HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2011.10.27. 22:41 muskotály küvé

Irodisták és vándorkereskedők ebédkalandjai, 2. rész


 (fotó: Hapci)

Nyári ebédkalandjaink második része következik.

Előzmények, tudnivalók, apróbetű az első részben. 

 

Címkék: onyx philippe a belga irodistaebéd csalogány26 baldasztis borkonyha pesti disznó pénzügyőr sporttelep wangmester bockbisztró

24 komment

2011.09.22. 23:16 muskotály küvé

Irodisták és vándorkereskedők ebédkalandjai

 

A tavalyi nyárhoz hasonlóan, idén is igyekeztünk az uborkaszezont kihasználni, és érdekes pesti ebédlőhelyeket felfedezni vagy újra felkeresni.

Hogy milyen helyeken szeretünk ebédelni? Ahol jó minőségű alapanyagból, kreatív, de legalább jól elkészített ételeket kínálnak, vagy maga a hely érdekes; azaz az ebéd lényegesen nagyobb élményt nyújt, mint egy átlagos, irodaházbeli menza. Viszont azzal is kénytelenek vagyunk sajnos szembesülni, hogy elvárásainkért cserébe a zsebünkbe is mélyebben, legalább ezerötszáz-kétezer forintnyira kell nyúlnunk, a fine dining éttermek árairól nem is beszélve. Tudjuk, hogy átlagos irodista ezt nem engedheti meg magának minden nap, de néha talán igen.

 

Az érdekes-színvonalas helyek száma egyébként örvendetesen nő: az idén meglátogatott helyek közel fele tavaly ilyenkor még egyáltalán nem létezett. Jó lenne, ha ez a trend a Nagykörúton kívül, mondjuk Dél-Budán is érvényesülne…
Ezen a nyáron sem sikerült mindenhová eljutnunk, ahová szerettünk volna: egyrészt az éttermek is nyaralnak, egy-két hétre bezárnak, másrészt sajnos a nyár hossza is véges - de olyan étterem is előfordul, ahol nyáron nincsen ebédmenü, ide majd ősszel szeretnénk benézni.
Az ebédeken változó létszámban (1-4 fő, esetleg plusz néhányan) vettünk részt. A véleményeket alapvetően én (mk) írtam. A többiek esetleges kiegészítéseit az illetők szokásos mozgalmi nevével (Alma, ehran, Hapci) jeleztem.
Amelyik emlékezetes fogásról sikerült (többnyire a telefonommal) használható képet készíteni, azt a hely leírásánál megtalálható; a többi étkezőhelytől elnézést kérek az egyenlőtlen bánásmódért.
Praktikus és aktuális infókért a helyek nevére kell kattintani (ha valakinek nem tűnne fel, hogy linkek.)
Összesen tizenhat helyen jártunk – most az első nyolc helyről írunk, a látogatás sorrendjében.
Figyelem! A szövegben ezer forintot meghaladó menüárak is előfordulhatnak; olvasás csak saját felelősségre.
 
mk: Az Olimpia az a hely, ahol értesüléseim-tapasztalataim szerint a koszt -  a gasztronómia iránti elhivatottság mértékétől függetlenül - mindenkinek ízlik. Az adott napi menüben a "gombás tészta" rókagombával készített házitészta, a "gulyás" pedig pincepörkölt-szerűség nagy darab, szaftos húsokkal és minőségi krumplival. Nem kifejezetten olcsó, de az ember azt érzi, a minőségi alapanyagokhoz, a gondos elkészítéshez képest mégis csak az. Ha valakinek 2050 forint jut naponta ebédre (és a Városliget környékén tanyázik), itt érdemes elköltenie. A szóda és a kitűnő házikenyér benne van az árban.
Ár: három fogás: 2050 Ft
 
