HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.04.23. 23:04 muskotály küvé

Salátafőzelék

 

Anyósom szokott mesélni a többé-kevésbé régi idők hagyományos, mai szemmel sokszor bizarr ételeiről, amelyeknek a környék, a Vág, Nyitra és több kisebb folyó által szabdalt Komáromi-síkság termékeny talaján nőtt zöldségek és a kamrában lógó füstölt disznóságok az alapjai.

A fűszerpaprikás kalácsról csak hírből hallottam, a dinsztelt hagymával töltött, paprikás lével tálalt gombóccal, és a „sült papriká”-val, azaz a zsírban, füstölt sonkával, habart tojással megpirított, vastag zöld húsú, változóan csípős paprika-szeletekkel találkoztam is. De a legérdekesebb számomra a salátafőzelék.

 
Először is, bár a fenti ételekre sem gondol feltétlenül szívesen az átlagos ízlésű és epéjű ember, a fehér lében, némi füstölt sonkával úszkáló, töttyedt saláta meglehetősen szokatlannak tűnik. Ezt ellensúlyozza, hogy szemmel láthatóan nem egész napos mezei munkák energiaszükségletét hivatott biztosítani, akár kenyér nélkül is meg lehet enni.
 
Másodszor, bár ezek a paraszti ételek a józanul beosztott saját termelésű alapanyagokon alapulnak, a salátafőzelék első látásra mintha kilógna ebből a sorból, városi szemmel szinte luxusételnek tűnik: kisebb salátából akár húsz fej is kell egy családi adagnak. De a saláta egyszerre érik, gyorsan öregszik, és ha valaki nem adja el, kénytelen valamit kitalálni, hogy minél gyorsabban megegye…
 
Harmadszor, bár egy kezünkön megszámolhatjuk a hozzávalókat (vagy talán pont ezért), kevés olyan étel van, amelyik ennyire függ a hozzávalók minőségétől. A naszvadi saláta nem olyan, mint amit a pesti piacokon általában árulnak: akár fiatal, sárgászöld kézilabda, akár érettebb, fűzöld focilabda, mindenképpen ízletesebb, inkább puha, mint ropogós. A saláta mellett a fő alkotóelem a füstölt sonka – ami persze szintén más, mint a városi: nem annyira füstös ízű és kevésbé sós. Néha a feleségem nálunk vett 4-5 jó nagy fej salátából, bolti füstölt húsból készít – mintha nem is ugyanaz az étel lenne
 
Valahogy így készül: jó nagy fazékban, sertészsíron megpirítják a kb. 2x2x0,5 cm-es lapokra vágott sonkát. Felöntik annyi vízzel, hogy ellepje, és fél órát főzik. Hozzáteszik a negyedekbe vágott salátafejeket, és további fél óráig párolják, míg a saláta összeesik. A végén a levébe ízlés szerint tejfölt kevernek. Sem sót (a sonka miatt), sem fűszert nem tesznek bele
 
Ahogy fent is írtam, kissé szoknivaló textúrájú, de összességében kellemes, a spárgára emlékeztető illatú és ízű dolgot kapunk – ha valakinek van húsz kis fej salátája.
 


 

Címkék: gasztro salátafőzelék naszvad

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr631082986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sedith 2009.04.24. 07:00:59

Szia! Nekem ez abszolút nem furcsa, mert mifelénk s szokás hasonlót főzni. Csak nálunk salátaleves. Nem jár bele igazából sonka, de nincs törvény rá, hoyg nem szabad tenni! Én nagyon apró kockára vágott pirított szalonnával szoktam, végül pedig vagy felvert tojást csurrantok bele vagy csak simán beleütöm a tojásokat buggyantott tojásnak. Nagyon sokszor nem is teszek bele tojást. Nálunk viszont a fokhagyma adja meg a jellegzetes salátaleves ízét, úghoyg az még jár bele. Van, aki simán teföllel kavarja el, van, aki a tejfölt pici liszttel keveri el, hoyg sűrűbb legyen a leves, van, aki tojásos tejföllel dúsítja, csak ízlés kérdése.
Igazából túrós puliszka dukál mellé. Forró túsós puliszka és lehetőleg jó hideg salátaleves. Szerintem mennyei. :D
Üdv, Edith

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.04.24. 09:27:42

A sült-zöldpaprikás rántotta (sonka nélkül)nálunk sem ismeretlen. Ha már saláta, próbáld ki úgy a zöldborsófőzeléket, hogy főzöl bele pár fejessaláta szívet! Nagyon finom.

sedith 2009.04.24. 09:39:00

A zölpaprikás rántottát mi is szoktuk. És még van nálunk a salátás bableves. A bablevesbe szintén belefőznek néhány fej salátát.

muskotály küvé 2009.04.24. 10:34:06

A zöldpaprikás rántottát én is ismerem; ez a sült paprika inkább tömény, sonkával/szalonnával dúsított, sült (pirított) paprika, kevés tojással, lé nélkül, jó sok kenyérrel...

Garfyka 2009.04.24. 13:04:32

Szia! Főzeléknek még nem ettem, de remekül hangzik :-) Nálam leves fő belőle, villámgyors és könnyű, zamatos.

Benikuty 2009.04.24. 17:34:11

Küvé, köszönöm a tippet:)
Tökéletesen illeszkedik a vega hétvégébe, amit időnként ráerőltetek a macsekokra, és most esedékes.
(azért néha kiszököm a spájzba, és nyesek egy kis nyers sonkát)

muskotály küvé 2009.04.27. 14:19:20

@Benikuty: a vegaságot jól oldja a finom házisonka...

Pálcika 2009.05.06. 16:07:55

ó,Küvé,ne haragudj meg rám de nekem ez az étel nem szimpatikus:(((((
persze általában a kíváncsiságom nagyobb mint a bizalmatlanságom,így hát ha elém tennék biztosan megkóstolnám,de hogy én magamtól nem állnék neki ezt főzni az tuti
nem bántásból mondom hanem mert így érzek és nem akarok füllenteni:)))

muskotály küvé 2009.05.07. 14:35:31

@Pálcika: ahogy írtam, ránézésre nekem sem volt szimpatikus; nekem inkább érdekes, mint nagyon jó :)

Benikuty 2009.05.09. 07:12:58

@muskotály küvé:
Így jártam én is a görögök híre magírica levesével. Aeginán. Három metaxa után már elég kíváncsi agyi állapotban megettem. Érdekes élmény volt, elég is egy életre:)

Benikuty 2009.05.11. 20:19:04

@muskotály küvé:
A görögök hagyományos, belsőségekből főzött savanyú levese. Bél is dukál bele:(

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.10. 12:27:50

a salátafőzelék vagy leves igazi király. nem gyerek kaja. mikor kicsi voltam, ki nem állhattam.
a saláta frissessége elillan, helyébe a kesernyés alapíz lép és válik dominánssá.
egyszerre üdítő és laktató. számos változata létezik. én gabojsza konyhájából főztem, míg volt saláta.
gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/05/kedvenc-nyari-levesem-erdelyi.html

muskotály küvé 2009.09.18. 18:10:33

@vero: Szerintem ősszel lesz megint saláta, újra főzhetsz..

Benikuty 2009.09.19. 11:25:50

Akkora paprika-paradicsomokat vettem ma az Erzsinél, mint az öklöm. Jó kedvem is volt addig, míg indultam volna haza, de az autóm másként határozott:((

Benikuty 2009.09.19. 20:52:22

@Benikuty: Komám, elvétetted a házszámot.