HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2010.10.14. 21:26 muskotály küvé

Krémesek krémese: Litauszki Zsolt (21 Magyar Étterem)


                                                     (fotó: www.diningguide.hu)

Még tavalyelőtt volt szerencsém Zsolt krémeséhez a Maligánban, ahol aztán bérlőcserék történtek, jelenleg pedig épp nem működik.

A krémes akkor nagyon tetszett, ezért nagy várakozással sétáltam fel nyáron a várba, a Zsolt szakmai segítségével működő étterembe.

 

Tényleg nem az emlékezetem szépített.  Éttermidesszert-mivoltát kihasználva , alakja szabálytalan. Nagyon jó állag: habos, de inkább lágy krémes, nem túl zselés, de nem is esik szét. Íze decens vanília, pont annyira édes, ahogy én szeretem. Tetején és valahol belül ropogós tésztacsík - mivel nem kell összefognia a krémet, elég is ennyi belőle. Ez a verzió átmelegített őszibarackkal volt körítve. Mivel 10 pont csak elméletben létezik, ezért nagyon erős 9 pont. (Sajnos nem volt nálam fényképezőgép, ezért a diningguide.hu cikkéből származik a kép; ugyanitt a recept is megtalálható.)

Címkék: gasztro 21 krémes litauszkizsolt

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr532201600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstoll-óó 2010.10.16. 10:42:55

Nagyon sokszor kóstoltam, és mindig mennyei volt.Sőt Zsolt segítségével már otthon is elkészítettük.

Benikuty 2010.10.18. 04:47:08

Jobb mint Illés bácsié?:)

muskotály küvé 2010.10.18. 11:04:46

@Benikuty: menj fel a várba és megtudod :)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2010.10.20. 16:43:43

Nem rossz!
:-)))
Amennyiben hozzá lehet jutni a recepthez (akár kéz alatt:-), gondolsz rám?
Mentségemre szóljon, hogy nehézkes elugranom a várba egy sütire!
:-)

muskotály küvé 2010.10.21. 10:35:12

@nemvagyokmesterszakacs: lehet, hogy nem volt egyértelmű az utolsó mondat, ezért átírtam; lényeg, hogy a receptért katt a linkre :)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2010.10.25. 01:35:08

@muskotály küvé: gyengébbek kedvéért:-)

Fölösleges magyarázkodnom, már visszaeső vagyok:-(

(azért megsütöm:-))

muskotály küvé 2010.10.26. 15:33:39

@nemvagyokmesterszakacs: még írtál valamit, vagy a 01:35-ösre gondolsz?
mindenesetre jó sütést :)

Benikuty 2010.10.26. 16:00:18

Nekem gyermekkoromból vannak szép (megszépítő) krémes élményeim.
A receptet, elég siralmas szövegértési készségemre tekintettel kétszer is elolvastam, vagy harmadszor is el kell. Netán mégis az történt, hogy a recept írója, megfelelő gyakorlatának köszönhetően evidenciaként kezel egy-két mozzanatot?
Mindazon által szívesen megnézném, Zsolt hogyan készíti, mert azért alapanyagait tekintve, elég kockázatos a kísérletezés.

Benikuty 2010.10.26. 16:02:42

@Benikuty: mondom én, baszod, hogy szövegértés!
A kisütött csíkokat vágja fel, aztán tölti:)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2010.10.26. 17:13:59

@muskotály küvé: hajnalban már egy-két kurta mondatot is nehéz rekonstruálni:-), de rájöttem, hogyha elúszik a komment, akkor a blog.hu-n írni kell egy bosszankodót, és arra mindig előkerül:-))))

Egyre bártabb vagyok a sütik terén, csak el ne bízzam magam!
:-D

Ha sorra kerül, feltétlenül beszámolok!

ehran 2010.11.25. 22:50:22

@Benikuty: Én elkészítettem pár hete. Zseniális, azt kell mondanom, kár, hogy a tésztáját elszúrtam - azaz összekevertem a szintén épp készülőfélben levő croissant-nal :D mondjuk a krémesnél volt kevésbé kínos, mert csak megemelkedtek a lapok, de azért használhatóak maradtak. A krém meg egyszerűen zseniális. Nyárról van szintén elszúrt körte-áfonya-málna vegyeslekvárom (túl híg lett), az tökéletesen passzolt hozzá.

