HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.05.20. 16:55 muskotály küvé

Paradicsom a kertben

Hol volt, hol nem volt egyszer az emberiség, aki hosszú évszázadok óta nemesítgette, szelektálgatta az önfenntartását szolgáló növényeket, hogy minél tartalmasabb, ízletesebb élelmiszert nyerjen belőlük. Aztán született egyszer egy növénynemesítő, aki rájött, teljesen mindegy, milyen élelmiszert szeretnének az emberek vásárolni, úgyis azt vesznek, amit kapnak, tehát a növénynemesítés céljait elsősorban a termelőktől kell megkérdezni.
Ők azt mondták, legyen a paradicsom tetszetős, mosolyogjon az emberekre a habtálcáról; ne kapjon betegségeket, hogy ne legyen olyan macerás termelni; bírja jól a szállítást, sokáig a tárolást, hogy a boltos szívesen rendelje; az íze, állaga mindegy, hogy milyen.

Azóta a paradicsom szabályos kerek, nejlonszerű héján csak szamurájkarddal lehet keresztülhatolni, íze nincs, állaga kásás.

 

Magyarországot sok szempontból déli országként szokták jellemezni – sajnos a boltok paradicsomválasztéka elég északias jellegű. A modernizált mezőgazdaság (és az őket fajtákkal ellátó kutatóintézetek) évtizedekkel ezelőtt átálltak a „korszerűbb” fajtákra, néhány őstermelőtől eltekintve gyakorlatilag nem kapható ízletes paradicsom, ami elég lehangoló dolog egy hagyományos paradicsomtermelő országban (talán ez is egy hungaricum). Arról nem is beszélve, hogy a paradicsomot szinte kizárólag üvegház/fólia alatt termelik – márpedig a szabadföldi zöldségnek nemcsak a zamata jobb, de a beltartalmi értéke is lényegesen magasabb, mint a környezeti stresszhatásoknak kevésbé kitett „hajtatott”-nak.
Szerencsére a paradicsom könnyen termeszthető, ezért akinek van kertje, de legalább egy dézsája vagy vödörje, komoly eséllyel próbálkozhat vele.
 

Milyen fajtákat érdemes ültetni?

 
A házikertben szerintem az alábbi alaptípusokkal érdemes foglalkozni.
 

1. Húsparadicsomok

Ezeket a nagyméretű fajtákat nálunk „parasztparadicsom”-nak is szokták hívni. Talán betegségekre való érzékenységük miatt ritkaságszámba mennek, de páratlan ízük és állaguk kárpótol a gondos nevelésért. Termésük vagy lapított gömb alakú, kisebb-nagyobb bordákkal szabdalt felületű, vagy kissé megnyúlt, esetleg hosszúkás, elkeskenyedő végű, de sima felületű szokott lenni. Ez utóbbiakat szokták „ökörszív”-nek hívni. Színük változatos, a rózsaszíntől a megszokott pirosig, de a teljesen érett termésen is lehetnek – elsősorban a kocsány tövénél - zöldes-sárgás foltok.

Állaguk nevükhöz méltóan húsos, de nem kásás, héjukkal együtt szinte szétolvad a szájban; kevés magjuk van. Színtől függetlenül rendkívül zamatosak, nem savasak, érett, de szinte elegáns ízük van. A „finom” szó minden szempontból találó rájuk. A télire eltett paradicsomlé gerincét adhatják, mondhatni a paradicsom Cabernet Franc-jai.



Góliát (bulgáriai fajta)

2. Koktélparadicsomok

Elsőre talán micsurini jelenségnek tűnnek, de valójában elég ősi típusok lehetnek: nagyon igénytelenek, betegségekre nem érzékenyek, a legkésőbb adják meg magukat az érkező télnek. Folyamatosan hozzák virágfürtjeiket, a kis termések gyorsan beérnek, így a leghosszabb szezont biztosítják számunkra. Ízük egyszerű, de jó: savas is, édes is egyszerre. Kedvencem a sárga, körte alakú fajta, amelynek érdekes alakja mellett az íze is kiemelkedő. (Egyébként általában jellemző a paradicsomra, hogy a fakó, nem piros színűek gyakran sokkal ízletesebbek, mint a színre is nemesített „szabályos” pirosak.)



3. Hagyományos étkezési fajták

A fentiek mellett természetesen sok ízletes, hagyományos fajta (Lucullus, San Marzano, stb.) létezik, amelyekből érdemes ültetni, ha valaki hozzájut. 


