HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.09.21. 20:56 muskotály küvé

Mátyásdombi Amandine

Nem a harmincas évek egyik filmsztárjáról, hanem a francia burgonyafajta dél-fejér megyei inkarnációjáról van szó.

 

Csite Norbert fejébe vette, segít a sokszor siralmas gasztronómiai alapanyag-helyzeten, és Franciaországból származó vetőburgonyát szaporított az igényes közönség számára - a Bűvös Szakácson megénekelt Amandine, és Charlotte fajtákat. Én az előbbiből vettem egy zsáknyival.

A zsákot kibontva,

különböző méretű, szürkés-világossárgás héjú, kissé hosszúkás gumókat látni. Norbert tanácsát megfogadva, először chipset készítek belőle: két nagyobb egyedet felvágok. A krumpli belülről is világos színű - ami meglep, a "sütnivaló" burgonyafajták vörös színűek és sárga húsúak szoktak lenni. Amandine-t olívaolajban sütöm meg, és jó állagú, krémes, szinte tejszínes ízű karikákat ill. rudacskákat kapok. Kisebbekből aztán a bablevesbe kerül másnap: itt is feltűnő a tejszínes íz, és az állag is kitűnő.
Az Amandine-t állítólag újkrumpli-kornál épphogy kissé idősebben, kis méretben szokták az ínyencek megvásárolni; mivel a leírások szerint korai fajta, érdemes lenne szakaszos vetést kipróbálni, így ősszel is vékony héjú, fiatal gumók kerülhetnének ki a földből.
De ettől eltekintve, a Csite-féle Amandine krumplinak kitűnő, összetéveszthetlen ízű, addig adjunk érte 240 forintot kilónként, amíg a készlet tart...

Kapcsolat, leírás a termesztésről: http://bit.ly/amandine

Címkék: burgonya alapanyag amandine csite

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr221396999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.