Benikuty 2010.11.26. 20:39:21

@ehran: akkor én is nekifutok:)

muskotály küvé 2010.11.29. 14:28:59

@ehran: @Benikuty: lehet, hogy én csak a krémet csinálom meg :)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2010.12.19. 21:35:13

@muskotály küvé: ...ebben az évben kihagyom...inkább olvasom a Ti próbálkozásaitokat...:)))

Benikuty 2010.12.20. 06:14:33

@muskotály küvé: aztán belelapátolod a szádba?:)

nemvagyokmesterszakacs · http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com 2010.12.22. 21:44:20

...ha már nem járnék erre addig (mert krémest sütök/készítek:), akkor Békés, Boldog Karácsonyt a gazdának is, és mindenki másnak is!

muskotály küvé 2010.12.29. 22:37:18

@nemvagyokmesterszakacs: kösz, így utólag neked is! És boldog 2011-et...

hoffmann 2011.03.16. 19:58:36

A recept szerint gőzön kikevert, 82 fokra melegített tojás NINCS MEGFŐZVE, ezért ha fertőzött, az komoly veszélyforrás. A szalmonellózis komoly betegség!, szövődményt okozhat, és egy életre megbánhatja az ínyenckedést, aki megkapja.

A szalmonella baktérium elsősorban a baromfihúson, a tojás külső, meszes héján és a belsejében érzi jól magát. (Sajnos, a honi baromfiállomány 95 százaléka fertőzött.)
Fő ellenségük a hűtőszekrény, no meg a kellő higiénés feltételek. A tévhittel ellentétben azonaban hűtés hatására (5 Celsius fokig) nem pusztulnak el a baktériumok, csupán kevésbé szaporodnak.
Néhány étel különös óvatosságot igényel: krémes sütemények …
WHO ajánlások:
A fertőzés oka többnyire az elégtelen hőkezelés…
A tojás az egyik leggyakoribb fertőzési forrás. A belsejében levő szalmonelláktól csak a magas hőmérsékleten történő sütés–főzés nyújt védelmet.
A tyúktojást a forrástól számítva 7–9 percig kell főzni.
(Az általa termelt méreganyag, ún. endotoxin a 100°C-os hőkezelést akár percekig is elviseli.)

muskotály küvé 2011.03.22. 13:17:22

@hoffmann: szerintem ez nem teljesen így van... A tojással sűrített krémek esetén nem szabad a tojást felforralni, mert kicsapódik a sárgája. A tojás héját meg lehet (és meg is kell) mosni, a belülről fertőzött tojás nagyon ritka. A szalmonella-baktérium elpusztításához nem kell 100 fok, 10 perc 75 fokon elég, amíg vízgőz felett, folyamatosan kevergetve eléri a 82 fokot, elpusztulnak a bacik.
De nem kötelező krémest enni (és a potyogó téglák miatt az utcára kimenni)...

hoffmann 2011.03.28. 10:11:51

@muskotály küvé: tény, ami tény: a tojás így nincs megfőzve, mert a krémet másképpen nem lehet elkészíteni. Hogy milyen hőfokon pusztul el a szalmonella baktérium, azt bevallom, személyesen nem ellenőriztem, ebben természetesen forrásokra támaszkodtam, ezeket idéztem, talán nem ok nélküliek a WHO ajánlásai sem. Való igaz, hogy a tojás héja a szennyezett a legtöbb esetben, de sajnos az is, hogy FELTÖRÉSKOR kerül bele a szennyezés a belsejébe, mert otthon senki sem fertőtleníti, egyéb helyen meg ki tudja...
Így, ha a legtöbb tojás szennyezett, és megmarad a szalmonella bennük fogyasztáskor is, kérdezheti valaki, mi az oka annak, hogy ritka a megbetegedés? A válasz egyszerű: betegséget csak kellő számú baktérium okoz, kisebb mennyiséget az átlagos szervezet immunrendszere ártalmatlanít, vagy csak kis kellemetlenséget okoz. Gyors szaporodás meleg, legalábbis nem hideg helyen, hosszú időn át való tárolás alatt történhet. Ez meg ma már ritka, a kötelező a HACCP előírásai miatt.
A megsütött krémest a legtöbb helyen azonnal hűtőbe teszik - ennek következtében viszont hidegen tálalják, így ehetetlenné válik, egyrészt mert hidegen élvezhetetlen, másrészt mert a hűtő elveszi az ízét. Ez az ára a higiéniának.
A fertőzött krém természetesen nem csak a krémesben lehet, hanem szinte minden tojásos krémmel készült édességben, pl. tortában is, de itt a tojás mennyiség általában csekély, míg a krémesben ez az alapja a krémnek.

muskotály küvé 2011.03.28. 11:14:06

@hoffmann: a szomszédom testvére szerint, aki Olaszországban dolgozott konyhán, fertőtlenítés céljából hipós vízbe öt percre tették a megmosott tojást. Én is így szoktam, de minimum alaposan megmosom...

hoffmann 2011.03.28. 14:15:30

@muskotály küvé: ez valószínű jó megoldás, de feltétlenül meg kell szárítani a felhasználás előtt, nehogy a mosóvíz és ami abban van mégis belekerüljön, és így a mosásnak több kára legyen, mint haszna. "Kinyalni" sem szabad a tojást, azaz ahogy a takarékos háziasszonyok régen tették: a maradék fehérjét az ujjukkal kikanalazzák. Kézmosás is kötelező lenne.
süti beállítások módosítása