HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.08.14. 16:16 muskotály küvé

Paradicsom 2009

 

Ritkán fordul elő, hogy két egymást követő évben ugyanazok a paradicsomfajták kerüljenek a kertbe. Többnyire akad valamilyen újfajta mag, amit az ember szívesen kipróbál. Idén találtam az ebayen egy jóáron postázó angol magküldő vállalkozást (Premier Seeds Select, mint ahogy a korábbi paradicsomos posztban is írtam), így a tőlük rendelt magokon, és a Benikuty-féle ökörszív-palántákon alapul a választék. Augusztus eleje óta már a legtöbbön van érett termés, így mostanra sikerült a „pudingpróbát” is elvégezni…

 
 
Ez a Venus nevű, narancsos színű koktélparadicsom Nohel Garden magból van – kb. akkora a növény, mint egy nagyobb fokföldi ibolya, így, bár a gyümölcsei finomak újabb színt jelentenek, kertbe nem igazán érdemes ültetni. (Cserépbe valószínűleg annál inkább).
 
 
 
 
 
 
 
 
A saját magfogásból származó, bolgár fajta (felmenőit Góliátnak hívták) egyenlőre itt tart.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a Black Krimnek keresztelt fajta amilyen ijesztő – különösen a permetcseppek és a sok csapadék miatt megrepedt termés miatt –, annyira hasznos: korán, sokat terem, színe (sötétzölddel bemosott sötétrózsaszín) érdekes, és nagyon finom. A rózsaszínű fajták általában sokkal jobb ízűek, mint a szabványpirosak, és ennek a zöld részei egyfajta hűvös érzést visznek az édes, aromás ízbe.
 
 
 
 
 
 
Őt Brutusnak hívják, Nohel Garden mag. Olyasmi, mint a bolgár húsparadicsom: nagy, finom, olvadós, aromás, de több a magja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sárga szín, zöld bemosásokkal. Green Zebra névre hallgat. Nem teljesen green, de zebrának zebra. Íze érdekes: a savója savas, de a húsa még a zöld részeken is édes. Ilyet is ültetek jövőre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez egy normál koktélparadicsom. A palántát a gödöllői egyetem tangazdaságánal vettem, hogy minél hamarabb legyen saját paradicsomunk. Nem különleges, de jó.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marmande a Premier Seeds Selecttől. Állítólag provance-i fajta. Kb. olyan, ahogy kinéz (eltekintve a sárga peremtől a tetején, ami termesztési hiba): olvadós, aromás. Nem annyira különlegesen jó, mint a bolgár vagy az ökörszív, de elég sokat terem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Beni ökörszívei szinte tövenként különböző alakúak, de általában a szokásos, kissé megnyúlt, „tompán hegyes” forma, rózsaszínes-piros. Nagyon finom, olvad a szájban.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A sárga körte az, amelyik minden évben kerül a kertbe: szép, finom, sokat és sokáig terem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Címkék: kert paradicsom

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr431309527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2009.08.14. 17:45:40

A beni ökörszivei valójában Török Erzsiéktől származnak Szigetmonostorról. Holnap reggel megyek tejért, aztán viszek nekik két black krim-t, igen felkeltette az érdeklődésüket.
A Venus csoda finom édes, a black pedig eddig ismeretlen ízgazdag orgia.

muskotály küvé 2009.08.14. 18:40:16

@Benikuty: egyébként hétfőn vagy kedden één is ki akartam nézni a szigetre (-monostor, nem hajógyári :) ), majd egyeztessünk...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.14. 20:34:36

@muskotály küvé: a bolgár góliát nekem nagyon bejött. az a legfinomabb az összes közül. nálam kicsit előrébb tart. 35-40 dekás darabokat is szedtem le már, és már befőztem három kilót belőle a múlt hétvégén. alapanyagok.blogspot.com/2009/08/paradicsom-hazi-paradicsomszosz.html
köszi a magokat!!:)) jövőre is ültetek.
san marzanod nincs?

muskotály küvé 2009.08.16. 10:42:20

@Bombadil Toma: a bolgár az tényleg etalon, eltenni a legjobb, mert kevés a magháza. Egyébként augusztus végétől szoktam eltenni, a hűvös éjszakák jót tesznek az ízének.
A mostaniak közól a fekete krími is nagyon jó, nem tudom, neked küldtem-e olyan magot.
San Marzanom nincs - bér van egy tő. amit úgy írtam fel magamnak, hogy a Benitől származó ökörszív, de nagyon San Marzano alakja van :)
Lehet, hogy a Török Erzsiéknek van ilyen.

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2009.08.16. 11:10:09

Szia,
Teszel el nekem magokat ha szépen megkérlek?
Boldog lennék velük.
M.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.16. 16:48:58

@muskotály küvé: a következő poszt témája lehetne a magok elrakása:) a bolgárból szeretnék átmenteni magot jövőre, és a san marzanóm is, mert nagyon finom bár annak szinte semmi leve csak "száraz" hús. jó szósz és saláta alapanyag...
sajnos nem küldtél fekete krímit, de jövőre bepótólhatod:)))

Benikuty 2009.08.16. 19:09:56

Lányok, fiúk, rakogatok én is magokat, többek közt egy hosszú olaszt, nevét nem tudom. Nagyon finom, ma kaptam.

Benikuty 2009.08.16. 19:13:56

@muskotály küvé:
Csaba, mikor jönnél, időben írj, hogy Erzsinek mit mondjak?

Benikuty 2009.08.16. 19:22:45

Szerintem jó poszt téma lenne a paradicsom befőzése, de a drága Mama nem használ netet. Mosolyka.

muskotály küvé 2009.08.18. 08:52:15

@Benikuty: már készül (legalábbis képek már vannak :) )

muskotály küvé 2009.08.18. 08:53:41

@Bombadil Toma: a magok elrakása nem bonyolult: ki kell szedni, egy szűrőben a nyálkás-ragadós anyagot minél jobban leöblíteni, és pl. egy kistányérra kiterítve megszárítani.

muskotály küvé 2009.08.25. 13:40:31

@Bombadil Toma: közben eszembe jutott, azért nem küldtem fekete krími magot, mert csak 20 szem volt a tasakban, amit vettem... de idén persze teszek félre magot.

Virágkötőrita · http://www.viragkotorita.hu 2011.04.07. 09:00:07

Nekem most Lugas F1, Kecskeméti, Hellfrucht, és kis sárga balkon paradicsomok várják a kiültetést hamarosan. Idén lógatva is fogok paradicsomot termeszteni.

muskotály küvé 2011.04.11. 09:24:33

@Virágkötőrita: a Lugas és a Kecskeméti nekem nem jöttek be, nincs igazán jó ízük. De biztos jobbak lesznek, mint a bolti...