mk: A hely bevallottan a Nagymama konyháját szeretné a várbeli közönséggel megismertetni. Az ételeket kóstolva, egy felvilágosult nagymamáról van szó, aki a hagyományos ételeket újszerű megjelenésben, de a szokásos (macsós és dietetikusi túlzásoktól egyaránt mentes) ízekkel, gondosan készíti. A tokajis kolbász (különösen nyakkendősöknek) csak megfelelő szalvétabiztosítással, de nagyon ajánlott; a brassói csirke osztrigájából készül és fokhagymakrémmel kikent tányéron hozzák. A kenyérlángos a legjobb, amit ebben "magyarpizza" műfajban kóstoltam: vékony a tészta és sok rajta a feltét (hiszen pomposéktől eltérően, az igazi nagymamák a lángossal nem a kenyértésztát akarták fecsérelni, hanem a kemence hőmérsékletének ellenőrzésére használták a vékonyra kinyújtott kevés tésztát, amit aztán a gyereknép tejföllel, vagy zsírban pirított hagymával, stb. pusztított el).
Ár: három fogás: 5-7000 Ft, de kenyérlángossal 2000 alatt is igényesen jóllakhatunk
 
 
mk: Gyorsétteremként hirdeti magát a hetes megállójánál lévő  árkádsor alatt a Blahán. Van "szerbburger", azaz pljeskavica borjúból, csevap, csirke és sertés - mindez grillezve, lepénykenyérrel, salátákkal, ajvárral, juhtúróval, stb. A húson és a kenyéren kívüli dolgokból az érdektelenek benne vannak az árban, a többiért pluszban fizetni kell (tételenként 50-380 forintot). Rendelünk, leülünk, Milán megsüti, pincérnők kihozzák. Nem túl gyorsan - de az étel nagyon jó, a pljeskavica ruganyos, a filézett csirkecomb szaftos, a bőr rajta ropogós. Asztalhoz kötött irodisták örömére, van házhoszállítás is, ha valaki egész nap nem érne rá. A helyen nem múlik: éjjel-nappal nyitva.
Ár: egy ebédnek (desszert nélkül) megfelelő húsétel meleg lepénykenyérrel, salátákkal kis adag 900 Ft, nagy adag 1400-1800 Ft körül. Gyakorlatban plusz 200-300 forintot kalkulálhatunk ajvárra, sült csípős paprikára és hasonlókra.
 
 
mk: A nyár pozitív meglepetése a Nyugati és a Podmanicky utca közötti térköves-pázsitos újgödörben. Hetente változó (a Facebookra felrakott) menü, kreatív, izgalmas és - amennyiben a tapasztalatunk általánosítható - jóízű ételekkel. Az adagok inkább kicsik, de az árak - az ebédmenüben - is alacsonyak, és három fogással pont jól lehet lakni. Vagy az izgalmas előételekből esetleg még egyet lehet választani, még úgy is kétezer alatt vagyunk... A hamburgerjük is nagyon jó, könnyű, nem édes zsemléje nekem a legjobb.
Hapci: Szemlátomást törekednek rá, hogy minden héten legyen valami vega szemmel is érdekes főétel. Köszöntő falatot is szoktak adni.
ehran: Modern, fiatalosra hangolt belső tér, sötét falakkal, pulzáló fényekkel, plazmákkal, és egy beltéri DJuice bolttal - meglehetősen szokatlan megoldás, valószínűleg nem is tetszik mindenkinek, őket a konyha kárpótolhatja. Viszont a kiülős rész nagyon kellemes az Eiffel téren, jó idő esetén mindenképpen oda ajánlott helyet foglalni. A beltérben a "látványkonyha" jópofa megoldás, de mivel az asztalok kissé messzebb helyezkednek el tőle, nem igazán érvényesül.
Az ételekben előfordul időnként valami "csavar" - igyekeznek követni a modern éttermi trendeket, pl. a paradicsom mousse petrezselyem-espumával és grissinikrokettel sem a szokványos paradicsomleves.
Ár: ebédmenüben (11.30-17.00) három fogás: 1490 Ft, 26 év alattiaknak 1190 Ft
 
