HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2011.10.27. 22:41 muskotály küvé

Irodisták és vándorkereskedők ebédkalandjai, 2. rész


 (fotó: Hapci)

Nyári ebédkalandjaink második része következik.

Előzmények, tudnivalók, apróbetű az első részben. 

 
mk: Az "első magyar falatbár", ahogy magukat nevezik, az Operettszínház szomszédságában nyílt. A konyhát a Kárpátiából, a Nők Lapjából és ki tudja, még honnan is ismert Bereznay Tamás séf irányítja; ezt az információt erősíti, hogy szakácskönyvei kint vannak a tálalópultban, és ebédünk közben személyesen is megérkezik.
Van heti menü, 5-6 előételnek, 2 levesnek, szűk 10 főételnek, és 2 desszertnek látszó "falat"-tal (az étlap nincs kategóriák szerint tagolva), valamint háromfogásos napi fix menü, nagyon baráti áron. Úgy tűnik, a helynek nem a kreativitás az erőssége, a tételek házi-menzai klasszikusok, esetleg minimális, inkább tovább-, mint újragondolással - viszont annyira háziasan előadva, mintha nem is vendéglőben lennénk; a hely kissé harsány elnevezése ellenére ételeink kiegyensúlyozott, letisztult konyhára utalnak. A pincér többször is említi, kicsik az adagok, de az előétel körözött, a főétel lecsós csülök, és a desszert levendulakrémes csokoládétorta nem csak nagyon jólesik, de ebédre elég is.
ehran: Kenyeret kérésre szívesen hoznak, és nem szerepel a számlán, mondjuk a minősége váltakozó. Az ételek minősége valóban egy jó értelemben vett otthoni konyháéra emlékeztet, mindenféle flanc nélkül. Egyelőre nemigen hirdetik a helyet, szép csendben működget, viszont így is közel tele van ebédidőben.
Ár: három fogás a heti étlapról 2000-2500 Ft, három fogásos napi menü: 990 Ft
 
mk: Ez a hely itt maradt valahogy a Régi Szép Időkből, amikor a környékbeli, jól szituált családok tömegei itt fogyasztották el hétvégenként az adekvát rántott húst. Nagynéném nyugdíjba vonulása után egy ideig itt konyhaikisegített, mesélte, egy-egy hétvégére hány száz szelet húst kellett előre bepanírozni, és bizony szükség volt a hatalmas fagyasztóládákra is. A sokoldalas étlap választéka most is a múltat tükrözi: zömében mindenféle rántott szeletek különböző húsokból, brassói, kijevi, borjúpörkölt. A pincérek is valószínűleg régről maradtak, megjelenésük alapján nem csodálkoznék, ha NDK sör-bornyitó (Deko) lógna ki a zsebükből. Kedélyesen, de határozottan beszélnek le a már néhány napos kelkáposztafőzelékről, és elmondják, mi az a néhány tétel, ami friss. Az orjalevest nagy darab főtt húsos csont társaságában teszik le a szomszéd asztalra. Hús- és tárkonyos szárnyasragu-levesünk szintén a régmúltból származó (de már kék csík nélküli) küblikben érkezik. A húslevesnek ha nem is intenzív, de húsíze van, félkész alapanyagot nem érezni rajta. A brassói jóízű, némi szalonnával pirított sertéshús, a szokásos fagyasztott, valami egzotikus szagú (a finomított napraforgóolajnál bizonyára olcsóbb) olajban kisütött hasábbal. A modernizáció jegyében van önkiszolgáló salátabár, a pincér mindenkinek azt javasolja; benne cukros-ecetes paprika-, uborka-, káposzta-, hagymás paradicsomsaláta, és néhány egyéb dolog. Végül is egypontnullás brassóihoz ezek a legjobbak. Az árak csak a környéken megszokottakhoz képest kedvezőek; nem irigylem, akinek munkáltatója erre a környékre száműződött.
Alma: A szárnyasraguleves mind méretében (sokkal nagyobb adag), mind állagában (valamivel hígabb) eltér a Budapesten megszokottól, cserébe nagyon ízletes, még a citrom hiánya sem fájó. A borjúpörkölt galuskával pedig hozza a már sokszor kipróbált színvonalat, valószínűleg tényleg borjúból van, s remek mint mindig. A galuska sem egy órákkal korábban készült, kiszáradtan megmikrózott ragacs, hanem friss. A zárásként belapátolt két békebeli palacsinta (túrós, illetve ízes), pedig múltban romantikázásra hívogat. A csapolt sör korsója 350,- Ft-ért pedig manapság már bombaajánlatnak minősíthető, s friss, ráadásul fél liter. Pasaréten remek választás, amennyiben újra egy néhai pártüdülő éttermében akarjuk érezni magunkat. Az orjaleves alumínimum tálja (amiből vagy 6-8 bőséges tányér kifér) legalábbis biztosan onnan jött.
Ár: három fogás: 2500-3000 Ft 
 
