HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.06.18. 20:33 muskotály küvé

Néhány szó a mulcsolásról és a gyomokról

Szép látvány a gondozott, minden kósza gyomot nélkülöző, mindig frissen kapált veteményes - de ne feledjük, a legtöbb zöldség ősei nem a puszta földön, hanem más növények, fűfélék között nőttek.

Házikertben, ahol a méretek lehetővé teszik, a talaj takarása, más néven mulcsolás nemcsak a mi munkánkat csökkenti jelentősen, de a növények is örülnek neki.

A veteményes mulcsanyaga – átlagos kertben - leginkább lenyírt fű lehet: egyrészt sok van belőle, másrészt – pl. fafajták leveleivel szemben - semleges a talajra, a növényekre nézve.

Mulcsolni nagyon egyszerű: fogjuk az anyagot, és minél vastagabban (5-10 cm) letesszük a földre a növények köré.

 
 
A mulcsolásnak számos előnye van:
1. A kellő vastagságban lerakott fű belül először megfonnyad, összetapad, és úgy szárad meg – áthatolhatatlan szőnyeget képezve a legtöbb gyomnövény számára.
Nemcsak, hogy nem lehet, de nem is kell kapálni az ily módon letakart földet.
2. A mulcsréteg a talaj kiszáradását lassítja; a mulcsréteg alatt a talaj felszíne a legnagyobb kánikulában is kissé nedves.
3. Ez nemcsak a kipárolgás szempontjából, de a víz befogadása szempontjából is előnyös: a nedves föld könnyebben veszi fel az erősebb csapadékot - azaz a kapálás másik fontos célját, a laza talajfelszínt is elérhetjük mulcsolással. Ráadásul a mulcsréteg ilyenkor szivacsként működik, felveszi a vizet, az nem folyik el/le rajta, mint a kiszáradt talajon.
4. A mulcsréteg hőszigetelőként is működik: a frissen kikelt növényeket, kiültetett palántákat (ilyenkor még vékonyabban terítsük körbe őket, és ahogy nőnek, vastagítsuk a takarást), majd később a nagy kánikulák idején a nagyobbakat is védi a talajról felsugárzó hőtől. Az őszi hűvös éjszakák idején pedig fordítva, megakadályozza a talaj gyors hűlését.
5. A betakart földről nem verődik fel a föld, így az alsó paradicsomok, a földön futó uborka, vagy az eper is tiszták maradnak.
6. Eső (öntözés) után a mulcsréteg a talajnál gyorsabban megszárad, így a növények fertőződésének veszélye is kisebb.
 
Természetesen mindemellett (vagy még inkább, ahol nem mulcsoltunk) igencsak el tudnak szaporodni a gyomok. Nálunk a tarack a legveszélyesebb: a föld alatt messzire elterjed, és a feltörő hajtásai még a polisztirol táblákat is átdöfik. A hatékony küzdelemhez ilyenkor jól jönne valami gyors megoldás, de az ember háromszor is meggondolja, hogy bármilyen vegyszert vessen be.
Ugyanakkor, az én tapasztalataim szerint a 20%-os ecet hígítás nélkül eléggé megritkítja a gyomokat, házikerti méretekben a kezelés nem is kerül sokba.
A képen egy tarackos látható közvetlenül ecetes kezelés előtt, majd 8 nap múlva fényképezve.

 

Címkék: kert ecet tarack gyom mulcsolás

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr141194046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szutshedi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2009.06.20. 15:10:52

Kedves muskotály küvé, nagyon tetszik a blogod, gratulálok hozzá.
Nekem egy problémám van a fűmulccsal, az, hogy a fűnyíró sokszor kitép többé-kevésbé gyökeres szálakat, és azok a nedves környezetben rövid idő alatt teljes kis fűcsomóvá fejlődnek, illetve az is előfordul, hogy fűmagokat is tartalmaz a nyesedék, így az ágyás szó szerint begyöpösödik. Tavaly majdnem tönkrement emiatt az egyik virágágyásom, úgyhogy inkább visszatértem a kapálásra. Neked mi a véleményed?

muskotály küvé 2009.06.22. 00:29:38

@szutshedi: a fűnyírónak nem lenne szabad gyökeres fűdarabokat kitépnie. Vagy a nyíró életlen, vagy a fű túl fiatal (nemrég lett elvetve), vagy ???.
Ha elég vastagon teríted le a nyesedéket, még ha van is benne mag, nem nagyon tud kikelni.

szutshedi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2009.06.23. 12:18:59

Az a helyzet, a fűnyírónk és a füvünk is messze van az ideálistól, a fűnyíró krehács, a fű pedig "fajgazdag". Úgyhogy komposztra megy a nyesedék.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.23. 22:57:09

küvé
szoktad folyamatosan újabb rétegekkel mulcsolni, vagy egyszer egy vastagabb réteggel betakarod, és az marad őszig?
nekem most olyan mint egy kéreg rétek, alatta mindig nedves a föld. viszont ha felhajtom a mulcs-szőnyeget a föld teljesen be van szőve hajszálgyökerekkel.
gondoltam hogy felszedem, a földet kissé kiszellőztetem, és egy friss réteggel újra betakarom. szerinted?

muskotály küvé 2009.07.03. 13:14:37

@Bombadil Toma: ha még nem szedted fel, semmiképp ne tedd... tehetsz rá új réteget, de fény hiányában a gyenge növénykék nem bírják felemelni a füvet. (Kivéve pl. a tarackot). Én foylamatosan vastagítgatni szoktam. Megyek is füvet nyírni, amíg nem voltunk itthon, nagyon megnőtt :)

muskotály küvé 2009.07.03. 13:16:13

@szutshedi: de a blogod mindenesetre szép :)

szutshedi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2009.07.15. 12:26:09

Köszi, igyekszünk. Még azért látszik az amatőrség, de vállalom és sokat kell még tanulnunk... például Tőled is.
süti beállítások módosítása