mk: Tágas, funkcionálisan, trendisen-egyszerűen berendezett szuterén, kellemes oázis a Hegedűs Gyula utca kifelé sivárodó, külső-újlipótvárosi részén. A helyiség hátsó falát ferde tükör foglalja el, kicsit megnehezíti érzékszerveink működését, ezért ittasan érkezők mindenképpen kapaszkodjanak, amikor lebotorkálnak a lépcsőn.
Naponta változik a menü. Én egy kissé elsózott, de szerencsére egyéb tekintetben is intenzív ízű gombalevest, majd egy nagy, rendkívül sűrűn irdalt, de nagyon óvatosan megsütött keszeget kaptam. A keszeg nehéz feladat: ha halként készítik, úgy ehetetlen, ha pedig ehetőre, azaz keményre, ropogós csontúra sütik, nem egy szokványos fine dining  látvány. A nagy, vastag halat eleve nehéz lett volna jól átsütni, így küzdeni kellett a szálkákkal. Nekem mindenesetre jobban bejön a siófoki halsütő módszere, de Blumenthal legyen a talpán, aki megmondja, hogy kéne ezt helyesen csinálni. Desszertnek viszont egy fantasztikusan finom, pohárban szervírozott, szintén nem kis adag somlóit ettem. Ez felvillantott valamit a konyha tudásából, neki köszönhetően összességében el tudom képzelni, hogy vannak olyan napok és ételkombinációk, amikor az ebéd megéri az ambíciózus árat.
Hapci: Feltűnően heterogén a főételek adagjának mérete a "pincsótól" (resztelt máj) a jókora (dévér)keszegig. A kenyér itt is kiemelkedően jó.
ehran: A keszeg alulkészült, viszont a mellé adott saláta nagyon kellemes volt. A somlói valóban remek darab, meglehetősen szép adagban. Háromig van csak ebéd, így kalkuláljanak a potenciális vendégek.
Ár: három fogás: 2500 Ft (12-15)
 
mk: A Manuel nemzetközi kávézóhálózatának magyar tagja szintén a Nyugati környékén lebzselők ebédelési lehetőségeit bővíti (irigylek mindenkit, aki a környéken dolgozik…). A hely nem igazán ebédelőhely, inkább kávéban profik, de van napi-heti étlap néhány tétellel, jellemzően tészták, rizottó, ilyesmi. Az aktuális kínálatot táblára írják fel (amit aztán lefényképeznek és felraknak a Facebookra, így előre tájékozódhatunk a lehetőségekről). Letisztult, egyszerű, de ízletes fogások, ami ezerötbe belefér. Ha az irodában ingyen van, itt akkor se hagyjuk ki a kávét.
Hapci: Összességében teljesen rendben az árához képest, szerintem egy hajszálnyival többet főzhették volna mindkét tésztát.
Ár: három fogás: 1500 Ft (11.30 - 15.30)
 
Kőbányai úti piac
mk: Az Orczy térhez legközelebb, a piac területén kívül van a többek által megénekelt kínai büfé. Amely tényleg autentikusnak néz ki, a pult szárnyaktól, nyelvektől, lábaktól roskadozik. A leves valószínűleg a vietnami vendégeknek készül, pho-szerű, hús, valami zöld (talán pak-choi), úszik benne, de instantleves-ízű és tele van tésztával. A csípős-savanyú, nem túl precízen csontozott csirkeláb sem igazán kellemes; szóval érdekes, de inkább néprajzi, mint gasztronómiai értékekkel bír számomra a hely.
Viszont a piacra a lámpás-zebrás kereszteződésnél, a 27-es kisáruházzal szemben belépve (egy árus épp a "számla, számlatömb, viagra" szavakat mormogja imamalom-szerűen), ha egyenesen továbbmegyünk, vietnami élelmiszerboltokhoz és kifőzdékhez jutunk. Itt a diaszpóra főz magának, körülmények ehhez mértek, de szemből a jobbszélsőben nagyon finom a pho leves, és a wokban összesütött tészta-zöldség-hús kombináció is. Étlap nincs, magyarul nem nagyon tudnak, legegyszerűbb az éppen étkező vendégek ételeit ismételtetni. A boltokban jázminrizs jutányos áron, konzervek, egzotikus gyümölcsök-zöldségek.
Ár: változó, nagy kübli leves, másodikkal kb. 1500 Ft
 
