HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.03.03. 09:41 muskotály küvé

Horcsica gyorsteszt

 

Nagyon kíváncsi voltam, milyen a Gasper által említett orosz horcsica, és a nagypapi által említett, Aldi-féle igazi kremsi. Vettem, kipróbáltam.

 
A hétvégéről úgyis maradt egy szelet sült sertéskaraj meg némi fehérbab, puy-i lencse, a mustár jó kiegészítőnek tűnt hozzájuk, így gondoltam, a köz érdekében mégsem gyümölcsjoghurtot vacsorázok.
 
A tányér szélére mindhárom mustárból tettem egy keveset, …

 
… és más kóstoltam is (a képen balról jobbra):
 
 

1. Horcsica kremžská

Ahogy a múltkor is írtam, számomra ez az etalon.
Egyszerű, őszinte, sallangmentes, mint a hegyvidéki emberek: közepesre darált mustármag, ételecet, cukor, nagyjából harmonikus arányban. Nem plasztikázzák holmi stabilizátorokkal, ezért löttyed a tányéron. Sült kolbászhoz, debrecenihez, szalonnásabb virslikhez a három közül továbbra is  ezt tartom a legjobbnak.
Mindez a Snico márkájú liptószentmiklósi termékre vonatkozik, 0,75 € / 350 g.
 

2. Kremser Senf

Ahogy megtudtam a múltkor, a kremsi az igazi kremžska.
Ez az Aldiban kapható tubusos kivitel a másik kettővel szemben nem ipari, hanem bor- és almaecetet tartalmaz, így összehasonlíthatatlanul üdébb, gyengédebb íze van. Ami hátránya, hogy meglehetősen édes, szinte geil. Krémesebb, mint a szlovák, ami minden bizonnyal a stabilizátoroknak köszönhető. Mindenesetre, húsból készült finom osztrák virslihez, de akár halhoz is jól passzolhat.
Az Aldiban kapható fajta Kremstől mintegy 200 km-re készül, ami persze Liptószentmiklóshoz képest még mindig fele távolság; 125 Ft / 200 g.
 

3. Gorcsica

Állagra, ízre mustár-tahini kissé megcukrozva, kissé megecetezve. Tormaszerűen, áthatóan csinál valamit a csípés és a marás között. Vagy mintha hagymapucolás közben tormát rágcsálnánk. De jó. Hagymás rostélyoshoz talán ez lenne a legjobb. Vacsorára nem annyira jó.
Mint az Arbat boltok legtöbb orosz terméke, ez a mustár is valahol az EU-ban, vélhetően Lettországban készül - de ez nem von le semmit az értékéből. 400 Ft / 190 ml.
 

FRISSÍTÉS

 

4. Mautner Markhof Kremser Senf

 
Nagypapi javaslatára vettem Ausztriában egyet; feltehetően mindenhol kapható, tubusos kivitel.
A szlovákhoz hasonló jellegű, de annál kifinomultabb, mivel borecettel készül. Az Aldi-félével köszönőviszonyban sincs, kevésbé édes, természetesebb állagú. Szóval jó.

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr65976991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.03. 14:09:42

A kremsi mustár eleve édes(kés), és főleg a bajor (fehér) kolbászokhoz finom.
Szívesen felajánlanám megkóstolni az osztrákot (Mautner Markhof), de sajnos épp elfogyott, momentán nekem is csak aldi féle van - ez azért nem olyan.

muskotály küvé 2009.03.03. 18:26:44

nagypapi, ezt a Mautner Markhof-ot érdemes venni, ha az ember pont Ausztriában van?

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.04. 10:18:42

Érdemes.
A két legrégebbi hazai gyártó a Spitz és a M. M., ezeket mindenhol megkapod.
(A Spitz brandje a Lomee, ami itthon az Aldiban kapható.)
A Thomy (Nestlé) diszkont áru, de vannak németek is (Altenburger, Bautzner)
Érdemes benézni egy Spar Gourmet-ba, és 'A Meinl'-be is, mert kis manufaktúrák is készítik, de ezeket nem kapni mindenhol .

muskotály küvé 2009.03.05. 13:44:12

Kipróbálom valamelyiket...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.03.06. 14:53:57

Egyébként az Arbat boltokban szokott még lenni 2-3 féle orosz mustár.
Viszont múltkor Kárpátaljáról kaptam ukrán mustárt, amely nagyon csípős volt, amellett pedig rendesen édeskés íze is volt. Én ilyen finomat ebben a műfajban még nem kóstoltam! Békéscsabán, a szokásos háztól vett sütnivaló kolbászhoz nagyon jól passzolt ez a mustár.

