HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.02.15. 23:07 muskotály küvé

Cseh-szlovák fogyasztói kiskosár

 

Családi okok miatt elég sokszor utazunk Szlovákiába. Bár a globalizáció, a nagy élelmiszergyártók univerzális kínálata miatt nincs nagy különbség van az ottani és a hazai hipermarketek kínálata között, akad néhány dolog ott, ami nálunk (már) nincs.

 
Minden hipermarketben kapható kész knédli. Általában valahol a környéken készül, néhány napig tartható el. Töredelmesen bevallom, mi általában a fagyasztóba tesszük, hogy egy kacsasült és párolt káposzta, vagy egy pörkölt mellé kerüljön elő.
 
A cseh babapiskóta kicsi, kerek csókocska, ezért a vele készült tiramisu kissé szokatlan - de "puritán" összetétel-listája (búzaliszt, tojás, cukor) önmagért beszél:
 
 
Az a szép sárga vaj... Ami lehet szinte fehér is, ha a csallóközi, Léva környéki vagy sárosi síkságról származik, míg az árvai, liptói és egyéb hegyvidéki általában sárgás. Mindegyik vaj, jellemzően 82-83% zsírtartalommal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A szlovák élelmiszeripar fejletlenségét jelzi, hogy még nem jöttek rá, hogy lehet vízből, sűrítőanyagból és színezékből mustárt előállítani - így kénytelenek mustármagot, ecetet és hasonló kőkorszaki dolgokat is felhasználni a horcsicához. Kedvencem a liptószentmiklósi "kremzská" nevű, durvára darált magból készült, enyhén csípős fajta.

 
 
 
Poharas habtejszin. Ilyesmi nálunk is volt valaha, amikor léteztek még olyan termékek a hűtőpultban, amelyeket két hétnél rövidebb ideig lehetett eltartani. Szóval nem UHT, a 33% zsírtartalomtól eltekintve nincs semmi trükk (a "bez" az ugye fosztóképző), le kell hűteni és fel lehet verni - hab lesz belőle. Tízből tízszer.

 

 

 

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr47945504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vesta008 · http://vesta.blogspot.com 2009.02.16. 07:57:54

A horcsicájuk utánozhatatlan, én is mindig bevásárolok belőle!

GourmandLizard 2009.02.16. 10:57:03

A horcsica-az valami csodálatos dolog-olyan jó lenne ha lehetne kapni magyarországon is...nem kéne annyira beosztanom...mert az egyetlen mustár amit szeretek.:)

MGL

Benikuty 2009.02.16. 13:52:02

A horcsicához még nem volt szerencsém, de a vaj nagyon finom.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.16. 14:55:20

A kremsi mustár tényleg nagyon finom. Meg finomak a sajtjaik is. A bryndzáról nem is beszélve.
Én azért vettem volna egy üveg jófajta borovicskát is :) Az az ital -ha jó helyről való- vetekszik néhány angol ginnel is.

muskotály küvé 2009.02.16. 18:48:13

@Gasper: nem vagyok nagy borovicskás, de tényleg vannak jók. Töményből a Stock Fernet nevű gyomorkeserűt szoktam venni, amelyik kevésbé édes, mint az Unikum, és kb. 1400 Ft fél liter. A kremzska az kremsit jelent? Ezen soha nem gondolkoztam :)

muskotály küvé 2009.02.16. 18:49:29

@Benikuty: ez a vaj egyébként Zólyom közelében, a Polana hegyen "termett" ami vagy Közép-, vagy egész Európa legnagyobb kiterjedésű vulkánja (asszem 28 km széles).

Benikuty 2009.02.16. 19:06:47

@muskotály küvé:
Kolbász alá kentem:)

Kíváncsi lennék a véleményetekre Unicum ügyben mert valami történt a minőségével, és tartok tőle, hogy nem jó irányban:(

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.17. 08:42:29

@muskotály küvé: ja, ja. kremzska horcica - kremsi mustár :)

Benikuty 2009.02.21. 09:38:03

Csoda finom a vaj, reggelire lőkösházi kenyérre (csabai piacon vettem) kentem, hozzá természetesen fekete retket ropogtattam.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.02.23. 11:10:32