mk: Megjött a reálhozam, irány a Costes. A déli menü 3-3 előételből, főételből és desszertből kombinálható össze. Mindegyik kreatívitást és magabiztos, jó ízlést tükröz. Látványra minden fogás műalkotás, intenzív ízekkel, hibátlan kivitelezéssel. A három fogás előtt házi péksüteményt és vajat, üdvözlőfalatot (spárgahab heringkaviárral, gombacapuccino), utána búcsúdesszerteket (crème brûlée-szerűség, "túró rudi", tökmagolajzselé, csokoládéba mártott physalis) is kapunk. Mindezt csak azért írom le ilyen részletesen, hogy megpróbáljam érzékeltetni, az ételsor sokkal több, mint ebédmenü: a tételek száma, a presztízsalapanyagok és a gondos, munkaigényes elkészítés révén inkább egy kompakt gasztronómiai élményt, és nem "csak" egy igényes ebédet kapunk. Így a menü árát sem érdemes más ebédmenükhöz hasonlítani, de egy pláza átlagos trendi éttermében - nem ebédmenüben - elköltött három fogásnál szinte nem is drágább; az ebéd a nem éppen alulárazott italokkal is simán kijön egy Sziget-napijegy árából, és lehet akkora élmény.
Hapci: minden nagyon jó volt (ilyen remekül sütött lazacot például kizárólag versenyen kóstoltam), de a töményen-puhán csokoládés brownie az egész mogyorókkal még ezek közül is kiemelkedett. Eddig brownie néven csak többé-kevésbé száraz és/vagy unalmas-édes vacakokat ettem. (Hapci véleménye részletesen itt.)
ehran: Nem spórolnak a presztízsanyagokkal sem, ez mondjuk az én ételemnél (rókagombával töltött ravioli) nem is jött ki szerencsésen, az asztalnál, pipettából rá csöpögtetett szarvasgombaolaj íze nagyon elnyomta a rókagombáét.
Ár: három fogás 6400 Ft + 12% szervizdíj (12.00-15.30)

 

Vége az első résznek.
Második rész hamarosan... 

Címkék: olimpia costes u26 irodistaebéd pest buda montenegro gurman laci!konyha! spazio

32 komment

2011.08.28. 21:30 muskotály küvé

A tíz legjobb dolog Isztrián

 

Családi szubjektív lista

Idén negyedszer nyaraltunk Isztrián. Még így is jócskán maradtak felfedezetlen területek, de jövőre valószínűleg már másfelé vesszük az irányt. A nagyobb, híresebb dolgokról már esett szó; most megbeszéltük családilag, mik voltak számunkra a legnagyobb élmények, a kalauzok ingerküszöbét általában el nem érő dolgokból a legérdekesebbek. Az alábbi eredmény jött ki. 

 

Címkék: isztria matosevic ipsa

33 komment

2011.06.21. 00:21 muskotály küvé

Palántakülönlegességek Gödöllőről

 

A kastélytól nem messze, a vasútállomáshoz közel, az Isaszegi út torkolatánál van az egyetem tankertészete.  A város már körbenőtte a Rákos-patak mentén elterülő nagy mezőt, a fóliasátrak feltűnőek a lakótelep háta  mögött. Folyamatosan árulnak valamit, amit a hallgatók gyakorlati oktatásuk során termelnek, ilyenkor leginkább palántát, egész érdekeseket.

Címkék: chili gödöllő articsóka palánta muskotályzsálya habanero ánizsmenta

Szólj hozzá!

2011.04.30. 15:02 muskotály küvé

Cseh sörtúra vonattal

 

Nullaöthuszonnyolc. A Jeszenszky János (avagy Ján Jesenius) Eurocity menetrend szerint kigördül velünk a Keleti pályaudvarról, és tizenhatnegyvenkor már ott is vagyunk a Budweiser (avagy Budvar) látogató-központjában, hogy a kedves hölgy körbevezessen minket a gyárban.

 
Második alkalommal szerveztük meg tavaly nyáron – így már hagyományossá vált – csehországi sörtúránkat. Előző évben feltűnt, hogy a nagy sörgyárak jellemzően a vasútállomásokhoz közel fekszenek, ezért most vonattal mentünk, a dél-csehországi nevezetes sörfőzdékre, és néhány kedves tavalyi emlék újrakóstolására koncentrálva.