mk: A csemegebolt + bisztró kombináció a Lánchíd budai hídfője mellett nyílt nemrég, kendőzetlenül a vastagabb pénztárcájú / igényesebb rétegeket megcélozva. Az étlapon két leves és jónéhány főétel mellett jellemzően a csemegebolt kínálatából készült kóstolók szerepelnek. Bár a szomszéd asztalra kivitt leves szép nagy adag, előételnek házi padlizsánkrémet választok - inkább padlizsánízű majonéz, pépesre turmixolva. A főétel burger az én ízlésemnek kicsit édes bucival érkezik. Szép, nagy, vastag húspogácsa van benne, jóízű, kissé talán kemény. A madártej nagyon jó. Összességében a hely "alkalmas" ebédelésre, de úgy tűnik, inkább egy-egy fogás (amolyan korcsolya) kínálása, a csemegebolt prémium sonka-, sajt-, olajoshal-, olajbogyó- és egyéb kínálatának bemutatása a fő profil.
Ár: három fogás (leves+főétel+desszert) az étlapról 5000 Ft körül.
mk: A hely a Sas utcában, a Stand Bisztró helyén nyílt. Jó alkalom, hogy békávézzen egyet az ember, a Deák tértől pár perc gyalog, közelben parkolni nehéz és drága. Déli menü nincs, de van étlap és vannak táblára felírt napi tételek. Bár a terasz kellemes, egy míting miatt az időm véges, ezért csak két fogást rendelek. A karalábé krémlevest a tányérba helyezett fogasszeletre és petrezselyempürére az asztalnál öntik rá. Nagyon szép, ízletes és jól elkészített fogás. A kacsacomb a májjal, a cukorborsóval és zöldborsópürével együtt szintén nagyon jó; a kacsa bőre néhol kicsit túlpirult, de a hús nem száradt ki. Kifejezetten ötletes, kreatív, precíz konyha - egy jól árazott déli menü jól esne.
ehran: Az igazat megvallva elfogult vagyok, nekem az egyik kedvenc éttermem, többszöri próbálkozásra sem ütköztem olyasmibe, ami ellenérzéseket váltott volna ki belőlem. Példaértékű hely, érződik a folyamatos tulajdonosi jelenlét, illetve az is, hogy a "saját boltjukat építik", azaz ennek megfelelő gondossággal kezelnek mindent. Kreatív, jó konyha, keverednek hagyományos és újszerű fogások. Mindig kedvesek voltak, és az egyéni igényeknek is igyekeznek megfelelni - ebbe az is beletartozik, hogy akár az ételeket is alakítgatják a vendég kívánalmainak megfelelően. Az egyetlen negatívum az ebédmenüzés szempontjából, hogy itt nincs olyan.
A helyben sütött kenyér (a paradicsomos erősen ajánlott!), és hozzá fűszervaj vagy valamilyen krém igen gyorsan előkerül, ha helyet foglalt az ember. Előételnek egy igen kitűnő csípős ráklevest választottam, ráadásul tisztességes adagban is érkezik, veszélyeztetve a desszert rendelését. Utána egy saját kedvenc következett, amire kicsit vártunk is, annyira frissen érkezett: galamb szedermártással és zellerpürével. Ismerős fogás, már nyár elején feltűnt, az akkori kísérőjét, a cseresznyemártást egy fokkal jobban eltalálták, de annak már nincs idénye, és a hús most is tökéletesre sütötték. Nyáron igen javallott desszertként a fagylaltválasztékuk, amire érdemes külön is rákérdezni, mert a konyhában előfordulhatnak a táblán nem szereplő tételek is.
