HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.01.23. 10:22 muskotály küvé

Oldalról fehér és sárga, felülről sötétbarna, mi az?

Barna Illés cukrászmester franciakrémese. 

„Illés bácsi” cukrászdája Gödöllőn, a központtól a 30-as úton Máriabesnyő felé haladva található, kissé ferde „CUKRÁSZDA” felirat jelzi a pontos helyet.

 Ha valaki erre jár, ne számítson acél-üveg pultra, thonetszékekre vagy márványasztalokra, sőt, még szalvétára sem. A pult bádog, fedeles, kör alakú fagylalttégelyekkel és a hozzá való karos keverőgéppel – jó pár éve nem láttam ilyet.

Beléptünket meghallva, a hátsó ajtót takaró függönyt félrehúzva nemsokára megjelenik Illés bácsi – ilyenkor, télvíz idején nagykabátban, mert hát a helyiségben inkább a mediterrán, mint a trópusi tél viszonyai uralkodnak.

 A választék nem túl bőséges, de franciakrémes és Rákóczi túrós mindig van – na meg a rengeteg habcsók, ami jelzi, elég sok tojássárgáját kellett valahová bedolgozni.
 

A franciakrémes alsó része valószerűtlenül sárga. Íze és állaga alapján egyértelműen nem sűrítőanyag és víz jelenti a bázisát, hanem rengeteg tojás. Nem lágy, tejes ízű és nem is keményítős-zselés jellegű, hanem a tojás dominál benne, az ember egész száját betölti. A tejszínhabréteg rendes, azaz nem növényi eredetű, és nem is habszifonnal túlhabosított. A teteje a szokásos cukormázas tészta helyett csak kakaóporral van megszórva – szerintem jobb így, a két édes rétegre nem hiányzik egy még édesebb.

Bár vanillincukorral készül, és előfordult, hogy a talptészta kissé állott lisztből sülhetett, ezért csak 6 pont - de számomra így is az egyik legjobb krémes.

 

 

Címkék: gödöllő krémes barnaillés

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr9897240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2009.01.24. 18:09:55

Nem vagyok édes szájú, de megkerestem a cukrászdát. Hát nem zárva volt?! (reggel fél nyolckor):)

muskotály küvé 2009.01.25. 00:21:09

Én 10 óra előtt még soha nem próbálkoztam :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.26. 09:04:42

Gödöllőn nőttem fel a néhai Pálma cukrászda tőszomszédságában (ma a müv.ház van a helyén)
amennyire emlékszem, nem voltak rossz sütik, arra határozottan emlékszem, hogy a sima krémes 1.30.-, a francia 1.60.- volt.
a talptészta becsületes magyar neve blundel

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.01.26. 10:48:35

" télvíz idején nagykabátban"

Aha, és nyáron pálmaszoknyában...

:-))

Ó, a krémes! Az nagyon finom tud lenni. Itt nagyon ritkán látni. Mondják, hogy egy lengyel cukrász 2,5 Euróért vesztegeti.

muskotály küvé 2009.01.26. 12:49:59

@Hobbiszakács: 2,5-ért szerintem inkább csinálj magadnak :) A krém legalábbis nagyon egyszerű, ha van jó recept :)

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.26. 13:41:49

Voilà, a klasszikus krémes tölteléke:

Vaníliakrém:
80 db sütemény töltéséhez:

2,5 1 tej
0,70 kg cukor
0,35 kg liszt
20 db tojásfehérje
12 db tojássárgája
fél rúd vanília
A tejet a cukormennyisége 1/5-ével felforraljuk. A habot a maradék cukorral már 5 perccel a tej feltevése előtt felverjük. A lisztet a maradék tejjel egy edényben tejfölsűrűségűre keverjük, miközben a tojássárgáját is hozzáadjuk.
Ezt a keveréket a zubogva forró tejhez öntjük állandó Keverés közben. Mire újból felforrt és besűrűsödött, könnyedén hozzákeverjük a felvert tojáshabot. A főzetet azonnal leveles vajas tésztalapra öntjük és egyenletesen szétkenjük. Csak lehűlés után vágjuk fel.
Hibalehetőségek: előfordulhat, hogy a krém nem kocsonyásodik, hanem kihűlés után is lágy marad. Ennek két oka lehet:
1. A cukortej-tojás elegyet nem forraltuk fel eléggé, a hab bekeverése előtt,
2. A besűrítés a liszttel gyenge tűzön túl hosszú ideig tartott, s így a lisztben levő sikértől krémünk nyúlóssá válik. Ilyen esetben a krém már nem kocsonyásodik meg. A cukrot a tej forralásának megkezdése előtt azonnal tegyük bele, mert különben a tej odakozmásodik.