 

4. Ipari (konzerv-) paradicsom

Ha minden kötél szakad, és csak vásárolt palántát tudunk/szeretnénk ültetni, a feldolgozásra szánt fajták megfelelő beltartalommal kell rendelkezzenek, így kénytelenek valamennyire jóízűek lenni. Hátrányuk, hogy (a kombájnos aratás érdekében) nagyjából egyszerre, ősszel érnek be, és sűrűn kell ültetni őket (tehát több palánta kell belőlük). A későn, egyszerre érés ellen a hónaljhajtások kicsípésével (ld. később) védekezhetünk.

Hogyan lehet palántához jutni?

Sajnos nehezen – a legbiztosabb, ha magunk nevelünk palántát. Mint korábban megírtam, nem bonyolult. Ha hosszú szezont szeretnénk, a magokat valamikor februárban célszerű elvetni, de az áprilisban, szabadföldbe vetett magokból is várható termés.

Ha a palántákat vásárolni szeretnénk, elsősorban a piacokat érdemes célozni. A fent leírtak közül leginkább az ipari jellegűekből és koktélparadicsomból találunk, de néhol akadnak különlegesebb fajták is, ha megbízunk a termelőben. Mindenesetre, igazán jó húsparadicsom-palántát én nem láttam.

Hogyan lehet vetőmaghoz jutni?

Ha megpróbálkozunk a palánta-neveléssel, ahhoz ugye magot kell szerezni. Koktélparadicsom-magot (beleértve a sárga körtealakút is) a gazdaboltokban, barkács-áruházakban, stb. lehet kapni, de az átlagosan elterjedt normál étkezési fajták nem érik meg a vesződséget. Külföldről vetőmagot viszonylag elviselhető postaköltséggel lehet rendelni (Az idén pl. az alábbi címen elérhető üzlettől rendeltem, a postaköltség a rendelés értékétől függetlenül 1,2 GBP volt.) A húsparadicsomokat "beef tomato", vagy "Fleischtomaten", az ökörszíveket "oxheart", "cuore di bue" neveken érdemes keresni.

Ha valamelyik fajta beválik (és nem hibrid - ami egy hagyományos fajtáknál azért elég furcsa lenne…), a későbbi években „előállíthatjuk” magunknak a szükséges magot: egy szép, egészséges termésből kivesszük a magokat, szűrőben vízzel alaposan leöblítjük, és egy kistányérra kiterítve megszárítjuk. Én évek óta egy Bulgáriából származó, Góliát nevű fajtát ültetek ilymódon, nekem bevált.

A paradicsom ápolása

Valamikor április közepe és május közepe között kiültetjük a palántákat (palántás cikk Kiültetés fejezet).

Fontos tudni, hogy a paradicsomfajtánk milyen módon növekszik: a hús- és koktélparadicsomok gyakorlatilag kúszónövények, ezeket egymástól kb. 60 cm-re kell ültetni, és kell majd melléjük egy támaszték, azaz egy kb. embermagasságú karó. Ahogy növekszenek, a karóhoz hozzá kell kötözni őket – erre a célra én igazi (lebomló) raffiát használok. A műraffia idővel szétfoszlik, és ha nem akarunk évek múlva az egész kertben színes műanyagcafatokkal találkozni, jobb, ha egy tekercset sem veszünk. (Ilyen szempontból megfelel a spárga is, de a raffia széles lapjai nem vágnak úgy a növény húsába, mint a vékony spárga.)

A nagyobb terméseket hozó paradicsomoknál fontos tennivaló a hónaljhajtások eltávolítása. Bár a paradicsom már évszázadok óta Európában van, úgy látszik, nem felejtette el trópusi származását: először szeretné szép, nagy, terebélyes növény lenni, és csak valamikor később virágozni ill. teremni. Ennek érdekében a levelek tövénél (alulról felfelé haladva) újabb és újabb hajtásokat növeszt. Sajnos a mi klímánkon ilyesmire nincs idő, ezért arra kell törekedni, a növény csak a fő hajtását növessze, és azon hozzon termést – a levelek tövénél előtörő hajtásokat ki kell csípni.

(Lásd a két kép közötti különbséget.)

Ha növényenként egy, maximum két hónaljhajtás észrevétlenül megnő, elkezd virágozni, meghagyhatjuk, de ennél sűrűbbre ne hagyjuk a növényt.
A koktélparadicsomnak elég a az alsó oldalhajtásait kicsípni, kb. 1 m magas korától nem kell különösebben ritkítani, mivel gyorsan beérleli a terméseit.

