Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Hirdetés

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.08.26. 18:59 muskotály küvé

Téliszalámi gyorsteszt

A téliszalámi kultikus eledelünk. Gyerekkoromban szüleim lehetőségeinek függvényében került az asztalra; az egyetemista lét kirándulásai során az üveg Unicummal a hátizsák legpraktikusabb tartalmát, emellett egy csipetnyi Magyarországot jelentett egy kis rúd belőle. Sajnos a hagyományos Pick, Herz márkák minősége az utóbbi években erősen megkopott. Ismerősökkel nemrég kóstoltunk néhány sört és bort, s előételnek némi téliszalámit is az asztalra tettünk, nemzetközi kínálatban.

 
Alsó sor, balról jobbra: Kometa Prémium, Pick. Felső sor: Kostelecky Uzeniny Uherák Minisaláma.
 
Az első kettőt negyvendekás rúdból szeleteltük; a cseh versenyző ugyan létezik a magyarokhoz hasonló méretben, de csak ilyen vékony kivitel volt most a boltban.
 
A leghíresebb versenyző természetesen a Pick. Szagra üres, ki nem mosott zsírosbödön, ízre tompa, fakó, avas-zsíros, állott töröttbors aromájával. Nem a harmadik legjobb, hanem a legrosszabb. (Emellett, vagy inkább ennek ellenére, a konkrétumokra emlékezés nélkül, messze a legdrágább.)
 
Kometa. A kaposvári szalámit néhány éve láttam először, de eleinte csak hosszú rúdban árulták, ami nálunk lassan fogyna el, így nem kerültem közelebbi ismeretségbe vele. Nemrégen megjelent a negyvendekás kivitel - azóta ez a kedvencem. A szükséges penészgombás íz ugyanúgy megvan benne, de ízre sokkal frissebb, üdébb, mint a nagy múltú versenytárs. Nekem ez ízlik a legjobban, a többiek a második helyre tették.
 
Kostelecky Uherák. Uhorsko a Trianon előtti Magyarország neve csehszlovákul, így az uherák szó valami „magyar dolog”-ot jelent; ha valaki látta az Őfelsége pincére voltam c. filmet (aki nem látta, feltétlenül nézze meg), „uherák”-ot mond a vidéket járó kereskedő, amikor a felirat szerint „téliszalámi”-t rendel a szobájába – tehát így képzelik a cseh hentesek a magyar téliszalámit. Sajnos nincs igazuk: ez a szalámi is friss ízű, a legkevésbé zsíros; nekem kicsit túlságosan is száraz, de a többiek szerint ez a legjobb.
 
A tesztből kimaradt a Herz, de gyanítom, az első két helyezést nem befolyásolta volna.
Mindehhez hozzátartozik, hogy a téliszalámival kapcsolatos honfiúi büszkeségem percek alatt omlott össze, amikor két évvel ezelőtt Olaszországban megkóstoltam első helyi vaddisznó-szalámimat. A Follonica „Zona Industriale”-jában található gyár nagyon különlegesnek nem mondható terméke friss illatával és ízével, kellően durvára darált állagával bármelyik fenti szalámit lemosta volna a porondról. És még csak többe sem került: asszem 12 euró volt egy kiló.

Címkék: gasztro alapanyag téliszalámi

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr801340338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Benikuty 2009.08.26. 19:42:45

Emlékezetes teszt volt, főleg a folytatásnak köszönhetően:)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.08.27. 16:28:58

Azt bizony én is tapasztaltam Toscanában, hogy bármelyik szalámijuk (legyen az kézműves módon, manufakturálisan, vagy éppen nagyobb üzemben előállított) kenterbe vágja a mi jó Pickünket, amire egyébként oly büszkék vagyunk.
Milyen finomak is azok a talján szalámik egy kis sótlan toszkán kenyérrel, jófajta pecorinóval és szeletekre vágott, majd olivaolajjal meglocsolt nyers édeskömény gumóval.

Ugyan más műfaj, de azért ott van még nekünk a csabai vastagkolbász is! Nem igaz, @Benikuty: ? :)

muskotály küvé 2009.08.27. 19:00:11

@Gasper: bár nyers érdesköménnyel nem próbáltam, minden szavaddal egyetértek...

Benikuty 2009.08.27. 19:35:03

@Gasper: Az Irénkéé a Franklin utcából mindent visz!
@muskotály küvé: Talán emlékszel, ezt csemegéztük a Bikavér kóstolón.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.08.28. 09:46:16

@muskotály küvé: ej, tudnak ezek az olaszok élni, az biztos És azt szeretem bennük a legjobban, hogy nem spilázzák túl az ételeiket, de elsődleges aranyszabály a jó alapanyag. És onnantól kezdve nincs gond.