@Benikuty: az Unicum is gagyizódik?
Ezekkel a 'hungarikumokkal' meg vagyunk lőve. Atyám vett Pick mangalicazsírt. Ette. Szegény. Hoztam neki mangalicából származót a fesztiválról. Ette. Csodálkozott, ilyen is lehet, nemcsak ipari marhafaggyú.
Szegény Atyám még hisz a nagy magyar márkákban, lásd Pick, Zwack.
Mi meg mehetünk szlovák vajért. Ezt jó lenne pl. a horvát kiflivel (kiflicsi) valahogy összehozni a budapesti asztalunkon...

muskotály küvé 2009.02.23. 17:17:37

A Mizo vaj nem olyan rossz.
Az összes többi magyar sajnos nem igazán jó; nem is akarnak azok lenni, 80%-nál több zsírt nem adnak a népnek.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.02.26. 18:52:21

Horcsicát kapsz az Arbat boltokban. (rendszerint a Cora áruházak területén találhatók)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.02.26. 18:54:56

Kremser Senfet inkább a sógoroknál veszek, valamivel jobb, mint az utángyártott szlovák...:)

muskotály küvé 2009.02.27. 09:55:12

@nagypapi: Ausztriába ritkábban járunk - de legközelebb kipróbálom :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.02.27. 10:53:57

Nemrég fedeztem fel, hogy az Aldiban is lehet kapni, nagytubusos, 199.-
Elég jó ez is.

Benikuty 2009.02.27. 20:24:38

@nagypapi:
Csudába, felénk nincs aldi, pedig nemrég Vecsésen kellemes meglepetések értek nevezett boltban.

muskotály küvé 2009.02.28. 09:20:37

A fóti Coránál nyílt egy Aldi, egyszer benézek.
Beni, az neked is útba eshet, ha az M0-on jössz át "Pest" felé...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.02.28. 11:14:10

@nagypapi: a szlovák kremska horcica nem utángyártott. A kremsi mustár ugyanis nem valamiféle eredettvédett dolog, hanem egyfajta típust jelöl. Olyan ez, mint a sörben a pils típusú sörök. Különben meg a szlovákoknál a monarchia maradvnya a kremsi, mint nálunk a ruszli, vagy Bécsben a debreziner. Meg még sorolhatnám a példákat.

Amúgy az Arbatban tényleg érdemes orosz mustárt venni, habár az orosz mustár csípős és egyáltalán nem édeskés, mint a kremsi típusú mustárok.

Benikuty 2009.02.28. 19:44:46

@muskotály küvé:
Igen, vagy amikor jövök otthonról haza:) Köszönöm a tippet!

muskotály küvé 2009.03.02. 11:57:45

Gasper, ez a szlovák kicsit csíp, de kicsit édes is. Kipróbálom ezt az oroszt, kedcenc boltom az Arbat :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.02. 16:55:36

Gasper: nem a makacs vita kedvéért, de ha valami nem eredetvédett, attól még vhonnan származik. A pils típusú sör Pilsenből, a Kremser Senf Kremsből. Debreczinert pedig főleg itthonról vittek Bécsbe, ahogyan a marhát is Ferencjóska Tafelspitzéhez. :)
(Ja: a Szegediner Goulasch pedig pesti találmány)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.03.02. 20:09:10

kedves @nagypapi: általában van a pils, valamint a lager típusú világos sör. Aztán létezik angol, francia, orosz, belga, stb típusú mustár. Én kizárólag ebbe a vonulatba helyeztem bele a kremsi mustár ízvilágát, melyből egyébiránt vásároltam már minősíthetetlen osztrák gyártmányt is.
De érdekes módon a szoc. érában egy bécsi debreziner sokkal jobb minőségű volt, mint egy hazai húskombinátban előállított társa.
Viszont a szegediner gulasch az operett kategóriájába tartozik, ilyen értelemben indifferens a kontextusba helyezése :)

ps. egy szó, mint száz, nem kell vitaként felfogni ha hozzáteszem a véleményemet egy topichoz :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.02. 20:14:19

OK :)
(debrecziner ügyben nem a szoc.éráról beszéltem én sem)

Benikuty 2009.03.02. 20:31:40

1960 május 1.-én apám nadrágjába kapaszkodtam két kézzel, aki debrecenivel etetett a Népkertben a Majálison. Tán' nem kremsi volt a mustár, amibe tunkolta:) Kaptam aztán egy korty sört is, pils vagy láger tipusú lehetett, a patás tudja:)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.03. 07:17:13

:))
Ha apád nem itatott volna, lehet, emlékeznél a mustár fajtájára is...:))
Bevallom, ha virslievésre vetemedem, nagyon kevés mustárral eszem, de inkább tormávsl.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.03.03. 08:36:09

@Benikuty: @nagypapi: na, én például a debrecenit tormával és síma magyar mustárral szeretem. De jól illik még hozzá az osztrák estragon senf is, mivel az enyhe tárkonyízt leszámítva megegyezik a magyar mustárok ízvilágával :)

muskotály küvé 2009.03.03. 12:01:13

Virsli esetén én is a mustár + torma híve vagyok...