A konzervfajták (és az étkezésinek árult fajták nagy része, pl. Elán) kompakt, bokorszerű formát alkot (determinált fajták). Ezeket elvileg nem kell ritkítani, de ebben az esetben csak valamikor ősszel, egyszerre lesz sok érett paradicsomunk.

A húsparadicsomok az átlagosnál érzékenyebbek a betegségekre, ezért legalább havonta egyszer, esős időben akár 10 naponta 1%-os bordóilé-oldattal érdemes megpermetezni.  A bordói lé biogazdálkodásban is használható, kellő körültekintéssel alkalmazva semmilyen káros hatása nincs sem a termésre, sem a környezetre, ugyanakkor a lisztharmat kivételével a legtöbb betegséget meg lehet vele előzni (vagy legalábbis kordában tartani).

A paradicsom elég sok vizet igényel, de nem szükséges folyamatosan nedvesen tartani a földjét; heti egyszeri (dézsásoknál inkább kétszeri) alapos öntözés, elég neki. Lehetőleg csak a földet és ne a növényt locsoljuk (mivel a széllel a levélre jutó gombaspórák a víz hatására aktiválódnak), de forró nyári napokon egy rövid, frissítő, késő délutáni (amely után még megszárad a növény) zuhany inkább hasznos, mint káros.

Valamikor július közepe – vége felé szoktak az első termések beérni. A saját paradicsom legnagyobb előnye, hogy teljesen érett állapotban szedhetjük le. Ha valaki esetleg nem tudná, a paradicsom utóérésre is képes, a forgalomba kerülő paradicsomot féléretten, fakó narancsszínű állapotban szedik, és a boltba eljutás közben kell beérnie. Az utóérett termés közel sem olyan, mint amelyik a tövön a teljes érésig szívja magába a tápanyagokat, ezért ezt a tulajdonságát nekünk csak ősszel, a hidegek beköszöntével érdemes kihasználni.

Címkék: kert paradicsom

81 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr221131801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2009.05.20. 17:46:19

köszi küvé, ez igazán kimerítő paradicsom nevelési tanácsadás volt. kb. 8.-os koromig nem bírtam megenni a paradicsomot... aztán egyszercsak megszerettem, és azóta szinte falom.
koktélt nem ültettem, a többi stimt, és jóhogy a húsos a fini!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.05.20. 20:10:47

Ez érdekes! :)
Van egy kis sváb parasztházunk a Vértes környékén és ott ugyanezeket a fajtákat szoktuk ültetni. Pontosabban édesanyám az igazi spíler a dologban.
Egyébként nekem az a bolgár Góliát az egyik nagy kedvencem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.20. 21:00:33

a dézsában nevelt paradicsomokat azért nem árt kétnaponta öntözni szerintem. főleg ha cserépben van és nem műanyagban. én még zöldmulcsot is használok. vastagon betakarom a levágott fűvel a földet körülötte. így mégjobban megtartja a nedvességet a föld.

holnap neki is állok, és a bolgár góliát palántákat epilálom hónaaljban:))

a raffia jó ötlet, én eddig mindig spárgával vagy műanyag gyorskötözővel kötöztem, de előfordult, hogy megsértette a növény szárát.

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2009.05.21. 09:16:55

Bocsásd meg tudatlanságomat, de a harmadik pont (hagyományos étkezési fajták) alatt lévő képen a paradicsom azért olyan zöld, mert még éretlen vagy ez ilyen érett állapotban is?
Emlékszem, hogy régebben otthon mi is az első pontban lévő paradicsomot termesztettük. Először fóliasátorban, majd amikor melegebb lett az idő lebontottuk a sátrat és szabadon termesztettük tovább. Mostanában már kevesebbet vagyok otthon a szüleimnél, de úgy tudom, hogy az utóbbi néhány évben már koktélparadicsomot is szoktak ültetni.

muskotály küvé 2009.05.21. 11:17:40

@RaveAir: azért zöld, mert éretlen; érettől nem volt képem :)

muskotály küvé 2009.05.21. 11:18:27

@RaveAir: egyébként létezik olyan fajta, ami éretten is zöld - idén ültettem, ha megnő, lefényképezem...

muskotály küvé 2009.05.21. 11:23:56

@Bombadil Toma: a dézsásoknál ez igaz, be is írom a cikkbe. Mulcsolni mindenképpen érdemes, ezt a palántáknál említettem, de írok majd róla külön is.

muskotály küvé 2009.05.21. 11:30:19

@Zuzuka: @Gasper: megnyugtat, hogy másnak is hasonlóak a tapasztalatai...

