HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2011.02.28. 22:29 muskotály küvé

Olívaolajak nem hiperből

Ahogy említettem, annak idején nagy hatással volt rám, amikor az isztriai nyaraláskor megkóstoltam Chiavalon Sandi olaját. Azóta, ha évente egyszer arra járok, igyekszem a környékbeli termelők olajait megismerni, és ha itthon is belebotlok egy-egy ígéretes üvegbe vagy fémdobozba, szívesen megveszem.

A Magyarországon elérhető választékot nem mondhatnánk gazdagnak, de szerencsére akad néhány kereskedő, akinél (reális áron) lehet hozzá lehet jutni minőségi olívaolajhoz. Mivel egyik pénteken úgyis borokat terveztünk kóstolni (beszámolók itt, itt és itt), gondoltuk, összekötjük a kellemeset a kellemessel, s a borok felnyitása előtt elegáns módon impregnáljuk a bendőnket a magyarországi felhozatal javával, kiegészítve néhány, a nyárról megmaradt isztriai tétellel.

 
Az olívaolaj (hogy pontosak legyünk: az extraszűz olívaolaj, amiről itt végig szó lesz) sok tekintetben hasonló a borhoz. Van világszerte sok termőterület, különféle talajokkal, klímával, ott jellemző és máshonnan behozott fajtákkal. Vannak termesztési módok, szüreti időpontok és technikák, préselési, tárolási módszerek – és persze termelők, akikkel adott esetben jó találkozni. Lehet az egészért lelkesedni, évente megjelenő kalauzokban pontokat nézegetni, vagy termesztő vidékeken utazva, „útba eső” termelőkhöz „csak néhány percre” beugrani.
 
A dologról nagyon sokat lehetne írni, főleg ha az ember jobban értene hozzá; talán majd egyszer sor kerül arra is, de most lássuk a konkrétumokat.
Kóstolónkon négyen vettünk részt, ebből, ha jól tudom, kettőnknek volt már némi fogalma az olajakról. Másik két társunknak kevésbé, de igencsak csiszolt ízléssel rendelkeznek például borok tekintetében, így véleményük talán megfeleltethető a minőségi olajok iránti (potenciális) magyar érdeklődő ízlésének, ítéletének.
 
Az olajak tehát az alábbi forrásokból származtak (ABC-sorrendben):
 
Az olasz tulajdonos (Giuseppe) tizenegynéhány éve él Magyarországon. Sok, köztük élvonalbeli éttermet lát el olívaolajjal illetve más olasz alapanyagokkal. Szicíliától a Garda-tóig több termelő olaját forgalmazza (a lenti képek közül a felsőn a balról harmadik, abruzzói olaj sok étteremlátogató számára ismerős lehet.)
Az olaj abban mindenképpen különbözik a bortól, hogy a legtöbb európai országban többet fogyasztanak, mint amennyit megtermelnek. Az igények és a hazai megtermelt mennyiség közötti legnagyobb különbség talán Olaszországban van, mindenféle disznóságra csábítva az olasz termelőket, ezért Giuseppe nagyon óvatos: szakmai vásárokon kóstol és választja ki a termelőket a magyar közönség számára.
Giuseppe egyébként olívaolaj-kóstolókat is szokott tartani – ajánlom mindenkinek, aki a téma iránt érdeklődik.
 
Dr. Bárány István cége Spanyolországból és Portugáliából szállít.
Neki sincs egyszerű dolga: Spanyolország, ezenbelül Andalúzia a világ legnagyobb termelője, ahonnan jellemzően inkább a multinacionális cégek hiperekbe szánt olajai, mint kézműves termékek szoktak kikerülni. Arra, hogy vannak kivételek, azaz eredetvédett, rendes, tiszta ízű, a hiperekben kaphatókkal csak árban összehasonlítható andalúz olajak is léteznek, a cég egyes olajai is bizonyítékot jelentenek.
Portugáliában is hagyományosan inkább a mindennapi főzéshez termelik az olívaolajat több ezer éve, de az utóbbi időben a friss illatú és karakteresebb ízű, minőségi olajak is egyre jobban teret nyernek; az igaziolivánál szép példákat láthatunk erre.
 