@Benikuty: Én egy szobrász barátom édesapjától szoktam rendelni Csaba jaminai részéből a muníciót. Na arra is van egy-két kiváló (kolbász)dűlő. :)

Benikuty 2009.08.28. 11:41:48

@Gasper: Esetleg cserélhetnénk címet. A változatosság gyönyörködtet.

muskotály küvé 2009.08.28. 14:57:36

@Benikuty: az volt az a vályogfalú épületben, 9 hónapig érlelt, vastag szalámi?

muskotály küvé 2009.08.31. 10:13:23

@AG 2.0: kösz, remélem, jól emlékeztem :)

Zuzuka 2009.08.31. 10:19:04

jó kis szalámi:)
nálunk most is meghatározó a lehetőségek függvénye.

muskotály küvé 2009.08.31. 14:15:28

@Zuzuka: én mindig azzal indokoltam magamnak, hogy egy szelet szalámi sokkal kisebb súlyú, mint egy szelet párizsi, de ugyanannyi kenyérhez elég:)

Benikuty 2009.08.31. 16:36:44

@muskotály küvé: A mostani párizsik, amennyiben ehetőnek szavazzuk őket, minimum 50 tf% a kenyérhez viszonyítva. Vagyis tényleg gazdaságosabb a téliszalámi, de ma láttam az Auchanban, a Kométa is 3400/kg.

Benikuty 2009.08.31. 16:39:16

@muskotály küvé: Az volt. Remélem, van még az Irénkének, mert ugye Albertnek ígértem. Hozzak kettőt?

Benikuty 2009.08.31. 16:42:16

@Gasper: Rendben, megszerzem az elveszett telefon számát.

Benikuty 2009.08.31. 16:43:42

@Benikuty: Mert ugye a házszámát sem tudom, de a házat megismerem, az pedig Téged nem boldogít:)

Benikuty 2009.08.31. 16:44:40

@Gasper: ezt az utóbbit Neked szántam!

muskotály küvé 2009.09.01. 12:32:53

@Benikuty: @Gasper: egyébként tényleg az a "baj", hogy a paprikás szalámi más kategória, mint a sima szárított. Ennél nagyobb bajunk ne legyen, de néha hiányzik a paprikátlan verzióból is a minőség. Igaz, így még jobban esik, amit Toszkanában, Isztrián, vagy a bécsi piacon veszünk...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.01. 16:17:00

@Benikuty: :)

@muskotály küvé: na persze. az engem is fáraszt időnként, hogy a magyar ember fűszerpaprika nélkül el sem tudja képzelni ezt a műfajt. Pedig, pedig...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.09.02. 20:43:38

@Benikuty: @muskotály küvé: az már minimum három, de ha magadnak is hozol, akkor négy. na jó, nekem elég egy fél is :)

Hans Castorp 2009.09.02. 23:10:39

@Gasper: a rákortyolandókról már nem is beszélve...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.03. 09:49:24

@Hans Castorp: jaj, ne is mondd! Két éve októberben (akkor szüretelik egyébként az olajbogyót Toszkánában) felfedeztem egy olyan vörös újbort, aminek a friss, üde gyümölcsössége, mélybíbor színe, a rózsaszín habja a kitöltéskor szabályosan a mennyekbe repített.

Ráadásul ilyenkor ősszel a kicsi, manufakturálisan működő termelőknél lehet vásárolni kimért bort és első sajtolású, friss olivaolajat. Na, ha valaki életében kóstolt ilyen olivaolajat, akkor garantáltan el szeretné felejteni az egyébként kiváló minőségű, de kommersz olivaolajokat.

Benikuty 2009.09.03. 16:30:05

@Gasper: Igaz nem Toszkán, hanem Andalúz, Pesten kapható, igen tisztességes áron.
www.igazioliva.hu/
Nagyon finom, ezzel kezdtem a tunkolást, ami a bolti cuccokkal, bizony nekem nem jött be.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.09.03. 18:58:35

@Benikuty: kössz az infót. Na az ilyenekkel tényleg lehet tunkolni.

Benikuty 2009.09.03. 21:41:45

@Gasper: Legyen benne élvezeted!

muskotály küvé 2009.09.04. 11:47:22

@Benikuty: a 2000 Ft-os nem rossz, tényleg megéri az árát. Valószínűleg a kisüvegesek lehetnek az igazán ütősek, de gondolom azok többe is kerülnek...

Benikuty 2009.09.04. 16:16:03

@muskotály küvé: beszéltem a cég tulajjal, küld árlistát. Elkezdték forgalmazni azt a portugál márkát, ami benne van a világ első ötvenben.

Benikuty 2009.09.04. 22:43:40

Gasper, Te osztódsz:))

loading 2009.10.24. 20:11:02

@muskotály küvé: Sajna a Herz megszünt. Az jobb volt, mint a Pick. Cseh kolléganőm csak azt vitte haza rokonokhoz.
Igazából legjobb nagy darabban, harapva. Fehér kenyérrel. :)

lifelike 2009.10.28. 04:54:32

a pick szalami olyan nagyon hires hogy meg SOHA nem sikerult felfedeznem sehol kulfoldon a szalamik kozott...

muskotály küvé 2009.11.02. 14:47:47

@lifelike: én egyszer (kb. '94) láttam Augsburgban egy hipermarketben. Mondjuk ott asszem sok a magyar.