Ár: három fogás: 5500-7000 Ft. 
mk: A Telepy utca egy új épületének aljában kapott helyett a Mester bisztrója, már amennyiben a fogalom kínai konyhára alkalmazható: a gyorséttermekre emlékeztető, egyszerűen, funkcionálisan, de ízlésesen berendezett hely nagyobb és kellemesebb, mint egy átlagos kifőzde, de étteremnek azért nem nevezhető. Az étlapon a szokásos kínai fogások mellett számos egyedi tétel szerepel - a szokásos kifőzdei áraknál lényegesen magasabb árakon. Viszont van ebédmenü: néhány leves, kétféle saláta és 6-8 főétel néhány körettel kombinálható össze. A csípős-savanyú leves nem annyira kocsonyás, viszont gyömbérdarabokat is találunk benne; a gong-baó tele van mogyoróval, de cukkini-szeleteket is tettek bele. Szóval, benne van az anyag; az általam ismert kínai konyhákból nekem ez a legjobb.
Ár: déli menü (leves+saláta+főétel+sima rizs) 800 Ft-tól.
mk: A Széna térhez közeli helyről az örvendetes étkezőhely-nyitási boom közepette talán már kevesebbszer esik szó, mint néhány évvel ezelőtt, úgy gondoltuk, ideje ismét benézni. Szemlátomást sokan nem felejtették el, ebédidőben gyakorlatilag tele van. A fekete táblára a napi menüt (egy leves, két főétel, egy desszert) és néhány extra tételt írtak fel. A szegfűgombaleves finom, a csésze tele kitűnő állagú gombával, nekem kicsit (a Lacikonyhával ellentétben) sótlan. A főétel szaibling mángolddal szép, hibátlanul elkészített. A mákos guba puha tésztával, jóízű mákkal készült, nincs túlédesítve (sőt), fagylalttal díszítik. Szép és jó ebéd (hízókúrára nem alkalmas).
Hapci: A menüben is gyakran feltűnnek prémium alapanyagok, a kifejezetten ezekre épülő feláras tételek viszont igen drágák. A húsokat elképesztő perfekcióval készítik, az adagok visszafogottak (bár szerintem nőttek).
Kiváló kenyeret ingyen kapunk, kapható a menühöz olcsó ásványvíz és tisztes minőségű, olcsó bor is.
Nekem tetszik a szinte sómentes leves, a főételemben köretként szereplő, édeskésre hangolt fehérkáposzta viszont nem annyira volt meggyőző a malaccsászár mellett. A mákos gubához adott vörösáfonya-fagylalt csodálatos.
ehran: Tényleg nagyon rendben voltak a fogások, a mákos guba az egyik legjobb volt, amit eddig kóstoltam, mindenféle csavar nélkül, kitűnően elkészítve. Amit kicsit fájlaltam, hogy az amúgy remek kenyérhez nem hoztak vajat vagy valami egyéb krémet, így magában szokatlan volt.
Ár: háromfogásos déli menü: 2500 Ft
 