3. Isztria
Bár a különbség nem akkora, mint egy fehér és egy vörös bor között, alapvető jellegük alapján az olívaolajakat is több csoportba szokták sorolni. A szakértők enyhén, közepesen és intenzíven gyümölcsös kategóriákat különböztetnek meg, de mindemellett teljesen más karakterű egy déli, telt, gyümölcsös, mint egy északi területről származó, vegetálisabb jellegű olaj. (Különböző ételekhez ill. célra más-más olajakat ajánlanak használni, de szerencsére kiflivel tunkolni mindegyik nagyon jó lehet).
Ha termelőnél szeretnénk olajat venni, hozzánk közelebb az utóbbi típusra van esélyünk. Az egyik legközelebbi termőhely  Horvátország, és azon belül Isztria – és ezzel egyáltalán nem járunk rosszul.
Az isztriai olajtermelés ugyanis kissé Tokajra emlékeztet: a kommunizmus évtizedeiben a minőségi olajtermelés Csipkerózsika-álmát aludta, de azóta egyre jobban kezdenek a minőségi termelés térképére felkerülni, egyre több termelő egyre jobb minőségű olajat készít. A termelés szerkezete hasonló, mint nálunk a bor esetében, azaz sok termelő viszonylag kis termőterülettel - ideális terep helyszíni felfedezésre, és még autót is vezethetünk közben…
Isztria a kontinentális Európa szomszédságában az olajfa terjedésének északi határát jelenti, ezért a termés kevesebb, de koncentráltabb, mint délebbre. A mészköves, viszonylag vastag humuszréteggel rendelkező talaj, a hegyekből késő ősszel lecsapó, a terméseket szárító és beltartalmukat konzerváló szelek mind hozzájárulnak az itteni olajbogyók kiváló minőségéhez. Az itt termelt olajak intenzív illata jó esetben frissen vágott fűre, fűszernövényekre, articsókára emlékeztet; ízük testes, gyakran kesernyés, vagy akár borsosan csípős. Nagyon általánosítva kesernyés ízű salátákhoz (pl. rukkola), vagy semleges ízű ételekhez, szinte fűszerként ajánlják: csodát tesznek például a krémlevesekkel, krumplifőzelékkel, stb., de koldusból királyfivá változtatják a legegyszerűbb főtt krumplit is.
 
Hogy kicsit visszakanyarodjunk Andalúziához, az isztriai prospektusok előszeretettel idézik római Martiust, aki Córdoba városáról találta azt mondani, olyan tökéletes, mint az isztriai olaj…
 
A legjobbnak gondolt termelők listája itt.
 

A kóstolás

 
Összesen 15 olajat kóstoltunk. A címképen láthatóak voltak a kedvenceink, míg az alábbi képeken a teljes felhozatal látható, (balról jobbra kóstoltuk végig):
 
 
 ... és a maradék három jobboldalt:
 
 
Az olívaolaj hűvös (és sötét) helyen tartandó (ezért, borhoz hasonlóan, nem érdemes olyan helyen vásárolni, ahol vélhetőleg hónapokat szenvedtek a meleg és fényes üzletben), viszont melegen jó kóstolni, ezért kistányérokba öntöttünk belőlük, ahol gyorsan felmelegedtek és az illatukat is érezhettük. Kenyeret nem ettünk közben, inkább egy kis vízzel öblögettünk néha. Nem akartunk túl komoly tesztbe bonyolódni, ezárt az olajakat nem pontoztuk, nem állítottuk sorrendbe, egyszerűen megbeszéltük a végén,  melyik néhány tetszett a legjobban.
 
Az olívaolajat – az igazán jó boroktól eltérően – nem jó egy éven túl tárolni, elkezd oxidálódni, lendülete elvész, ezért nagy különbség van a tavalyi (azaz, tekintettel a tipikusan novemberi szüretre, néhány hónapos) és az egy évvel korábbi termés között, ezért ahol tudtuk az évjáratot, a lenti leírásban feltüntetem.
 
 
Tehát a legjobban az alábbiak tetszettek (a címlapképen balról jobbra haladva):
 
Artajo, Manzanilla Cacerena (igazioliva). Spanyolország északi részéről, Navarra környékéről származik. Mi ezt a kóstoláskor  nem tudtuk, viszont így utólag (a termelő weboldalának tanulmányozása után) érthető, hogy intenzív, ugyanakkor harmonikus, gyümölcsös illata és íze miért lóg ki az andalúz olajak mezőnyéből. Nagyon jó olaj. A Manzanilla Cacerena fajtát állítólag csak arrefelé, Cáceres város környéken termesztik, ami külön érdekes sé teszi ezt az olajat.
 
Balija (Isztria, 2009). A tavalyi nyaralás során szereztem be Fažanában, Galizanska cesta 8 szám alatt. Nem véletlenül, ugyanis a Flos Olei nevű olasz kalauz a 20 kategória egyikében (Heart Olive Oil Mill – bármit is jelentsen ez) őt hozta ki 2010 győztesének. Nem volt ugyan egyszerű megtalálni (a városból kifelé vezető úton egy „Olive road”, vagy hasonló táblánál jobbra kell fordulni, és ott jobboldalt az első ház) a hölgy tényleg kedves, az olaj meg nagyon jó: intenzív, harmonikus, csípőssége határozott, de nem tolakodó. Több fajtából készül, érdekes módon nagy részét (60%) az olasz Leccino fajta teszi ki, és csak 25% -a az isztriaiak kedvelt helyi fajtája, a Buža.
 
Kis üveg: Baudilli (granditalia, 2010). Gyümölcsös, telt szicíliai gyöngyszem. A sziget délkeletei részéről származik és az ott jellemző Tonda Iblea fajtából készült. Ebből az olajból volt egy 2009-es évjáratú is, így megtapasztalhattuk, mennyivel frissebb, aromásabb az egy évvel fiatalabb olaj az egy évvel öregebbnél.
 
Nagy üveg: Cutrera, „Segreto Mediterraneo” (granditalia, 2010). Szintén Szicília délkeleti részéről származik, a Tonda Ibleánál kevésbé gyakori Moresca fajtából. Márkaneve kicsit szerénytelennek tűnik, de tényleg mindenkit levesz a lábáról. Ő is nagyon jó, „nagy” olaj.
 
