Nem a harmincas évek egyik filmsztárjáról, hanem a francia burgonyafajta dél-fejér megyei inkarnációjáról van szó.
Csite Norbert fejébe vette, segít a sokszor siralmas gasztronómiai alapanyag-helyzeten, és Franciaországból származó vetőburgonyát szaporított az igényes közönség számára - a Bűvös Szakácson megénekelt Amandine, és Charlotte fajtákat. Én az előbbiből vettem egy zsáknyival.
A zsákot kibontva,
különböző méretű, szürkés-világossárgás héjú, kissé hosszúkás gumókat látni. Norbert tanácsát megfogadva, először chipset készítek belőle: két nagyobb egyedet felvágok. A krumpli belülről is világos színű - ami meglep, a "sütnivaló" burgonyafajták vörös színűek és sárga húsúak szoktak lenni. Amandine-t olívaolajban sütöm meg, és jó állagú, krémes, szinte tejszínes ízű karikákat ill. rudacskákat kapok. Kisebbekből aztán a bablevesbe kerül másnap: itt is feltűnő a tejszínes íz, és az állag is kitűnő.
Az Amandine-t állítólag újkrumpli-kornál épphogy kissé idősebben, kis méretben szokták az ínyencek megvásárolni; mivel a leírások szerint korai fajta, érdemes lenne szakaszos vetést kipróbálni, így ősszel is vékony héjú, fiatal gumók kerülhetnének ki a földből.
De ettől eltekintve, a Csite-féle Amandine krumplinak kitűnő, összetéveszthetlen ízű, addig adjunk érte 240 forintot kilónként, amíg a készlet tart...
Kapcsolat, leírás a termesztésről: http://bit.ly/amandine