mk: A hely szintén az újlipótvárosiak ebédlehetőségeit bővíti. Ebédmenüjük ismereteim szerint egyedülálló, ugyanis öt fogást kínálnak szervizdíjjal együtt is 2000 Ft alatti áron. A naponta változó, fix menüről az adott hétre előre, például a weboldalról tájékozódhatunk. Az ajtón belépve elegáns étteremben találjuk magunkat, szépen terített asztalok, damasztszalvéta, akváriumban homárok mászkálnak. De nem kell megijedni, a pincérek kedvesek. Üdvözlőfalatot + pékárut és vajat is kapunk. Az első fogás füstölt hering olajos-ecetes salátával, majd egy ízletes, bő csészényi adag (igazi belga?) borscs következik. A főétel flamand marha elfogyott, helyette két húsgombóc érkezik a marha sörös barnamártásával, és néhány szelet vastag sültkrumplival. Őt követi két szeletke kitűnő sajt (szarvasgombás camembert és egy kecskesajt), majd a háromféle csokoládéból készült desszert. Az egész bőven megvan egy óra alatt. A leves normál adag, a főétel kóstoló, a többi inkább falatka, de összesen egy nem túlzottan kreatív, de jól elkészített, színes ebédre bőven elegendőek.
Hapci: minden fogás jó volt, de egyik se volt átütően izgalmas, viszont összességében ez a menü ennyiért nagyon jó ajánlat. Az italokat elég drágán számolják.
Ár: öt fogás 1800 Ft + 10% szervizdíj
mk: A körúti kultikus helyre délután, ebédidő után érkezünk. Egy asztalnál ülnek csak vendégek, rajtuk kívül a személyzet néhány tagja étkezik, a hangulat békebeli. A fekete táblán többnyire a mára klasszikussá vált fogások és napi aktualitások. Én egy kecskepájslit, s mivel a Bíró Lajos könyvében szereplő recept (még inkább a fénykép) alapján nagyon régóta kíváncsi vagyok rá, egy burgert rendelek. Mindkettő nagyon jó, ízletes, de hatalmas adag. Az előételnek szánt pájsli egy teherautósofőröket megcélzó útmenti vendéglőben sem számítana kis adagnak, a hosszúkás ciabatta-szerűségben érkező burger máshol négy adagot is kitenne, de minimum két személyesként kéne hirdetni. Ahogy nézem, a többiek is hasonlóan járnak: a galamb-erőleves és a szilvaleves is nagy tányérban érkezik. Egyedül a desszert lúdlábtorta mérete a szokásos. Őszintén szólva az adagok eltúlzott mérete zavar; szeretem, ha három fogást feszültség nélkül el tudok fogyasztani, ennyi étel vagy kifog a legtöbb emberen, vagy a szemétbe kerül - egyik sem szerencsés. Ami nagyon tetszik, hogy egyáltalán nyitva vannak délután: megoldják, ha valakire pont ebéd- és vacsoraidő között jön rá az éhség, családias hangulatot teremtenek, nem kis dolog a mai kihegyezett világban.
Hapci: Az ételek szokás szerint kifogástalanok voltak. Annyi bánatom volt (a sajátos módon pénzért megszámított kenyér + vaj köszöntő mellett), hogy az észvesztő kánikulában nem találtam se az étlapon, se a táblán a meleghez illeszkedő fogást (hideg leves, netán főzelék, kevésbé       húsdomináns főétel), így végül tésztát rendeltem. Erős a gyanúm, a többnyire nekem is túlkapásnak tűnő, de magas minőséggel párosuló adagokban rejlik a Bock Bisztró sikerének titka, szóval nem baj, hogy van egy ilyen hely is, ahol jó ételekből akarnak minket túletetni, nem rosszakból. :)
ehran: A galamb-erőleves elképesztően jó, gyerekkorom emlékeit idézi, rokonoknál volt hozzá párszor szerencsém, bár nem voltam nagyon leveses, a galambot szerettem.
Ár: három fogás 5 -7 ezer forint körül.