Fémdoboz: Pianogrillo (granditalia, 2010). Szicília, Tonda Iblea. Az előző kettőnél kevésbé karakteres, de harmonikus-gyümölcsös, kedves olaj.
 
Quinta Vale de Lobos (igazioliva). Kifinomult, harmonikus olaj Portugáliából, ha minden igaz, Arbequina fajtából. Kicsit gyümölcsös, de inkább articsókára emlékeztető illat, íze kesernyés, de nem csíp. Szép.
 
Ha legjobbak listáját háromra kéne szűkíteni, akkor az Artajo, a Baudilli és a Moresca maradna rajta.

Címkék: teszt gasztro olívaolaj isztria igazioliva granditalia artajo baudrilli balija cutrera vale de lobos pianogrillo

82 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr762690354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2011.03.01. 11:24:21

Hogyéaggyák? Ha nem is Teszkó, de azért a miheztartás végett hasznos lett volna látni az árakat.

fourgee 2011.03.01. 11:26:17

"Az olaj abban mindenképpen különbözik a bortól, hogy a legtöbb európai országban többet fogyasztanak, mint amennyit megtermelnek. Az igények és a hazai megtermelt mennyiség közötti legnagyobb különbség talán Olaszországban van, mindenféle disznóságra csábítva az olasz termelőket, ezért Giuseppe nagyon óvatos: szakmai vásárokon kóstol és választja ki a termelőket a magyar közönség számára."

Na igen, valahol olvastam hogy több olasz olajat adnak el, mint amennyit megtermelnek és kevesebb görög olajat adnak el, mint amennyit a görögök megtermelnek. Állítólag a kettő között van kapcsolat :)))

Junk1 2011.03.01. 11:30:22

Az ár persze lemaradt. Mert lehet kapni extra virgin olajfabogyó olajat szinte mindenhol, de szerintem megfizethetetlenül drágán.

Persze Magyarországon szokatlan az olajfa bogyó olajának íze. Helyette sokkal jobb a tiszta napraforgó olaj. Ha meg mégis zöld olajjal akarok sütni ott a tökmagolaj. Az se sokkal olcsóbb, de legalább Magyarországon is megterem.

szépjuhászné 2011.03.01. 11:35:58

Látott valaki valahol rendes görög olívaolajat (esetleg krétai!)? Elfogyott a hozott készlet.

kk_kk 2011.03.01. 11:39:44

@Junk1:

Olvass utána a felhasználási különbségeknek.

commando 2011.03.01. 11:42:49

@Junk1: Még hogy a tökmagolaj olcsóbb???? Hoooool?

avus · http://avus.blog.hu 2011.03.01. 11:56:46

Valaki, aki ért hozzá, homályosítson fel. Kapható a teszkóban olcsó, SANSA feliratú, kék-fehér csíkos olívaolaj-szerűség. Ezzel nem is foglalkoznék. De ugyanott van többféle, Tesco márkanévvel ellátott, extraszűz olívaolaj is.

Kérdés: Ez utóbbi miért kerülendő? Miben rosszabb, mint a posztban említettek, vagy akár a hiperekben kapható, olaszos/görögös nevűek?

Cyrano 2011.03.01. 11:58:01

Csak úgy kíváncsiságból utánanéztem. 1 deci tökmagolaj 900 ft. Plusz fa. Télleg nem olcsóbb.

Pernahajder Viktor 2011.03.01. 12:04:10

Extraszűz sznobizmus pár unatkozó yuppie-nak.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 12:16:20

@avus: szerintem nem kerülendő. a Teszkóban kifejezetten jó (ár-érték arányban főleg), krétai (Sitia nevű város környéki, ami egy híres, és jónak mondott termőterület) olajat is adnak. van az alap extra szűz olajuk is, az nem tudom honnan való (amennyire tudom, az olcsóbb olajok hazája Spanyolország, de majd javít, aki tud).

@fourgee: a görögök NAGYON sokat fogyasztanak belőle, évi 23 liter fejenként (a sorban következő 10 literrel kevesebbet). ez is benne lehet a képletben :)

btw, kézműves görög olajat nem importál senki?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 12:25:07

"About one half of the annual olive oil production in Greece is exported. Greek olive oil exports are estimated for the last five-year period (1994 / 95 - 1998 / 99) to have come up to a mean 140 thousand tonnes per year, while only 7 to 10 thousand tonnes reflect the bottled product. Greek exports primarily target countries of the European Union, the main recipient being Italy, which receives about 3 / 4 of our total exports."

vagyis igen, az olaszok valószínűleg címkéznek arcátlanul :D

vagy exportálják a drága olasz olajat, maguk meg tolják a görögöt. akkor most melyik a jobb? :)))

igazságos 2011.03.01. 12:50:18

Egyébként minél sötétebb az olívaolaj, annál jobb. Világosak nem nyújtják ugyanazt az élményt, mint a sötétebb változatok. Mondjuk azoknak már magasabb is az ára, de érdemes fizetni, ha valaki minőségre megy.

