökerük nagy földet sző át, így nem kell gyakran öntözni: 1-2 hetente egy kanna vizet jól beosztanak. Ugyanakkor pl. a sárgarépa, ha nem egyenletes a vízellátása, szakaszosan nő, nem lesz egyenes a széle.

Mind a gyomok, mind a talaj gyors kiszáradása ellen hasznos a mulcsolás: a kikelt növények közötti részt valamilyen anyaggal betakarjuk. Én a lenyírt füvet szoktam erre használni: kb. 10 cm vastagon leterítve, néhány nap alatt szőnyegszerűvé összeszárad, a legtöbb gyom nem tud alóla kikelni – és persze a talajnedvesség sem párolog olyan gyorsan. Emellett a felette lévő termés is tisztább marad, nedves időben kevésbé rothad.

 

Címkék: zöldség kert

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr41920765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.05. 02:56:06

cukkíniban, én is gondolkodok idén. petrezselyem, rukkola, saláta, meg a fűszernövények, az alap. ezek régóta vannak. a fokhagymáról úgytudom, inkább a sovány, homokos talajt kedveli...

a bakszakállról tudsz valamit mondani? be lehet azt szerezni? gondolom magról kell termeszteni azt is...

sajnos nekem mindent megemelt (épített) ágyásban, vagy dézsában /cserépben kell termeszteni, mert egyrész úgy érem csak el, másrészt a földön, a kutya mindent kiás:))

muskotály küvé 2009.02.05. 09:36:40

Megint pont most írtam mailt...
A fokhagymának úgy tudom, legjobb az öntéstalaj, azaz a laza, de tápanyagdús, a vizet megtartó feketeföld. Nálunk sovány homok van, nem túl nagyra nőnek... De az agyagot sem szereti. (Egyébként a legtöbb zöldségnek az öntéstalaj a legjobb - anyósomnál ilyen talaj van, minden zöldség sokkal ízletesebb, jobb állagú, mint nálunk.)
A bakszakállról nem tudok semmit. A terebess.hu szerint feketegyökér-szerűen használják a gyökerét; a feketegyökér a répához hasonlóan termeszthető, csak ritkábban kell vetni. Feketegyökér-magot lehet kapni, szoktam én is ültetni.
Az épített ágyás nem rossz ötlet, ha kis veteményest csinál valaki.

starfokker 2009.02.08. 19:32:17

seedsavers.org

nézd meg ezt az oldalt, rengeteg klassz zöldségmagot lehet rendelni tőlük. én már rendeltem párat, teljesen korrektek. magyarországra csak zöldségmagot lehet rendelni, például lilakrumplit sajnos nem...

mángoldjuk is van, de csak színes fajta:D viszont ez szerintem sokkal szebb. otthon már van 1 tasak színesmángoldmg:)

muskotály küvé 2009.02.09. 09:58:42

@starfokker: kösz a tippet! Mángoldból nekem olasz mag van. Tavaly már ültettem; ha nem figyel oda az ember, nagyon hamar lapulevél-méretűvé nő...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.09. 17:30:44

megnéztem starfokker linkjét, és leragadtam a paradicsomoknál, mert most ez foglalkoztat leginkább. bakker! 74 féle paradicsomot számoltam... mikor lesz nálunk ilyen választék?:)

muskotály küvé 2009.02.09. 18:43:38

kicsit részletesebben megnéztem én is starfokker linkjét, de a 100 USD minimális rendelési érték, ill. az ismeretlen postaköltség kicsit elrettentett...
Viszont én innen rendeltem magokat:
stores.ebay.co.uk/Premier-Seeds-Direct
A szállítási költség 1,2 GBP akármennyi magra, és van néhány különlegesség. A magok néhány nap alatt megjöttek. (Sima postával küldik, ami Magyarországon kockázatos lehet, de nekem most nem volt gond.)

Pálcika 2009.02.09. 20:55:16

helló!
jaj ehhez a témához annyi mindent szeretnék hozzá szólni,a tökféléket én is kedvelem,bár én inkább palántaként ültetem el és nem magról nevelem,a paradicsomot most már dézsában(így sokkal jobban mutat a kertben szinte olyan mint egy dísznövény)tartom,jó pár éve a holdnaptár szerint öntözök és nagyon megkönnyíti az életem mert ritkábban kell öntöznöm és nem kell aggódnom,hogy kiszárad a növény.
van egy nagyon jó magyar magos a ZKI én évek óta az ő magjait veszem és még egyszer sem csalódtam,azt hiszem kecskeméti a cég de sok helyen forgalmazzák a magokat(úgy emlékszem tavaly a mangoldot is tőlük vettem)
lassan lehet kezdeni a zöldborsóval:))))))