muskotály küvé 2009.01.26. 14:40:58

@nagypapi: már csak igazi, vajjal készült levelestésztát kéne valahol szerezni...

Benikuty 2009.01.26. 16:03:58

@muskotály küvé:
Ez az, szerezni, mert sütni kész vesszőfutás. Imént hívtam Édesanyámat, hogyan is csinálta, mikor gyerekek voltunk?
Ő a hájas változatot ismeri, a dolog kulcsa pedig szerinte a liszt. Akkor itt kész, mert jószerével normális lisztet kapni lehetetlen.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.26. 17:27:23

Benkuty: azért nem (annyira) tragikus a helyzet liszt fronton, ha Észak-Bácskában jársz (Kiskunhalas, Jánoshalma, Baja)remek liszteket lehet venni, akár félfogósat is, ami tudvalevőleg a legjobb sütemény alapanyag.
A jó vajat sajnos aranyárban mérik, de ha tudsz szerezni, adok hozzá vajastészta receptet is :)

Benikuty 2009.01.26. 17:42:02

@nagypapi:
Jelzett vidéken igen sűrűn járok. Hol kell ott a jó lisztet keresni?

Benikuty 2009.01.26. 18:36:46

Jánoshalmán már megtaláltam a forrást.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.26. 18:46:55

Ha a Műmalmot találtad meg, az ugyan működik, de nincsen mintaboltja. A helyi boltokban (pl. Univer) viszont kapsz mindenféle lisztet.
Mondanám, hogy menjél Borotára a Stefa pékhez, de neki főleg BL 80 kenyérlisztje van.

Benikuty 2009.01.26. 18:52:12

@nagypapi:
Némi helyi segítséggel azt találtam meg, ottani kedves komámék a félfogóst használják.

muskotály küvé 2009.01.26. 19:12:25

@nagypapi: jó vajat tudok szerezni - igaz, 250 km-t kell utazni. (Viszont csak 1100 Ft/kg.)

Benikuty 2009.01.26. 19:27:57

@nagypapi:
A malomban kapható tíz kg-s kiszerelés. Az épület pedig gyönyörű.
Honnan a helyismereted? Mert Borotáról kevesen tudnak. A Stefa kenyere állítólag igen finom.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.01.26. 20:39:15

@Benikuty:
Hát még belülről milyen gyönyörű a malom!
Hogy honnan a helyismeret?
Ahogy Szép Ernő mondja: Járok, kelek, megállok...:))

Benikuty 2009.01.26. 20:55:15

@nagypapi:
Na ne ködösíts!:)
A belsőről informálódtam, hamarost képeim is lesznek.
Nincs több kérdésem.:(

muskotály küvé 2009.01.27. 12:55:14

Beni, ha valamikor veszel lisztet, esetleg engem is érdekelne...

Benikuty 2009.01.27. 16:19:59

@nagypapi:
Köszönöm, szépek!
@muskotály küvé:
Természetesen, tegnap már beszéltem Zolival.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2009.02.05. 10:45:38

muskotály küvé: Valóban itt van a krémes receptje, ahogy mondtad. Bár ez nekem elég ipari mennyiségnek tűnik. :(

muskotály küvé 2009.02.05. 15:55:28

@RaveAir: van otthon egy "családi" mennyiségre vonatkozó receptem, lemásolom :)
A 99 Nyalánkság című könyvben van benne.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2009.02.05. 23:28:45

Köszi. Azt hiszem, hogy a blogoddal majd az lesz a bajom, hogy amikor megtekintem, akkor mindig megéhezek. ;)

Orbán Mariann 2009.05.26. 19:58:31

A legjobb krémes a Baross utcai templom háta mögötti Cukrászdában, ott ettél már?

muskotály küvé 2009.05.26. 23:12:10

@Orbán Mariann: még nem, de ha arra járok, kipróbálom...

muskotály küvé 2009.05.26. 23:25:09

@Orbán Mariann: egyébként a Solierben is nagyon jó krémes van, ha sikerül egyszer eljutni :) De a legeslegjobb Litauszki Zsolté - kár, hogy nem lehet kapni.