Junk1 2011.03.01. 12:52:25

@Cyrano: van olcsóbb is, de mióta kitalálták a "Brit tudósok", hogy rákellenes szer, azóta lecserélték a hordót patika mérlegre és a gyógyszergyártókat másolva méregáron árulják.

csalamádé 2011.03.01. 13:05:12

Engem tavaly Krétán világosítottak fel, hogy az olívaolaj színe egyáltalán nem számít, hanem a savassága a mértékadó. A legjobbak 1% körüli savassággal bírnak. Hoztam is egy liter nagyon finom olajat onnan (nyugati termővidékről, nem Sitiából), de sajna már rég elfogyott. Lehet kapni krétai olajat nálunk valahol ill. a hiperes krétainak mondott valóban az lehet? Hm..

Fekete Mamba 2011.03.01. 13:06:46

Szép, nagy, kedves. Ezek egy élelmiszer jellemzői? Vagy egy tudatállapoté?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 13:14:44

@csalamádé: 0,8% a maximum, ami még extra szűznek hívható. a krétaiak nagyon büszkék a saját 0,3%-os olajukra. én is onnét hoztam tavaly házi cuccot, meg egy havertól eviai, szintén házi olajat, az sem volt rossz. a görögknél a fogyasztás és termelés nagy-nagy többsége üveget és címkét soha nem lát egyébként, "folyó" olajként fogy el.

levalli 2011.03.01. 13:28:15

@OkoskaTo:rp: nagyon jó minőségű sziciliai olaj kapható az OLIVERDI Kft.-nél (www.oliverdi.hu), 5l ára 12.900, 1 l 2600Ft.
Egyenesen a termelőtől, általa palackozva érkezik!

fourgee 2011.03.01. 13:40:36

És egy kis offtopic: bár nem olaj, de bogyó: nemrég volt szerencsém enni olyan olajbogyót, ami nem a szokásos sós lében volt eltéve, hanem olyan ecetes lében, mint a csemegeuborka. Csemegeuborkával és gyöngyhagymával együtt volt eltéve. Először furcsán nézegettem hogy vajon ez jó lehet biztosan? Aztán amikor beleharaptam, akkor csak az jutott eszembe, hogy "váááá, ez kib.szott jóóóóóó".

Egyik uniós országban jutottam hozzá, de arra lennék kíváncsi, hogy vajon Magyarországon lehet ilyet valahol kapni? Ha nem, akkor legközelebb feltankolok belőle.

Luxury Trade Kft · http://luxurytrade.net 2011.03.01. 14:03:03

A görög és főleg a krétai olívaolaj export nagy része az olaszokhoz megy, mert ezekkel csökkentik az olasz olajak savtartalmát 1% alá, hogy extraszűz-ként adhassák el.
Magyarországon sajnos nagyon kevés a valódi hidegen sajtolt, tiszta olívaolaj. Még a nagy közismert cégek is sokszor étolajjal keverik az extraszűzként árult olajukat. A valóban jó minőségű olajat pl. ha kis tálkában hűtőbe tesszük, már +5 fok környékén egyenletesen megdermed és faggyúszerű állaga lesz. Ismét szobahőmérsékletre téve pedig nem válik zavarossá és nem úszkálnak benne szennyeződések. Sajnos láttam már nagy nevű, itthon tömegesen, extraszűzként forgalmazott olajat hűtőben három részre esni: egy rész folyékony (étolaj), egy rész ikrás állagú valami és az olívaolaj ebben úszkált megdermedve.

muskotály küvé 2011.03.01. 14:06:42

@OkoskaTo:rp: árak: a linkeken találsz árakt. Jellemzően 10-15 eur fél liter tényleg jó minőségű olaj ára, az isztriaik drágábbak, akár 25 eur is lehet. (A belső piaci áruk ennyit is elbír.)

Kicknick 2011.03.01. 14:19:44

Engem az érdekelne hogy egészségügyileg van-e különbség a minőségi meg a teszkós/spáros/ósanos között? Csak mert magas koleszterin miatt-ellen ajánlotta a doki az olívaolajat, de nincs pénzem 3000/liter áron meggyógyulni és éhenhalni, ugyanis akkor kajára már nem marad :)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 14:25:02

@fourgee: a kalamata olívabogyót vörösborecetben érlelik és teszik el, nagyon jó, de nincs mellette gyöngyhagyma meg ez-az. viszont kapható itthon pl. CBA-ban időnként, csmegeüzletekben, stb.

@Luxury Trade Kft: durva, ha így van...

Luxury Trade Kft · http://luxurytrade.net 2011.03.01. 14:36:18

@Kicknick: Sajnos van, hiszen ha az olívaolaj étolajjal, vagy pálmaolajjal van keverve, az nem valószínű, hogy jót tesz a koleszterinednek. A sansa és társai messziről kerülendők, még sütésre is alkalmatlanok. Ezeket a sajtolásból visszamaradt pogácsákból vegyszerekkel nyerik ki ezután pedig étolajjal és olívaolajjal teszik "fogyaszthatóvá"!

gariv7 2011.03.01. 14:51:32

Jó lenne, ha olyan olívaolajat is értékelnének, amit a boltok polcain találunk. Sok vásárló nincs tisztában azzal, hogy forgalmaznak másodlagos - ipari olívaolajat is étkezési felhasználásra. Örülnek hogy milyen olcsón vesznek belőle 1 litert.

gariv7 2011.03.01. 14:53:00

@Kicknick: apró betűkkel rá van írva hogy sansa

fourgee 2011.03.01. 14:54:25

Most hülyének hangzó kérdést fogok feltenni, de inkább előtte magyarázkodok, hogy ne nézzen ki annyira hülyének :)
Szóval, én nem szeretem a sötétebb olívaolajok ízét és szagát (nagy, ismert márkák olajait próbáltam), nem extra szűzet, világosabbat szoktam venni, az számomra fogyaszthatóbb (salátákra öntve, hús sütéséhez használom).