Benikuty 2009.02.09. 21:08:59

Küvé, a magokról jutott eszembe, tegnap kivittem Erzsinek annak a sárga csilinek a magjait, köszönik szépen. Talán az idén nem járnak úgy pórul a paradicsomokkal, mint tavaly!
Mivel nekem kb. 25 nm-s udvarom van, igaz abból kettő,:) ládában szeretnék paradicsomot nevelni. Jól jönne némi tanács, melyikkel próbálkozzam?

muskotály küvé 2009.02.10. 10:17:59

@Benikuty: szerintem vagy koktélparadicsommal, vagy/és "húsparadicsom"-mal, azaz nagyra növő húsossal, mint pl. a bolgár fajtám, ökörszív, stb. Az utóbbi előnye, hogy nemlehet nagyon kapnim nagyon finom, viszont betegségekre kényes régi fajták; a koktélparadicsom előnye, hogy szinte elpusztíthatatlan, sokáig és folyamatosan terem - és szintén finom. Egy dézsába ebből akár két különbözőt fajtát (mondjuk egy pirosat és egy sárga körtealakút) is lehet ültetni. Szerintem fog kimaradni 1-2 palántám...

muskotály küvé 2009.02.10. 10:20:44

@Pálcika: a ZKI-s magok elég jók, de paradicsomból semmi használható fajtájuk nincs. Előnyük viszont, hogy a hipermarketekben, barkácsáruházakban lévő kiszerelésekhez képest normális mennyiség van a tasakban, inkább az árakat igazítják a mennyiséghez, mint fordítva. Bosszantó tud lenni, amikor pl. egy csomag feketegyökérmag 2/3 sorra elég.

Pálcika 2009.02.10. 18:27:15

szép estét!
bevallom,hogy én a paradicsomot évek óta palántaként a veszem a piacon(egy idős mamikától)a fajtáját nem tudom elég ha azt mondom a szokásos tíz tövet kérem,tavaly megpróbáltam a "lugas"paradicsomot is de nem lett az igazi
a koktél paradicsomot én is szeretem egyszerűen nem lehet vele mellé lőni
a ZKI-tól főleg borsót babot és fűszernövényeket veszek
a tökféléket,dinnyéket,paprikát szintén palánta ként veszem a piacon(szerencsém van a régimódi piaccal):)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.10. 19:53:37

pálcika!
de mellé lehet lőni:)) nekem tavaj olyan koktélparadicsomot sikerült szerezni, aminek nagyon kemény volt a héja. ízre finom volt, de csócsálni kellet a héját...

muskotály küvé 2009.02.10. 20:41:31

A paradicsomon kívül a legtöbb palántát én is veszem - de pont a paradicsompalántát a legkönnyebb nevelni... ha lesz egy kis időm, írok róla :) Vett palántánál érdemes esetleg "ipari" paradicsomot választani, azoknak elvileg muszáj valami beltartalmuknak is lenni - bár elvileg egyszerre érnek.

Benikuty 2009.02.10. 20:47:42

@muskotály küvé:
Köszönöm, élni fogok a lehetőséggel:)

Pálcika 2009.02.10. 21:01:05

@muskotály küvé: mit jelent az ,hogy "ipari"????

muskotály küvé 2009.02.11. 11:29:05

@Pálcika: az ipari célú fajtáknál nem az a fő nemesítési szempont, hogy szépen kinéző, vastaghéjú, sokáig "pulton tartható", stb. legyen, hanem hogy meglegyen a kellő beltartalma (és színe) a megfelelő minőségű konzervgyári termékek előállításához. Tipikusan szabadföldi fajták; hátrányuk, hogy a kényelmes, egyszerre arathatóság érdekében viszonylag egyszerre érőek, ezért viszonylag rövid ideig adnak termést. Ha valaki vett palántákat ültet, szerintem az a legjobb, ha befőzésre ilyet vesz, friss fogyasztásra néhány tő folyamatosan, finomat termő fajtával kiegészítve.

ehran 2009.02.13. 09:40:57

@muskotály küvé:
Szia!

Ismét egy remek poszt, biztos lesz még kérdésem, de így hirtelen erre a mángold témára csaptam le. :)
A mérettől függően egyébként változik az íze is? Vagy egyszerűen csak praktikusabb a kisebb levelű?

muskotály küvé 2009.02.13. 15:12:07

@ehran: a nagyfajta is eleinte kicsi, a levele "kicsi" korban finomabb. Viszont amikor megnő, a levélnyele lesz érdekes. A levele ekkor is fogyasztható még, de más jellegű, erősebb, kicsit kesernyés ízű. Szerintem ültess több fajtát próbaképp. (Amelyik ízlik, abból egyet meghagyhatsz megnőni, sok magot hoz.)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.09. 18:09:52

Gyűjtött magról megtartja a fajtazonosságát?

muskotály küvé 2009.03.14. 22:29:43

@nagypapi: úgy tűnik, igen. A mangold nem túl bonyolult növény. Valamelyik tő a földben maradt, most elkezdett friss leveleket hozni.
süti beállítások módosítása