Más. Az Arbatban még eszetlenül finomak az orosz savanyúságok. Legfőképpen az érett állapotban, tehát szép pirosan -és sok kaporral- eltett paradicsom. De a patiszon, vagy a sima uborka is nagyon jó. A jelenleg megszokott magyar ízlésvilágtól eltérően nem az ecetíz dominál, hanem egy egészen kellemes ízharmónia. Egyébként hasonlót valahol Gyöngyös környékén is csinálnak, csak koktélparadicsomból. Mennyei!

Tényleg, az adzsikát ismeritek? Ez mondjuk kaukázusi eredetű dolog és sültekhez lehengerlő! :)))

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.06. 17:37:17

Adzsikát rég kóstoltam, valahol talán meg is van az eredeti grúz recept. A '80-as évek elején itthon is lehetett kapni kis üveges kiszerelésben. Az Arbatban most is van? (Ott főleg füstölt halakra szoktam vadászni)
Vödrös paradicsomsavanyát lehet kapni a gyöngyösi piacon.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.03.06. 19:50:55

@nagypapi: kétféle adzsikát is árulnak az Arbatban. Az egyik egyszerű fokhagymás erőspaprikakrém, ezt abház néven árulják, a másikat pedig grúz névvel illetik, annak egészen sötét a színe és többek között padlizsán is van benne és édeskésebb az íze.
Padlizsános dolgot szoktam én is csinálni, habár annak egy horvát ajvár recept az alapja.

Mit nem adnék egy eredeti grúz adzsika receptért. :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.07. 09:17:21

Hogy mit NEM adnál, az nem hoz lázba...:)
Megpróbálom megkeresni, de lehet, hogy az előző életemben maradt

Benikuty 2009.03.29. 06:35:02

A szlovákot kóstoltam, köszönöm. Nagyon finom:)

Benikuty 2009.04.19. 10:07:24

Elpusztult a készlet, házi főtt kolbászt kísérve, némi tormával.
Ha anyósodnál jársz, kérlek gondolj rám, és hozz, ha kérhetem. Nagyobb kiszerelés is érdekelne, mert az átmenetileg megszaporodott családban osztatlan a népszerűsége. Természetesen fizetős a verzió:)

Benikuty 2009.04.25. 04:14:04

Somogyban járva, azt láttam, sárgállik a vidék a mustár virágjától. Első gondolatom az volt, miért nem hoztam fényképezőt, második, miért nem tudunk/akarunk olyan mustárt készíteni, mint a szlovákok?

muskotály küvé 2009.04.27. 14:18:23

@Benikuty: nem repce volt? az szokott nagy területen sárgállni ilyenkor (abból lesz a biodízel...)

Benikuty 2009.04.27. 16:29:15

@muskotály küvé:
Repce volt a második tippem, de a hatalmas mennyiség valóban Téged igazolhat.

Benikuty 2009.08.16. 19:48:22

Valahogy nem fogy a magyar mustár, ki tudja miért?

muskotály küvé 2009.08.18. 08:55:02

@Benikuty: túl jó márka nekünk a glóbusz? :)

botz 2010.09.14. 19:49:28

Hihetetlen, megnéztem a hűtőt és a spájzt, csak az Aldisból nincs otthon:}}

Jómagam hatalmas mustár rajongó vagyok, imádom minden formáját...

csak egy tipp: valakitől hallottam, hogy az ex CCCP területeken lehet kapni gyári mustárport amiből állati jó mustárt lehet csinálni. Azt is mondta, hogy ezt ott természetgyógyászati célokra használták, ugyanis megkenték a beteg hátát, és olyan erős volt, hogy marta a bőrt rákvörösre....:}}

Benikuty 2010.09.14. 20:36:55

@botz: az oroszországi tejtermékek is megérnének egy verset. Főleg a vaj, aminek olyan utolérhetetlen illata van.