Orbán Mariann 2009.05.27. 09:39:31

@muskotály küvé: csak eljutunk már egyszer:-) Majd mondd, ha ettél a templom mögött, kíváncsi vagyok. Azon kívül a sütik nem olyan jók, de a péksütemények, pogácsa, barackos papucs, igazi búrkifli KIEMELTEN, én mindig veszek azt is.

muskotály küvé 2009.05.27. 10:25:08

@Orbán Mariann: a Harminckettesek tere, vagy hívják azt a részt? A Körútról a (Petőfi híd felől ráfordulok a Baross utcára, és ott lesz valahol a templom mögött?

Benikuty 2009.05.27. 14:26:35

Ma Gödöllőn volt dolgom, így végre eljutottam Illés bácsihoz. Kész időutazás volt a látogatás, minden értelemben:) A berendezés, a krémes és a fagylalt minősége, mind-mind a hatvanas éveket idézi, beleértve a cukrász mentalitás is.
Krémest azért nem lehet rendelni, mert Illés bácsinak nincs telefonja:)

Benikuty 2009.05.27. 14:28:47

Az kimaradt, hogy a sütemény darabja 200 forint, ebbe az árba aligha férne bele a valódi vanilia.

muskotály küvé 2009.05.27. 14:36:31

@Benikuty: ha ezt tudom, valahová beadhattam volna a palántádat... (írtam mailt valamelyik nap)

Benikuty 2009.05.27. 18:21:11

@muskotály küvé:
Reggel derült ki, hogy megyek:(

muskotály küvé 2009.05.29. 09:59:23

@Benikuty: érdekes, hogy a vanília mennyire luxus-alapanyagnal számít, pedig szerintem nem drágítaná annyira a dolgokat. Szerintem inkább megszokták a vanilin használatát, eszükbe sem jut változtatni - persze nincs tömegigény sem a "rendes" vaníliára. De lehet, hogy tévedek...

muskotály küvé 2009.05.29. 10:01:14

@Orbán Mariann: benéztem a Horváth Mihály téri cukrászdába. Csak kívülről sikerült, mert 10 és 17.30 között van nyitva, így nem sok esélyem van, hogy rövidtávon bejussak...
Pedig nagyon ígéretes, háziasnak ("kézműves"-nek) kinéző dolgokat láttam...

Orbán Mariann 2009.06.20. 17:38:54

Szia! Szombat? Most, hogy mondod nagyon megkívántam. Amit ne hagyj ki: sajtos pogi, barackos papucs, búrkifli, krémes. A többi süti sztm felejthető. Képzeld/jétek virágzik a paradicsomom!!!!
M.

Orbán Mariann 2009.06.20. 17:46:30

Ja és Küvé ha már itt vagyok ide írom: Toma azt mondja nevelsz neki egy habanerot, amit nekem adott, remélem, nem egy üveg cider után meggondolatlan:-) ÁM, ha a véletlen úgy hozza, hogy autóval megyünk Orfűre, akkor le tudom neked vinni Toma, ha nem, akkor meg tényleg megkaphatom???

Benikuty 2009.06.20. 19:21:52

@Orbán Mariann:
Én is nevelek,-miket beszélek, hiszen ontja a virágokat, vagyis már serdül,-egyet, amit Küvével bartereztünk.(Én ökörszív paradicsom palántát adtam.) Macaroon már bejelentkezett a termés egy részére, de szerintem Neked is jut:)

muskotály küvé 2009.06.21. 10:40:25

@Orbán Mariann: hú, jut eszembe, megnézem Toma palántáját, él-e még...
Ha igen, kb. két hét múlva oda tudom adni.