mk: A második csillagos hely az idei nyári évadunk utolsó állomása, a sorozat méltó befejezésének szánjuk és nem is csalódunk. A hely természetesen elegáns, de kényelmes; feszengésre semmi ok, a személyzet tisztelet- és szakmatudó fiatalokból áll. Van ebédmenü (de ebédelni csak 14 óráig lehet), 3-4 előételt, főételt és desszertet lehet összekombinálni - igaz, a tételek egy része feláras, ha az alap menüárnál akarunk maradni, egy-egy előételre és két főételre szűkül a kör. Elő-előételnek nagy tál péksüteményt, finom pogácsákat, kenyeret és vajat kapunk. A csicsóka-krémleves csicsókaízű, a nyúlgerinc kívül pirult, belül szaftos, a krémes a Gerbeaud XXI. századi Esterházy-adaptációjára hajaz. A három fogás (ha a péksüteményekből bátran fogyasztottunk) ebédre elegendő. Mind a kreációk, mind az elkészítés olyan magától értetődőnek tűnik, mindennek pont olyan (jó) íze van, ahogy kinéz - ezt a feltűnés nélküli hibamentességet elég nehéz feladat lehet elérni. Elkerülhetetlen az összehasonlítás a másik csillagos hellyel, a Costesszel: a Costes megjelenésében talán modernebb, az Onyx inkább klasszikusan elegáns; a Costes menüje talán kozmopolitább, az Onyx választéka jobban épít a nálunk megszokott alapanyagokra, párosít velük külföldieket. A Costes ebédmenüje többe kerül, de színesebb. Szóval almát körtével... 
Hapci: egyik csillagos helyen se volt semmi baj a minőséggel, és ezúttal a mennyiséggel se, a levesek és húsok adagja például határozottan nőtt a másfél évvel korábbihoz viszonyítva. Az Onyxszal kapcsolatban viszont nem tudom elhallgatni, a gasztronómia bizonyos szegmensében mostanában divatos gyakorlat (az egyik főételben - glaszírozott marhastefánia narancsos répával és pirított gombával - a szép darab hús mellett csak pár pinduri gomba és répa található, vagyis gyakorlatilag nincs köret) nem kedvemre való, különösen egy ebédmenü részeként. Az Onyx átvariált somlóija az egyik legjobb éttermi desszert Budapesten. (Hapci véleménye részletesen itt.)
ehran: Kitűnő volt az ebéd, bár a választékot tekintve van egy kis ambivalens érzése az embernek, első ránézésre ugye 2-3 variációból választhat az ember előétel-főétel-desszert ketegóriában, de gyorsan kiderül, hogy mindenhol csak egy fogás tartozik az alapára ebédbe, ha a többiből választunk, azok felárasak, mégpedig elég szépen. Előételnek én is egy ilyen felárasat szemeltem ki, a tonhalvariációkat yuzuval és ananásszal, és kitűnő választásnak bizonyult: a tonhal tatár, pácolt és sült formában jelenik meg a tányéron, amihez kitűnő kísérő volt a yuzuzselé (talán legjobban a sült tonhallal működött együtt). A krémes a legjobbak között volt, amiket eddig kóstoltam. A három fogással, és az elején kínált péksüteményekkel együtt kellemesen laktató is volt az ebéd, a minőségét tekintve pedig azt gondolom, meg is érte az árát. 
Csíki Sándor: Kezdem azon kapni magam,hogy a tökéletes nők már nem annyira érdekelnek, mint régente, és sokkal inkább azok a lányok, asszonyok ragadják meg a figyelmem, s képzeletem, akik, bár nem tökéletes alkatúak, ám mégis akad valami hozzájuk kötődő mozdulat, félmosoly, hangsúly,akár cseppnyi sutaság is, amely inspirál, emlékeztet, továbbgondolásra késztet, elvarázsol. Az Onyx ebédjéről jutott mindez eszembe, ahol a csicsókalevesben a remek tőkehalra emlékszem igazán, bár a leves is kétségtelenül rendben volt. A főétel marhastefániája szépen elkészített, azonban a harmadik ilyen módon szépen elkészített hús után, akárcsak a tökéletes nők formás szilikon melleit érintve, a varázs már könnyen megtörhet. A hús mellé adott narancsos sárgarépa, a gomba is ízletes volt. A krémes finom mívű, kényeztető, bár ez abban a házban joggal el is várható. Technológiájában és mívességében is átlag feletti minőségű ételekből álló ebéd.
Ár: három fogásos déli menü: 3990 Ft + 15% szervizdíj.
 