 

Címkék: csehország pilsner urquell budweiser porter sörtúra platan chodovar

8 komment

2011.02.28. 22:29 muskotály küvé

Olívaolajak nem hiperből

Ahogy említettem, annak idején nagy hatással volt rám, amikor az isztriai nyaraláskor megkóstoltam Chiavalon Sandi olaját. Azóta, ha évente egyszer arra járok, igyekszem a környékbeli termelők olajait megismerni, és ha itthon is belebotlok egy-egy ígéretes üvegbe vagy fémdobozba, szívesen megveszem.

A Magyarországon elérhető választékot nem mondhatnánk gazdagnak, de szerencsére akad néhány kereskedő, akinél (reális áron) lehet hozzá lehet jutni minőségi olívaolajhoz. Mivel egyik pénteken úgyis borokat terveztünk kóstolni (beszámolók itt, itt és itt), gondoltuk, összekötjük a kellemeset a kellemessel, s a borok felnyitása előtt elegáns módon impregnáljuk a bendőnket a magyarországi felhozatal javával, kiegészítve néhány, a nyárról megmaradt isztriai tétellel.

 

Címkék: teszt gasztro olívaolaj isztria igazioliva granditalia artajo baudrilli balija cutrera vale de lobos pianogrillo

82 komment

2011.01.26. 21:48 muskotály küvé

Január, február, itt a nyár

 

Megint közeledik január vége, itt az ideje kitalálni, hová mit fogunk ültetni, átnézni a magkészleteket - és lassan vethetjük a palánták magjait is.

Ez utóbbival kapcsolatban tudnivalók itt.

23 komment

2010.10.21. 21:36 muskotály küvé

Irodisták ebédelnek - Pali bácsi borozója és étkezdéje


Vagy ahogy a másik táblán írják, étterme és borozója a Tartsay Vilmos utcában, az Arcade Bistrotól (földrajzilag) néhány lépésnyire található. Itt folytattuk nyári ebédkalandjainkat, közkívánatra ezúton közreadjuk tapasztalatainkat.
Ahogy korábban is, most is alapvetően hely hangulatát, jellegét, munkanapi ebédnek való megfelelőségét szeretnénk bemutatni, ezért nem szedjük ízekre az egyes fogásokat, inkább a konyha jellegét és az általunk tapasztalt  minőségét szeretnénk általánosságban bemutatni - ha valakinek ez alapján megtetszik a hely, kóstolja meg maga az aznapi kínálatot.


25 komment · 1 trackback

2010.10.14. 21:26 muskotály küvé

Krémesek krémese: Litauszki Zsolt (21 Magyar Étterem)


                                                     (fotó: www.diningguide.hu)

Még tavalyelőtt volt szerencsém Zsolt krémeséhez a Maligánban, ahol aztán bérlőcserék történtek, jelenleg pedig épp nem működik.

A krémes akkor nagyon tetszett, ezért nagy várakozással sétáltam fel nyáron a várba, a Zsolt szakmai segítségével működő étterembe.

 

Címkék: gasztro 21 krémes litauszkizsolt

25 komment

2010.10.06. 09:02 muskotály küvé

Strand helyett gomba

 

Minden rosszban van valami jó: az esős nyár miatt kevesebbszer jutottunk el a strandra – viszont kevés olyan év adódik, amikor a mostanihoz hasonló gazdagságban teremnek a gombák az erdőben. Ha valaki szeretné megismerni a lakóhelyén, vagy kedvenc kirándulóhelyén termő gombafajtákat, októberben még itt az alkalom.

 

A „igazi”, nem termesztett gomba finom csemege, de a piacokon a kínálat gyakran nem túl friss, viszont mindenképpen drága – ezért a piacokon nem az árusokat, hanem inkább a gombavizsgálókat érdemes látogatni... A természethez a mai viszonyoknál közelebb élő emberek mindig is tudták, lakóhelyük környékén milyen gombafajokat érdemes gyűjteni; sok helyen a gomba komoly élelemforrást jelentett ill. jelent a mai napig. Ezt a hagyományt a gombavizsgálókkal jól ellátott városok lakói könnyen feleleveníthetik: ha a kirándulás során gyűjtött, élelmiszer-esélyes gombákat bevisszük a piacra, a gombavizsgáló amellett, hogy elmondja, mi van nálunk, valószínűleg azt is készségesen elmagyarázza, miről lehet az adott fajt felismerni. Így néhány év után mi is tudni fogjuk, melyik az az évszakonkénti néhány faj, amire érdemes vadásznunk.