A sárga színű, nem extra szűz olivaolajok is tartalmaznak olyan olajat, amit vegyszeres kezeléssel szednek ki? Vagyis másépp teszem fel a kérdést, lehet olyan természetes és jó minőségű olajat kapni, aminek nincs az a "vad" íze és szaga?

avus · http://avus.blog.hu 2011.03.01. 14:55:16

@Kicknick: A teszkóban a sansa jól látható, nagy betűkkel rá van írva, illetve az ára is gyanús. De nekem a Tesco brand-es extra szűz teljesen bejött (bár nem orvosi rendelvényre fogyasztom), és olcsóbb, mint a többi a polcon.

Pályaelhagyó autóversenyző 2011.03.01. 14:57:11

csak h tisztazzunk vmit, az olasz olajhamisitas a tomegmarkak bulija, a kicsikkel meg pont az a baj, mint mari neni hazilekvarjaval, h a franc tudja, h mit fozott bele. a cimke sokmindent elbir.

en pont ezen a heten terkepezem fel az itthon kaphato olajakat, mert ragja a fulem egy csomo olasz termelo, h szivesen szallitana jo minosegu extraszuzet, hat neha nem tudtam h sirjak vagy nevessek a boltokban.

amig a sansakat nem takaritjak ki itthonrol, a "csak" siman jo extraszuzekbol keveset fognak eladni.

Kicknick 2011.03.01. 14:57:47

@avus: @gariv7:@Luxury Trade Kft: csak ennyi, sansa ami rossz? Asszem ezt meg tudom jegyezni.
Szóval zanka...vagyis sanka..izé..jólvan felírom

Luxury Trade Kft · http://luxurytrade.net 2011.03.01. 15:04:13

@Kicknick: Legtöbbször nem látod, mert itthon senki nem ellenőrzi az olajak minőségét. Magyarul azt hoznak ide és azt írnak rá, amit akarnak. Az egyetlen megoldás, ha megbízható forrásból vásárolsz, ahol tudod, hogy honnan származik a termék. Árulkodó jel lehet pl. ha a gyártó nem tünteti fel a savtartalmat. Vagy egy a minőségre adó cég sötét üvegbe palackozza, ugyanis az olívaolaj egyetlen és legnagyobb ellensége a fény.

avus · http://avus.blog.hu 2011.03.01. 15:05:20

@Kicknick: Még annyi, a teszkóban a sansa jól megkülönböztethető, gazdaságos kék-fehérben pompázik, és sokkal olcsóbb, míg az extraszűz jóval igényesebben is van csomagolva, és magasabb az ára. A Lidlben és az Aldiban is láttam jónak tűnő olívaolajat, bár nem néztem meg a címkéjüket. gariv7-nek igaza lehet, sok helyen valszeg apró betűkkel van csak ráírva.

Benikuty 2011.03.01. 15:05:39

@borzash: Az Artajo Manzanilla savtartalma 0,1 %. Elég jó, nem?

nemsissi 2011.03.01. 15:07:34

@szépjuhászné: @borzash: @csalamádé: @muskotály küvé:
Bécsből tudok hozni görög bio olívaolajat, ami Pillionról származik és a savassága 0,13%, azaz szuper. Itt (Bécsben) a legjobb éttermek is ezt használják és mindenki csodájára jár. Fél liter 20 euró, van 0,25 literes kiszerelésben is.
Akit érdekel, az küldjön privát üzenetet, szombatra tudom szállítani

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.03.01. 15:09:29

@muskotály küvé: én is régóta készülök egy olívaolaj teszttel, már csak a hódos hajnira kell várnom, mert vele terveztük el már vagy fél éve...:)

@avus: nem kell kerülni a tescos extra szűz olajat, sütésre biztos jó. salátára vagy kész ételre ugyan nem önteném, arra valóak prémium minőségű olajok, de ez is ízlés dolga.

avus · http://avus.blog.hu 2011.03.01. 15:09:54

@Luxury Trade Kft: Én nem vagyok ennyire pesszimista. Nem kifejezetten a gyártók jóindulatában bízok, hanem inkább a konkurencia ellenőrző erejében. Persze, mondhatjuk, hogy ők meg összebeszélhetnek, és egységesen adnak el nekünk extraszűznek címkézett sansát, de ez így nagyon instabil egyensúly lenne. Egyetlen renitens fél, vagy egy új piacralépő felboríthatja.

avus · http://avus.blog.hu 2011.03.01. 15:11:00

@Bombadil Toma: Nem is kerülöm, azt használok :).

muskotály küvé 2011.03.01. 15:16:01

@Kicknick: magas koleszterin ellen a hidegen sajtolt repce- vagy napraforgóolaj is jó kell legyen, de kérdezd meg a dokidat :)