Ennél rosszabb nyarunk ne legyen.

Címkék: onyx philippe a belga irodistaebéd csalogány26 baldasztis borkonyha pesti disznó pénzügyőr sporttelep wangmester bockbisztró

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr203335106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2011.10.29. 12:49:28

Úgy látom, itt az ideje felkerekedni egy jó ebédre valamikor! ;)

üdv
www.kulturtapas.com

Dee_ 2011.10.29. 14:37:57

Nem lehet a maradékot becsomagoltatni a Bockban (vagy bárhol máshol), hogy ne a szemetest hizlalja a meghagyott fogás, ha már egyszer ki van fizetve?

Benikuty 2011.10.30. 05:13:10

szép. de ki az az Alma?:)

muskotály küvé 2011.10.30. 21:43:43

@Dee_: biztos be lehet, de a legtöbb étel melegítve nem az igazi...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.31. 10:48:33

Időközben jártam a Pesti Disznóban is, számomra most ez tűnik az ár/értékben bajnoknak. Olyan, viszonylag széles réteg számára napi szinten is megfizethető ebédet adnak klasszikus magyar(os) ételekkel, ami 2-300 Ft többletért bőven kiemelkedik a menzák/kifőzdék világából a technikai megvalósítás terén, vagyis az ínyencnek nevezhető vendég se lesz csalódott.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.10.31. 20:24:45

Szerintem nem szép dolog a kenyeret és vajat pénzért adni.
A Pesti Disznót nem tudom hova tenni, mert a 900 Ft-os 3 fogásos menü nekem gyanúsan olcsónak tűnik, viszont nagyon jókat írtatok róla.
A Bock Bisztróban mi is voltunk néhány éve, és nekünk ugyanez volt, már akkor is, a problémánk, hogy túl nagyok az adagok. Alig fért be a desszert. Ami nagyon megmaradt, hogy a szerviz felkészült volt.
Az Onyx 15 %-os szervizdíja szemtelenül magas.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.01. 01:21:47

@jEnci: tényleg gyanúsan olcsó (a P. Disznó menüje), viszont élvezhető ételt adnak, így nem a mi gondunk, ebből hogy jönnek ki. :)
A Bockban eléggé szórnak az adagok. A tésztám pl. most pont jó volt, még befért utána a desszert. A burgerükkel viszont 2 db 100 kilós ember simán jóllakik és húslevesből se kívánnék 6-7 decit elfogyasztani.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.11.01. 11:01:52

@Hepci: Kár értük, mert én úgy vagyok vele, hogy ha ennyivel nagyobbak az adagok, akkor kétszer meggondolom, hogy odamenjek-e enni. Azért mert pénz (az én pénzem), az ételbe fektetett energia (szakácsok és felszolgálók munkája) és étel kidobás (amit utálok) lesz. Szerintem ez nekik sem jó hosszútávon, akármennyire is jó a konyha.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.11.01. 11:31:22

@jEnci: egyetértek. Én is sokallom az adagot, ezért nem is voltam a Bockban a fenti esetet kivéve az utóbbi 2 évben, pedig többek [pl. Ehran :)] szerint bélgép vagyok és 115 kiló (hozzá kell tenni, az olyan étterem, ahol folyamatos kenyérzabálás nélkül 3 fogás után még kopog a szemem, még kevésbé kedvemre való).
Mindenesetre a Bock-koncepció (jó étel brutális adagban) igen sikeresnek tűnik, hiszen alig van ebben a minőségi kategóriában olyan étterem, ahol esténként rendszeres a telt ház.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.11.01. 11:47:20

Igen ez így van. Mondjuk valamilyen szinten megértem, hogy megtartották az óriási adagokat, mert így senki nem panaszkodhat rá, hogy alig van valami a tányérján. De én azt hiszem inkább megyek majd máshova. :)

Ha Londonban jársz tudok egy nagyon jó helyet ahova el kell majd menned. Garantáltan nem maradsz majd éhes. :)

muskotály küvé 2011.11.02. 09:27:19

@jEnci: @Hepci: van egy kis bevezetőár-szaga a dolognak, de addig is örülni kell neki...
Gondoltam, hogy tetszeni fog; szerintem ahol nem (vagy nem jól) főznek otthon, a Pesti Disznó az egyik legjobb választás egy hétköznapi ebédre

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2012.01.06. 15:38:44

"Ennél rosszabb nyarunk ne legyen."

De ne is! :-) (Kedvem támadt egyiket-másikat kipróbálni).