 

Címkék: gasztro gomba őzláb galambgomba trombitagomba júdásfüle

17 komment

2010.08.27. 15:58 muskotály küvé

Irodistaebédek Pesten

 fotó: Mák Bistro

Ha az ember második otthona Budapesten, de a Nagykörúton kívül található, általában kevés lehetősége adódik, hogy ebédjét egy konyhájáról híres, színvonalas vendéglátóhelyen költse el.

Ehran és Alma kollégákkal elhatároztuk, hogy idén nyáron, az uborkaszezont kihasználva, igyekszünk lemaradásunkat minél inkább bepótolni ill. felgyülemlett kíváncsiságunkat kielégíteni, ezért néhány alkalommal ebéd céljából elhagytuk klimatizált objektumainkat és bemerészkedtünk a belvárosba.

Mivel nagyon kíváncsiak voltunk rájuk, az első néhány alkalommal a legjobbnak gondolt, legdivatosabb és legtrendibb, gyakori ottebédelésre árfekvésük miatt inkább csak főosztályvezetőtől felfelé ajánlott helyekből válogattunk, egy-egy átlagárjavító hellyel megspékelve.

Tapasztalatainkat ezúton meg is osztjuk – a mellébeszélés mellőzése érdekében, a jól bevált 10-es skálán pontozva azt, hogy az adott helyen adott alkalommal mennyire volt jó ebédelni.

 

Címkék: gasztro olimpia culinaris costes irodistaebéd manuel delicatbistro goldbisztro 21 magyar vendéglő arcadebistro mákbistro

152 komment

2010.08.23. 16:50 muskotály küvé

Zöldségleves a tűzijáték mellé


Augusztus 20. környéke nemcsak strandokon, de a kertben is fordulópont. Míg az előbbieknél a nyári szezon végét jelenti, több kedves zöldség (legalábbis nálunk) ilyenkor kezdi első gyümölcseit teremni, hogy aztán október közepéig élvezhessük az ízletes szabadföldi terméseket.

Címkék: zöldség kert paradicsom paprika padlizsán patiszon tomatillo

19 komment

2010.07.23. 16:03 muskotály küvé

A Kistücsök krémese

Ropogós, enyhén cukrozott (ettől még ropogósabb), ízletes tésztalapok között intenzív vaníliaízű, sűrű, rezgő krém, amelyet intenzív gyümölcskrém/-hab tetéz/balanszíroz. Intenzív 8 pont.

26 komment

2010.07.23. 15:35 muskotály küvé

Krémes a Horváth Mihály térről

A cukrászda a templom mögött, a tér keleti oldalán található (tulajdonnévre utaló feliratot én nem találtam). Macaroon ajánlotta még tavaly (hová tűnt Macaroon?), most sikerült eljutni - magyarázatként a nyitvatartási idő: 10 - 17.30. A sütemények tényleg retrójellegűek, jó értelemben. A krémes tojáshangsúlyos, egész szájat betöltő tojáshabbal - mint Illés bácsié, de tisztább ízű. Rajta a tejszínhab tejszínhab, tetején a szokásos karamellás cukormáz. A keretet adó tészta nem ázott el, de jellegtelen, mondhatni szigorúan funkcionális.
Úgy gondoltam, mostantól pontokat is adok (visszamenőleg is) a krémeseknek: szóval, ha pontozni kéne, 10-ből bő 6 pont.

Címkék: gasztro krémes horváthmihálytéricukrászda

12 komment

2010.07.22. 11:23 muskotály küvé

A Boncsoki utca 23. szám alatti Igazi Lecsó

Az említett földrajzi régióban nem beszélhetünk egységes lecsókultúráról: valójában két, egymástól jól megkülön-böztethető irányzat figyelhető meg.