Luxury Trade Kft · http://luxurytrade.net 2011.03.01. 15:17:29

@Kicknick: sansa, vagy pomace, vagy orujo...:)

Egy kis statisztika:
"Magyarországon azonban a megtévesztő címkéknek és a fogyasztók tájékozatlanságának köszönhető az, hogy a fogyasztók a legtöbb esetben az ár és nem a minőség alapján választják az olcsó mellékterméket, az Extra Szűz olívaolaj helyett. Így míg más európai országban száz olívaolaj vásárlásból összesen kettő sansa, addig hazánkban százból hatvan alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók.
"

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.03.01. 15:18:51

Culinárisban lehet kapni exra szűz, szüretlen olajakat. Fantasztikusan jó minőségűek, kiipari, vagy kézműves termékek. Nem olcsók, de az ár/érték arány tökéletes.

muskotály küvé 2011.03.01. 15:23:08

@fourgee: úgy tudom, egy európai ország termel többet a fogyasztásánál: Spanyolország. Mindenhol máshol többé-kevésbé importálásra kényszerülnek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.03.01. 15:24:49

@avus: sütésre én pl. a lidl-s luccese olajat használom és bevált, de tartok otthon pár palackot Giuseppe olajaiból is amiket a salátákhoz, vagy ételek utólagos "fűszerezésére" használok. a kettőt nem lehet egy napon sem említeni ízben és illatban. mindent a megfelelő feladatra!:)
a hamisítás itt nem arról szól, hogy sansa olajat adnak el extra szűzként, mert ezt még egy "amatőr" is kiszúrná, hanem hogy az extraszűz olajakat, mindenhonnan összevásárolják, összekeverik és egy-egy ismertebb márkanév vagy eredetvédett címke alatt árusítják. nagyjából, mintha a bock pincészet felvásárolná egész baranya házi borait, összekeverné, és "bock küvé" néven árusítaná...

Kicknick 2011.03.01. 15:25:34

@muskotály küvé: ha olcsóbb akkor kipróbálom...de pl a marhapörit is simán megcsináltam olívával, aztán egyáltalán nem lehetett érezni rajta. Nem tudom repcével milyen lenne...
@Luxury Trade Kft: lassan betelik a memória a telómban...
Ezzel a vásárlós dologgal tényleg nem lehet mit kezdeni. Mondjuk ami nagyon óccsó az általában "minőségtelen" is...
Az megvan hogy a teszkós főnök elmegy a beszállítóhoz és rendel :
- nekem kéne nekem ebből az akármiből olcsón. - Rendben, 300/kg áron tudjuk önöknek szállítani.
- Nekem az sok, 200/kg-ot fizetek érte.
- Lehetetlen.
- Azt raknak bele amit akarnak.
- Akkor lehetséges.

muskotály küvé 2011.03.01. 15:26:14

@igazságos: igazából nincs jelentősége a színnek. A sötétzöld is lehet durva, erős, oxidált ízű, míg pl a mostani tesztben a Vale de Lobos, vagy a szicíliai olajok is inkább csak halványsárgák.

bájgúnár 2011.03.01. 15:31:50

Én nemértek az olajokhoz de érdekelne pár dolog.
Állitólag a növényi olajok sütési hőfokon átalakulnak és káros anyagok keletkeznek.Az olivában nem.Az oliváknál és a kókuszolajnál ez nincs.Viszont a Tescó ban kaphatóak közűl melyiket érdemes megvenni?Minden nyaraláskor hozok a háziaktól friss olavaolajat/dalmácia/Ezek tényleg nagyon jók és izletesek.Viszont hamar elis fogynak.

muskotály küvé 2011.03.01. 15:33:05

@Before: az adott hellyel, ha már szóba került, két bajom van: egyrészt ki tudja, mióta csuffadnak az üvegek a melegben a polcon; a másik pont az általuk alkalmazott ár. Pl. nemrég láttam francia Castelas olajat 7000 körül; a termelő webáruházában ugyanez 15,5 eur. lásd: www.castelas.com

csalamádé 2011.03.01. 15:35:23

@muskotály küvé: pontosan ezt mondták nekem is Krétán. Ők meg már csak tudják... :)

muskotály küvé 2011.03.01. 15:42:37

@borzash: én kóstoltam már Teszkós eredetvédett görög olajat. Mondjuk eleve szokatlan így elsőre, hogy eredetvédett termék hipermarket sajátmárka alatt árulódik, de gondolom a törvények nem tiltják; viszont az olaj egyáltalán nem volt annyira jó, ha jól emlékszem, kicsit oxidálódott volt.
Csodák nincsenek, mint ahogy a jó borok is a termelő neve alatt futnak, a teszkós olaj az biztos, hogy gyengébb, mint amihez a termelő a nevét adja.
Nem tudom, mennyibe kerül, de pl. az igaziolivánál az Amurjo 5 l-es dobozban 2000 / l körül szokott lenni, és biztos, hogy az összes hipermarket összes olaját veri. (A granditalia "családi" kiszereléseit nem ismerem.)