Zuzuka 2009.05.21. 15:58:30

a legjobban azt a kis hosszúkást szeretem, amelyik a fatálon van baloldalon, második kedvenc pedig a közepes gömbölyű, ami épp vele szemben virít. körtealakút még nem is ettem...

muskotály küvé 2009.05.21. 17:27:25

@Zuzuka: a kis hosszúkás (egyféle) San Marzano; a gömbölyűnek látszó igazából a fent éretlenül zölden fényképezett fajta, csak ebből a szögből eltakarja a feneke a tetejét...

Benikuty 2009.05.22. 20:40:39

@muskotály küvé:
Litván tőzeggel takartam be a földet. Nagyon jól tartja a nedvességet, és remélem nem csináltam ezzel butaságot.

muskotály küvé 2009.05.25. 10:13:51

@Benikuty: szerintem nem. Bár a paradicsom szereti a meszet, ha nem túl savanyú a talaj, nem hiszem, hogy gondja lenne a tőzeggel

Pálcika 2009.05.26. 18:31:12

jujj,nagyon guszták a képek!!!!nekem kicsi koromtól nagy kedvenc a paradicsom,emlékszem régen a nagyikám mindig az ablakpárkányon "tárolta" a paradicsomokat és sokszor csak úgy jártam-keltem alatt bekaptunk egy-egy szemet de varázslatos módon soha nem fogyott el.jaj azok a gyerekkori zsíros kenyerek friss paradicsommal paprikával,érdekes ott soha nem szeleteltünk fel semmit csak úgy haraptuk,bezzeg otthon csak szigorúan kistányérról komótosan felaprítva:)))

muskotály küvé 2009.05.26. 23:21:41

@Pálcika: azért egy frissen szedett, langyos, kacsízű paradicsomba beleharapni, tényleg nem rossz érzés...

Benikuty 2009.05.27. 18:29:12

Küvé, most írt Erzsi Szigetmonostorról, hogy vannak még gyönyörű paprikaparadicsom palántái. Igényeltem kettőt, aztán majd kitaláljuk, hogy cseréljük el a szerzeményeket:)

muskotály küvé 2009.05.28. 13:43:04

@Benikuty: OK, 1-2 úgyis kipusztult nekem...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.30. 19:03:02

@muskotály küvé: szerinted most ebben nyirkos esős időben, kéne adni a paradicsomjaimnak egy bordóilés permetezést?

Benikuty 2009.05.30. 19:40:38

@muskotály küvé:
Erzsi mindig két magot tesz egymás mellé, és érdekes módon nem választja szét kiültetéskor. Így aztán két palánta vár, ha gondolod:)

muskotály küvé 2009.05.30. 22:53:23

@Bombadil Toma: én ilyenkor még nem szoktam, de ártani nem árt (és a tiéid "öregebbek")

muskotály küvé 2009.05.30. 22:57:11

@Benikuty: én szétválasztom, így kettő lesz belőle...
Paradicsomnál nem hallottam dupla ültetésről. Paprikánál szokták, hogy jobban bírják a szelet, de a paradicsom mellé úgyis kerül karó. Másrészt ha kettő van, mindenképpen alaposan le kell szedni a hónaljhajtásokat - nálam néha azért egy-egy megnő, mire észreveszem. Ahány ház, annyi szokás...

Pálcika 2009.06.01. 06:51:09

jajj-jajj,még nem tudom biztosan,hogy mi történt,de azt már biztosan látom,hogy tönkre mentek a koktélparadicsom palántáim!!!:((((
sajnos nálunk már harmadik napja nagyon esik az eső,így nem igazán tudtam még alaposan megnézni a kertet,de úgy látom a bazsalikom palántákkal és a koktél paradicsommal valami baj történt,a többiek valószínűleg rendben vannak.......

muskotály küvé 2009.06.02. 10:31:38

@Pálcika: reméljük, meggyógyulnak...
én az enyémeket szombat óta nem láttam, késő este jöttünk haza tegnap - de sok eső esett.

Benikuty 2009.06.02. 16:44:39

Itt szombaton rendes jég esett, most láttam az eredményét. Sok seb a leveleken, néhol át is szakadt. Remélem, ez csak esztétikai hiba:(

Benikuty 2009.06.03. 18:58:31

off
Nehogy már 24 óra elteljen komment nélkül!
Az új palánták cserépben, Albert gazda pedig perceken belül várható egy palack Varga Árpád (Gedeon birtok, Izsák)2008-s Rajnai rizlingért. Kell a téma az új blogjához: www.albertgazda.blog.hu
on

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.04. 20:00:29

az hagyján, hogy 24 óra eltelik komment nélkül, de hetek telnek el poszt nélkül!!:)))

Benikuty 2009.06.04. 20:10:08

Szapora posztoló hamar kiírja magát.
Írhatnám:"sok beszédnek sok az alja".