Címkék: gasztro lecsó

53 komment

2010.06.29. 10:00 muskotály küvé

Az antikvárium gyümölcsei - Szerb-horvát nyelvkönyv

Természetesen abból soha nem lehet baj, ha külföldön járva valamennyire megértjük a helyiek nyelvét, de legalább a feliratokat; ebből a szempontból valamelyik szláv nyelv hézagos ismerete teszi leginkább othonosabbá a Balti-tenger és az Adria közötti környezetünket.
De alapvetően nem ezért ajánlom ezt a könyvet.

 

Címkék: antikváriumgyümölcsei

8 komment

2010.06.25. 08:00 muskotály küvé

Egy jó ketchup

 

Amióta egyszer vettem, mindig ilyet veszek: bár semmilyen minőségi plecsnit nem visel, magyar termék létére az összes általam ismert márkát simán veri. Egyszerű, tiszta, egyenes, harmonikus íz, természetes sűrűség, mintha maga csinálná az ember.

Címkék: gasztro alapanyag ketchup

9 komment

2010.06.22. 14:26 muskotály küvé

A zöldséggé váló virág

 

A továbbiakért kattints ide

Címkék: kert bámia okra

Szólj hozzá!

2010.04.18. 21:45 muskotály küvé

Mediterránság – kontinentalitás, félidőben 1:1

 

Az idei, az utóbbi néhány évhez képest szigorúbb tél után kíváncsian várom, mikor kelnek életre a kert fagyérzékenyebb növényei a hosszan tartó, -18 fokot is elérő hideg okozta megpróbáltatások után.

 

Címkék: kert mediterrán rozmaring mandulafenyő

22 komment

2010.04.03. 00:02 muskotály küvé

Solier krémes

A képen a gödöllői Solier étterem-cukrászda saját márkás, de nem gazdaságos minőségű krémese látható. Másnaposan is jól néz ki.

Címkék: gödöllő krémes solier

11 komment

2010.03.16. 22:44 muskotály küvé

Az első szüret idén


Épp hogy elolvadt a hó a hosszú tél után (?), de van zöldség, amit már szüretelhetünk: például a csicsókát. Nehéz eldönteni, hogy a leghasznosabb gyomnak, a legízletesebb takarmánynövénynek, vagy a legegyszerűbben termeszthető zöldségfélének tekintsük, de így vagy úgy, nem lesz nehéz dolga, ha valaki csicsókát szeretne termeszteni. Annak is mostanában érdemes nekifogni.

Címkék: kert csicsóka

10 komment

2010.02.02. 23:04 muskotály küvé

Átmeneti és kísérleti kolbász

Hétköznapi ebédek kedvelt alapanyaga nálunk a füstöletlen, nyers kolbász. Főzelékhez megsütve feltétnek, vagy száraz hüvelyesekből készült levesbe főzve is jó – ha jó a kolbász. Szokásos beszerzési forrásunknál meglehetősen ingadozik a fűszerezés, legutóbb olyan fokhagymásra sikerült, hogy a bableves csípős lett tőle - gondoltam, idén inkább én csinálok.

 

21 komment

2010.01.15. 19:19 muskotály küvé

Az a szép sárgászöld fű

avagy az isztriai olívaolaj

 

Amikor 2008 nyarán Chiavalon Sandiéknál beleszagoltam, majd belenyaltam a műanyagpohárba, beleborzongtam: az élmény ugyanolyan nehezen leírható, mondhatni katartikus volt, mint amikor először ittam amolyan igazi, ütős nagy bort.

 

Címkék: gasztro olívaolaj isztria

62 komment

2009.10.10. 00:18 muskotály küvé

Góliát

Kedvenc befőző-paradicsomom az idén furcsán viselkedett: az egyetlen kiültetett tövön az első öt termés csak szeptember végére érett be. Igaz, ezek összesen négy és fél kilót nyomtak.

Címkék: kert paradicsom góliát

30 komment

2009.10.02. 15:54 muskotály küvé

Isztriai borok (alapozó)

Számomra a „horvát bor” tavalyig a sötét színű, „jóivású”, de nem kifejezetten érdekes, szamárka-címkés dalmát vörösborokat jelentette. Az isztriai borok szerintem sokkal közelebb állnak az Olaszország északi feléről származókhoz – ami a mindenféle viszonyokat tekintve, persze nem meglepő.

 

Címkék: bor isztria

3 komment