Benikuty 2011.03.01. 15:47:22

@Luxury Trade Kft: ha már védekezés a fény okozta oxidáció ellen:
Gallo-Colheita ao luar (éjszakai szüretelésű)
www.gallo.pt

ABCDE 2011.03.01. 15:52:57

Ezen az oldalon nézzetek körül
www.vomfassbuda.hu
Az egyik üzletük a Mammutban van és van krétai olaj is :) meg mindenféle fantasztikus finomság.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 15:53:18

@muskotály küvé: görögéknél - bár ez szerint máshol is így lehet - az átlagos termelők nagyon kicsiben tolják, családi alapon, és nagyon kevesen palackoznak, tehát közvetlenül a termelőtől származó (vagyis a tényleges termelő neve alatt futó, X hegyoldalról származó) olajat leginkább akkor kapsz, ha megveszed a nyaraláson, de címke nem lesz rajta.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 16:03:55

@muskotály küvé: a görög gazdák közül nagyon kevés palackoz maga, tehát termelői, "dűlő szerinti" alapon nehéz hozzájutni, marad a hiper számára felvásárolt, vagy amit a nyaraláson vásárol az ember, de azon meg ugye nincs címke. nekem nem volt eddig panaszom az teszkós olajra egyébként.

muskotály küvé 2011.03.01. 16:41:52

@Benikuty: élő állapotban szerintem nem árt a fény a bogyónak, csak az üvegben lévő olajnak...

muskotály küvé 2011.03.01. 16:43:58

@borzash: Görögországban már jó pár éve nem voltam, mindenesetre az igényes termelő max 16 fokon, légmentes edényben tárolja az olajat. Tehát ott van esély minőségi olajat venni, ahol fázol trikóban, és rozsdementes acélból készült tartályokat látsz :)

szépjuhászné 2011.03.01. 16:44:32

@csalamádé:

Még jobbak a 0,3 ill. 0,7 % savtartalmúak, de abból is rengeteg van. Tavalyelőtt Chaniaban pont a helyi olajtermelők kiállítása és konferenciája volt, amikor arra jártunk. Sokat tanultunk ott. A chaniai csarnokban van egy bolt, Aroma Eliasnak hívják, ott rengeteg helyi olaj van, minden régióból, és ki van rakva a kóstolódoboz kis poharakkal, hogy végigpróbálhasd. A tulaj is nagyon kedves. Csak háromfélét hoztunk, gyorsan el is fogyott, most az Aldis krétai olajjal főzök, de azt salátára is lehet tenni.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 16:47:12

@muskotály küvé: pince, hordó, gondolom. passz. gondolom ami nem fogy el helyben (szomszédok, piac, helyi éttermek), azt gondolom felvásárlók felvásárolják, náluk meg biztosan van hozzá infrastruktúra.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 16:48:46

@borzash: de sokszor "gondolom", fel se tűnt :))

szépjuhászné 2011.03.01. 17:13:43

@borzash: Aldi! Nagyon finom Kalamata olajbogyó van 450.- Ft-ért (350 g, töltőtömeg 200 g).

muskotály küvé 2011.03.01. 17:20:02

@borzash: az a baj, hogy nyárra, mikor mész, a novemberben szüretelt olaj eléggé elfárad, ha nem jól tárolták...

Parajpuding 2011.03.01. 17:30:23

Távoli ismerősön Spanyolországban ilyen növényt termeszt és sajtol. 5 literes műanyag kannákkal jön haza néha-néha. Kaptam én is egy litert. Őrzöm, mint a kincset, csak kivételes alkalmakkor használom, mert ilyen csodálatos olívaolajat még sosem kóstoltam se előtte, se azóta. Most télen is a gyümölcsös-illatos-napsütötte-nyár van minden cseppjében. Olykor csak beleszagolok néhányat és attól felderülök.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 17:40:17

@muskotály küvé: nem vagyok egy történelemguru, de Krétán kb. 3500-4000 éve termelnek megszakítás nélkül olajat. furcsállnám, ha nem értenének a tárolásához :)))

@szépjuhászné: az jó. van is egy ott, ahova focizni járok, mármint Aldi, de úgyis el fogom felejteni.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 17:44:08

@Parajpuding: hehe, ezt én is szoktam csinálni, különösebb apropó nélkül beleszagolni, frissen taposott fű, dejóaz

A díler 2011.03.01. 17:48:11

Szeretnem az oromomet kifejezni azert, hogy ennyit foglalkoztok az olivaolajal, es ennyi informaciot meg velemenyt mozditottatok egy post-al. :)))
Aki jo minosegu olajakkal foglalkozik, az mindig a baratom lesz. :))
Masrol most nem irnek, mert mint "erintett" fel, nem talalom jonak, de ezt mindenkepp megakartam mondani.

koszonettel :)
Giuseppe

szépjuhászné 2011.03.01. 17:50:54

@borzash:

Örülök, ha segíthettem! (ha már nem tudunk helyben venni). Szívem szerint kb. negyedévenként kiugranék feltölteni a készleteket, um. feta, olaj, olajbogyó, krétai kenyér, fűszerek stb.. És ha már ott vagyok, nézelődnék is kicsit itt-ott. :))

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 17:58:00

@A díler: pedig de kíváncsi lennék, mit gondolsz a görög olajról :))

A díler 2011.03.01. 18:11:47

@borash
Szivesen megmondom, de elotte kostoljuk meg :D
;)))

Benikuty 2011.03.01. 19:25:44

talán összehozhatnánk egy nagy-nagy kóstolót?:)
én benne lennék;)

muskotály küvé 2011.03.01. 19:47:58

@borzash: azóta azért változtak a viszonyok, pl. a bort sem amforában tárolják...