Ja, az a bizonyos levél Emmanuel Renaut "Paradicsomsalátájában" minden valószínűség szerint gilisztaűző varádics.
Francia konyhában többek között vargányával párosítják.

www.google.com/imgres?imgurl=http://zsoldoseladokepek.freeblog.hu/files/2010/12/giliszta%C5%B1z%C5%91%2520var%C3%A1dics.jpg&imgrefurl=http://zsoldoseladokepek.freeblog.hu/&h=500&w=358&sz=55&tbnid=h_LUZYQN84ElGM:&tbnh=98&tbnw=70&zoom=1&docid=bIzMMazgAMcNmM&hl=sv&sa=X&ei=VwcHT54Bh-ThBPqaxMUN&ved=0CDsQ9QEwBQ

muskotály küvé 2012.01.09. 11:19:18

@Hobbiszakács: sajnos a Costesben megszűnt az ebéd, de tény, hogy egyre több helyen van úgymond igényes ebédre lehetőség (kár, hogy jellemzően csak a munkahelyemtől távol :( )

Dorozsmai · http://www.dorozsmaiendre.blogspot.com/ 2012.05.19. 12:25:20

Három ízben jutottam el a Bock bisztróba, mindig több fogást ettem, jellemzően hármat, egyáltalán nem tűntek túl nagynak az adagok. Meglep, hogy még Hapci is eltúlzottnak tartja őket.

muskotály küvé 2012.05.21. 13:45:02

@Dorozsmai: szerintem az ilyen szintű ételekből, ilyen szintű helyen nem szoktak ilyen sokat adni... Így egy év távlatából nehéz visszaemlékezni (nem tudom, mikor voltál ott), de a szilva- és galambleves kb. fél liter lehettek; az én pájslim tisztes mennyiségű főfogásnak felelt meg; a burgerről csak annyit, ha legközelebb a két fiammal megyek, egyet rendelek hármunknak. Az tény, ezek nem ebédmenü-tételek, hanem önálló fogások voltak, de ezzel együtt sem egyszerű három fogást megenni...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.21. 14:19:10

@Dorozsmai: dzsízusz, lehet, hogy többet bírsz enni nálam is? :)
Mit szól majd ehhez Ehran?
Egyszer csatlakozhatnál hozzánk ebédelni...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.05.21. 14:22:46

Még annyi új infót hozzáteszek az íráshoz, hogy a Pesti Disznóban időközben bevezették ebédre az XL-adagot (1390 Ft), azóta a normál adag (990 Ft) főétele inkább zónaadagnak nevezhető.

TopBudapestOrg 2012.08.15. 10:16:03

Sziasztok, köszi szépen az ötleteket! Az olcsóbbakat felvettem a Budapest budget dining térképre: map.topbudapest.org/restaurant-map/budapest-budget-map

Ha van még ötlet, kívánság küldjétek! :)
Ismertek hasonló térképet esetleg?

muskotály küvé 2012.08.15. 10:50:08

@TopBudapestOrg: szia Top :)
Hasonló térképet nem ismerek, de nagyon jó ötlet. Mi inkább a jó, mint olcsó helyeket keressük, ha a két szempont közül választani kell, de természetesen az a legjobb, ha nem kell :)
Van egy-két új, majd összeírom. Addig is ajánlom - ha nem ismered - a Hentesnél Evők Baráti Köre nevű társaságot, fent vannak a Facebook-on, ők a főtt ételeket kínáló henteseket járják rendületlenül.

TopBudapestOrg 2012.08.15. 11:39:13

Huu, köszönöm szépen! Átnézem, mit ajánlanak. Ilyen sok hentesnélevő van? Hmm.
Most kaptam egy kritikát, hogy az ebédet könnyű olcsón megoldani Budapesten, de a vacsorát nem - hát akkor lesz egy vacsorás térkép is szép lassan.

muskotály küvé 2012.08.15. 12:08:27

Szerintem több haszna van jó ár/értékarányú, funkcionális kajáldáknak, mint az olcsó vacsorázóhelyek listájának, de megírtam oda is...

TopBudapestOrg 2012.08.15. 14:50:19

:)
Köszönöm mégegyszer!
Nem esett le, hogy Muskotály K. = S.
Frissítettem a térképet, most már rajta vannak a központi hentes pultosok, plusz a vegások is, meg cifra map ikonok. Már csak még több "jó árasított" hely kell.
Igen, a legjobb a közös metszet, jó és olcsó (ahelyett, hogy 'occsó oszt jó') :)
Anna
ps: Johnnak annyiban igaza van, hogy rengeteg turista ácsingózik jó és olcsó vacsorára Budapesten.
süti beállítások módosítása