HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2010.03.16. 22:44 muskotály küvé

Az első szüret idén


Épp hogy elolvadt a hó a hosszú tél után (?), de van zöldség, amit már szüretelhetünk: például a csicsókát. Nehéz eldönteni, hogy a leghasznosabb gyomnak, a legízletesebb takarmánynövénynek, vagy a legegyszerűbben termeszthető zöldségfélének tekintsük, de így vagy úgy, nem lesz nehéz dolga, ha valaki csicsókát szeretne termeszteni. Annak is mostanában érdemes nekifogni.

A csicsóka szaporítása végtelenül egyszerű: szerzünk kellő számú, friss (a földből maximum néhány napja kiszedett) gumót, és a kert kiszemelt részén egymástól kb. 60-80 cm távolságra, szűk 10 cm mélyen a földbe tesszük. A gumóból embermagasságú, napraforgóra emlékeztető szár nő ki – ami nem véletlen, ugyanis testvérek, mindkettőjük vezetékneve Helianthus. Ha szerencsénk van, nyár végén vagy ősszel szép sárga virágokkal is megörvendeztet bennünket. Eközben a földben is zajlanak az események: a gumók elszaporodnak, és a következő évben már valóságos erdő nő ki a földből. Innentől kezdve átveszi az irányítást: minden gyomot, a tarackot is beleértve elnyom. Ezt figyelembe véve, eleve a kert félreeső, rossz talajú részére, vagy kerítés mellé érdemes ültetni, és a túlságosan elszaporodó, de különösen a territóriumukon túlterjeszkedő gumókat könyörtelenül el kell a földből távolítani. Mivel ősztől tavaszig van rá idő, ezt a konyhai felhasználás igényeihez igazodva – enyhébb téli napokon is – érdemes megtenni.
A felhasználással kapcsolatban, én a héj újkrumpli módjára történő ledörzsölésére szavazok: így erősebb, rusztikusabb íze lesz, amit én jobban is szeretek – arról nem is beszélve, hogy a göcsörtös gumók teljes héjtalanítása meglehetősen időigényes feladat… (A képen egyszerű, amolyan kertészvacsora jellegű krémleves látható, némi őzlábgombával és tejföllel.)

Címkék: kert csicsóka

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr261845706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hans Castorp 2010.03.17. 13:16:24

De régen ettem őzlábgombát...!

muskotály küvé 2010.03.17. 15:39:02

@Hans Castorp: én egy fejet szeletekre vágva megszárítottam az ősszel... jó fűszer

Zuzuka 2010.03.20. 17:43:56

véletlenül van a kertnek ilyen része, amit épp a csicsókának találtunk ki, már csak gumót kell szerezni. és őzlábgombát:)

muskotály küvé 2010.03.22. 15:04:25

@Zuzuka: csicsókát érdemes valami közellakótól, vagy piacon szerezni; ez utóbbi esetben meg kell esketni az árust, hogy friss...
Őzlábgomba augusztus közepétől szokott lenni. A kissé szívós, frissen nehezen élvezhető fejek megszárítva (esetleg megőrölve) nagyon jó ízesítőszert adnak...

Zuzuka 2010.03.22. 19:09:17

akkor hajrá piac, inkább piacok!:)

Benikuty 2010.03.23. 06:15:36

@Zuzuka: kedvenc egri piacomon biztos kapsz:)

eszkimoo76 · http://eszkimoo.freeblog.hu/ 2010.04.12. 11:04:12

Lehet, furán hangzik a kérdésem: most akkor ültethetném a csicsókát?
Újdonsült kertészek vagyunk, most informálódunk mindenféléről :)

Esetleg jaasolt, hogy a zöldségeskerttől kicsit elhatároljam a csicsóka termőhelyét? Mondjuk egy fél-egy méternyi távolságra?

Köszönet: Rita

muskotály küvé 2010.04.12. 16:18:15

@eszkimoo76: lehet most is ültetni; a zöldségeskerttől egy fél méteres távolságot érdemes tartani - és ősszel, ha felássátok a kertet, a határon túlnőtt gumókat könyörtelenül ki kell szedni... A csicsóka nem annyira alattomosan terjed, mint mondjuk a tarack, a gumókból szép magas növények sarjadnak. Ha nem kívánatos helyen, ezek évközben is kiszedhetők (de természetesen gumóstul).