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.03.03. 14:26:49

Ha az urak könyvespolcán ott van Romváry Vilmos: Fűszerek könyve, abban többféle mustár készítése is szerepel, neki lehet fogni saját szájízre készíteni.

Hans Castorp 2009.09.11. 23:30:41

@Gasper: Estragon Senf-et lehet kapni az Aldiban, bár ezt biztos tudtad...:-)

Mi a Corában kapható "korás" mustárt fogyasztjuk, és nagyon meg vagyunk elégedve vele (a csípősebb verziót kedveljük, a horcsica nekünk édes, bár pár kilót már biztos elpusztítottunk életünk folyamán).

Tavaly akartam mustárt készíteni itthon, és sehol sem kaptam mustármag-lisztet, még gyógyszertárban sem. Most fedeztem fel, egy bioboltban.

Benikuty 2009.09.13. 09:16:52

@Hans Castorp: Hol vetted azt a lisztet?:)

Hans Castorp 2009.09.13. 12:16:21

Gogol utcai biobolt. Szeged. A kiskörút felé eső részén.

Még nem vettem meg, csak kinéztem, hogy lehet kapni: ugyanis a mustármag-liszt nagyon hamar avasodik, tehát majd frisset tervezek beszerezni, mikor lesz friss must is. Alig várom!

Benikuty 2009.09.13. 17:19:42

@Hans Castorp: Mélyhűtőben eláll. Ugrasztom szegedi barátom:), mustom pedig két hét múlva lesz.

muskotály küvé 2009.09.14. 12:51:24

@Benikuty: érdemes lehet körülnézni bionagykerben Pesten is

Benikuty 2009.09.14. 13:44:36

@muskotály küvé: Köszönöm, mondjuk nekem is eszembe juthatott volna.

Hans Castorp 2009.09.15. 18:26:46

@Benikuty: egy churut-kóstolóért cserébe? :-)

Benikuty 2009.09.15. 20:02:35

@Hans Castorp: vagyis ott vannak a gyökereid? Neken dédszülői fokon:)

Hans Castorp 2009.09.15. 23:53:25

@Benikuty: az uramnak igen! Nekem a Gömörben, többek között. Ezért örültem különösen ennek a bejegyzésnek.

Hans Castorp 2009.09.15. 23:54:52

@Benikuty: a churutot mitfahrer küldte nekem, Gyergyóból. De tényleg szívesen küldök Neked belőle.

Benikuty 2009.09.16. 06:35:27

@Hans Castorp: Köszönöm, a többit privátban.

Benikuty 2009.09.16. 18:24:15

@Hans Castorp: Küldtem emailt a nevedre kattintva!

Hans Castorp 2011.05.11. 13:56:05

@muskotály küvé: éppen Rimaszombatban vagyok...van valami tipped, mit vigyek még a fentieken kivül haza (pl. itt van nullásliszt is). Előre is köszi!

muskotály küvé 2011.05.11. 14:01:54

@Hans Castorp: A liszt vacak szokott lenni (a nullás a mi finomlisztünknek felel meg).
Sajnos a tejszín már ott is stabilizátoros, de még így is jó (33% az 33%).
Ha Losonc felé jöttök haza, pár km-re Rimaszombattól baloldalt van egy vendéglő, mellette árulnak brindzát (Ovcy syr van kiírva). Még nem próbáltam ki, de kíváncsi vagyok, érdemes-e megállni...
Hirtelen más nem jut eszembe.

Hans Castorp 2011.05.17. 11:31:01

Én is szoktam nézni, csak most sem tudtam megállni: mikor megyek, Rimaszombatba, akkor ott MÁR sírnak a gyerekek, mikor indulok vissza Szegedre, akkor meg MÉG...de legközelebb napközben kiugrunk.