Hagyományosan az olívaolajat teljesen érett bogyóból készítették, mert úgy többet terem, meg különben is úgy volt logikus. Illetve sok helyen bizonyára most is így csinálják.

A minőségi olajokat, az aromák megőrzése érdekében nem teljesen éretten szedik, nagyon gyorsan kisajtolják és légmentesen, hűvös helyen, fénytől elzárva tartják.
Úgy általánosságban egész biztosan vannak jó minőségű olajok Görögországban is (konkrétan a Peloponnészosz déli része és Kréta kifejezetten híres), szívesen kóstolnék is ilyet. De - visszatérve a boros hasonlatokhoz - ahogy Tokajban vagy Egerben sem biztos, hogy bármelyik pincébe betérve jó bort kapsz, ez az olajokra is érvényes; ha látsz néhány "kóracél" tartályt, legalább abban biztos lehetsz, hogy a tulaj befektetett és minőségi olajat szeretne csinálni. (Persze a helyben vett "nem minőségi" olaj is lehet nagyon jó a maga nemében, és nagyságrendekkel jobb, mint a márkás kotyvalékok a boltban.)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.03.01. 19:51:33

@muskotály küvé: uccsó mondataidban a lényeg :)

nyilván ott is van high-end termék meg tisztes házi anyag, és már az utóbbi is olyan, hogy azután sír az ember a következő nyaralásig :D

muskotály küvé 2011.03.01. 19:51:41

@szépjuhászné: kár, hogy krétai olajakat (legalábbis ismert évjáratút, ill. "tárolási körülményűt") nem lehet nálunk kapni (most a teszkóst ne vegyük bele), tényleg szívesen megkóstolnám.

teddybear01 2011.03.01. 21:57:23

Az olaszoknál elég gyakorta derül ki, hogy mindenféle ipari hulladékolajat forgalmaz egyik-másik cég. Pár botrány híre még hozzánk is elért.

Személy szerint én nem szeretem az olívát, egyrészt eléggé vizes, másrészt olajsütőbe alkalmatlan, mert alacsony a füstölési hőmérséklete. Szerintem túl van lihegve, talán az angol főzőműsorok miatt.

Ami a napraforgót illeti, az sokkal jobb ilyen célokra, a szintén említett tökmagolaj meg salátákba jobb. Kár, hogy drága. Meg ott a hagyományos disznózsír. Tudom, hogy nem menő, meg hizlal, de sok hagyományos étel egészen más ízű, ha ezzel készítik.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.03.02. 00:41:42

@teddybear01: a jó minőségű olívaolajnak nagyobb a hőtűrő képessége mint a napraforgóolajnak. a közhiedelemmel ellentétben 200 fok fölé is hevíthető, szemben a napraforgóolajjal amiben ilyen hőfokon már egészségre káros anyagok keletkeznek. az más tészta hogy 4-5 ezer forintos olajat nem töltünk fritőzbe!:)
az, hogy nem szereted, természetesen egyéni ízlés kérdése, bár szerintem ha ilyeneket írsz ("vizes", meg "túllihegett"), valószínű nem kóstoltál igazán minőségi olívaolajat...

muskotály küvé 2011.03.02. 10:05:52

@teddybear01: ezek az olajok nem sütésre valók, max főzéshez, vagy inkább a kész ételek, saláták ízesítésére. Én legutóbb pisztrángot kentem be alaposan szicíliai olajjal és úgy sütöttem meg - szerintem sem napraforgóolajjal, vagy disznózsírral nem lett volna olyan jó. Én is használok (lehetőleg hidegen sajtolt) napraforgóalajat és sertészsírt is, de másra.
Ahogy Toma is mondja, érdemes megkóstolni is, amiről véleményt mond az ember...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.03.02. 13:29:43

@muskotály küvé: azért megnézném Giu arcát, ahogy egy üveg baudilli olajat öntene az olajsütőbe...:DDD
amúgy teddybear01 helyében, a magas hőfokon sütésre sem használnék szotyiolajat. akkor már inkább szőlőmag- vagy mogyoróolaj. hússütésre meg ott a ghí-tisztított vaj :)

muskotály küvé 2011.03.03. 09:26:19

@Bombadil Toma: őszintén szólva a "maradék" öregedő olajakat el szoktam főzésre, de akár sütésre is használni... Nagyon jó, könnyű lángosokat, tepsis krumplikat lehet így csinálni; krumplit vagy rántott húst azért nem sütnék benne. (Olajsütőm nincs.)

Őszintébb isztriai termelők elmondják, mindenre a saját használják, minek vennének más olajat, mikor tele a tartály...

IZs 2011.04.04. 09:22:58

@csalamádé: Budapesten, Zuglóban a Szugló utcában van egy kis üzlet, oliva-bolt néven, úgy emlékszem krétai olivaolajat is árul.
süti beállítások módosítása