HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.08.10. 17:41 muskotály küvé

Vásárhelyi hentesek

Oda kell figyelni, nem mindegy, hogy melyik hentesnél mit vesz az ember, mondta kalauzunk, István. Már ha nagyon jót akarunk venni. Ugyanis a rendszerváltást követően, a korábbi hentesdinasztiák leszármazottai  nem átallottak a családi hagyományokat néhány termékre koncentrálva feléleszteni.

 
Marosvásárhely az Erdélybe utazók nagy részének útba esik, érdemes itt egy rövid pihenőt tartani.
A református líceum (ahol István fizikát tanít) felől érve a főtérre, balra fordulva, a főtér vége felé találjuk Petryék egyik boltját. Nekik sikerült egy viszonylag nagyobb üzemet létrehozniuk, a környéken több üzletük is van és bevásárlóközpontoknak is szállítanak. Felvágottjaik modern technológiával készülnek, de a szokásosnál ízletesebbek és kevésbé vizesek. Kiemelendő a Petry rolád, valamint az aszpikos csülök és marhanyelv.
 
 
 
 
A bolttal szemben van két szép szecessziós épület, a megyeháza és a Kultúrpalota, ha már ott járunk, érdemes ezekre is egy-egy pillantást vetni.
 
Visszafordulva és a főtéren a vár irányába végigsétálva, jobb oldalon találjuk a katolikus templomot (amely ugyan sokkal kisebb, mint vele szemben, az egykori vásártér végében 1934-ben felhúzott ortodox bazilika, de sokkal régebbi is).
Itt forduljunk jobbra, és a következő saroknál találjuk Fazakasék boltját – egészen fantasztikus virslivel, bélbe töltött párizsival. A juhbeles virsli szabálytalan, de nagyjából ujjhossznyi darabokból álló füzérjét gőzölve/megfőzve roppanós, mintaszerű állagú, kellően szalonnás, mindenféle túlzástól, bizonytalanságtól és zavartól mentes ízű csemegét kapunk. (Kis túlzással és patetizmussal, torma nélkül is könny szökik az ember szemébe…). A „növendék”-párizsi pont olyan, ahogy az ember a békebelit elképzeli. Az eladóhölgyek ajánlják az érlelt szárazkolbászt is – szimpatikus volt, de nem próbáltuk ki. (Az üzlettel átellenben található a vár, esetleg oda is be lehet nézni.)
 
Ha viszont jóféle kibédi vékonykolbászt szeretne főzni/sütni az ember, a városi piac mellett található „Agro Prod Com Dosa” feliratú egységet érdemes felkeresni. Az egyenes, tiszta (talán kissé túlfüstölt) íz, megfelelő, roppanós állag, s így az élmény ebben az esetben sem marad el.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A fenti boltok egyébként modern eszközökkel berendezett, makulátlan tisztaságú üzletek – érdekes, hogy férfi eladót egyet sem láttunk.
 
Szóval, ha tud valaki egy jó hentest, Marosvásárhelynél Pesthez közelebb, szóljon...

Címkék: gasztro hentes marosvásárhely petry dosa fazakas

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr271300887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muskotály küvé 2009.08.12. 16:22:30

@Macaroon: de Józsiék csinálnak virslit, párizsit, vagy hasonlót? Nem tőkehúsra gondoltam.

Benikuty 2009.08.12. 16:32:34

Hufi, Budakalász, József Attila út 52(?)
Kurva jó virsli, fradi kolbász, debreceni. Füstölt cuccok szarok.
@Macaroon: nem válaszoltál a blogodon, most megyek hűtetlen tejért (előttem fejik), csatlakozhattál volna, és legközelebb már nélkülem is kaptál volna. Bocs az offért!

Benikuty 2009.08.12. 16:33:40

Az kimaradt, hogy most teszteltem a disznósajtjukat, kutya finom!

Benikuty 2009.08.12. 20:46:17

További teszt rész-eredmény a Hufi-Hús Kft disznósajtjához: brutál fokhagymás, de ennyi idő után sem pofázik vissza.
Igaz itt minden tehén szagú irány a zuhany!

muskotály küvé 2009.08.13. 11:45:30

@Benikuty: ha arra járok, benézek a Hufihoz...

Benikuty 2009.08.13. 14:37:09

@muskotály küvé:
Pontosan: HUFI húsbolt, Budakalász, József Attila u. 43. ( Lupa-sziget felől a faluba érve jobb oldalon)

muskotály küvé 2009.08.13. 16:32:44

@Benikuty: közben én is utánanéztem, valamikor arra megyek :)

Benikuty 2009.08.13. 21:40:17

@muskotály küvé:
Nehogy elcsábulj füstölt húsok ügyben, bár ahogy belépsz majd, az "illat" eligazít.