A fekete tetvek ellen, nincs mese, védekezni kell:):(;):D. Biztos kimaradt valami.

muskotály küvé 2009.06.08. 22:08:16

@Bombadil Toma: havi 1-2 posztot tűztem ki...
most épp olvasni sem volt időm, de több posztötletem is van - már csak idő kéne.

Zuzuka 2009.06.10. 08:09:55

kiváncsian várom!
helyzetjelentés a völgyből:
virágzik a tök, cukkini, fut a bab, és végre a paradicsom is beindult. a borsó felét kicsipegették a fácánok (nem sajnálom tőlük:)) éééééééés, érnek a gyümölcsök!

muskotály küvé 2009.06.10. 10:57:24

@Zuzuka: nálunk is hasonló, főleg a gyümülcsöknél...
Nagyon sok a levéltetű, permeteznem kéne valamikor.

Benikuty 2009.06.11. 20:26:04

Két napot vidéken voltam, ez alatt egyszerűen robbanás történt a paradicsom fronton. Nem győztem kötözni a vihar előtt, a régi szoros kötéseken is lazítván. Lehet, hogy túldozíroztam a Volldüngert, és a marhatrágyát?
Támadnak a fekete tetvek, be kell,-immáron harmadszor,- vetnem a Karate-t. Most hideg sör...:)

Benikuty 2009.06.13. 22:06:01

Rengeteg virág a paradicsom, és csili ültetvényben, a városligeti borfesztivál pedig felejthetetlen:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.16. 20:06:03

na bakker! itt most akkora jégeső volt, hogy ilyet én még nem láttam. öt perc alatt elpusztított mindent a kertben. nem nagyon lesz gondom sem a gyümölcsökre sem a paradicsomokra:(((
minden gyümölcs a földön van, az összes paradicsom palántát kettévágta, letört minden termő, virágzó hajtást. dió nagyságú volt a legkisebb jég is...

Zuzuka 2009.06.17. 19:31:38

hú Toma, nagyon sajnálom, borzalmas lehet!
ezek a szupercellák elég nagy pusztítást végeznek mindenfelé. csúnyán megváltozott az időjárás mostanában - valaki szóljon már rájuk!!!

muskotály küvé 2009.06.18. 18:02:10

@Bombadil Toma: nem gondoltam volna, hogy a dézsásaid között is ilyen pusztítást végzett :(
A paprika-palánta még megvan...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.06.18. 18:45:29

@muskotály küvé: azokat viselte meg a legjobban. mostanra látszik a teljes kép. nézegettem, ami paradicsomot nem vert le, azt is eltalálta, és mind sérült. a termő/virágzó hajtások nagyrészét úgy lekaszálta a jég, mint a borotva. azért úgy néz ki kb. a fele termés lesz annak, ami lehetett volna. talán így is elég lesz nekem és a családnak:)
a ringló és a szilva mind a földön. meglepő módon, a kajszi vészelte át legjobban...

Benikuty 2009.06.18. 20:15:29

Nem győzöm kötözni a paradicsomokat, tördelni a nem kívánt hajtásokat. A koktélnél,-mire észrevettem,- tőről jött akkora, hogy már virágzott. Nem volt szívem letörni.
Csilin megvan az első, pici, na, nem a habanero, az biztos. Mert hosszúkás.

muskotály küvé 2009.06.18. 20:45:03

@Bombadil Toma: érdemes lenne megpermetezni bordóilével (hogy ne fertőződjenek el a sebek) + valami levéltrágyával (hogy kicsit megerősödjenek).

muskotály küvé 2009.06.18. 20:48:52

@Benikuty: én is jónéhány nemkívánt hajtással szembesültem két napja... Pár nap alatt az ottfelejtett kis hajtások jókorát nőnek. A koktélnál nem gond, az gyorsan hozza a virágokat és a termések is gyorsan beérnek. A kis zöld tömzsi neked már nő?
A csili valszeg thaijellegű lesz.
Idén mindet lefényképezem, egy év múlva, palántavásárláskor ne az emlékekre kelljen hagyatkozni :)

Benikuty 2009.06.18. 22:16:56

@muskotály küvé:
A kicsi, tömzsi, fantasztikus zöld is beindult. Szeretem simogatni az erős, rövid leveleit, de nála is észnél kell lenni, mert ő is hajtott tőről, amit nem vettem észre.Vívódom, törjem le?:(
Telis-tele virággal:)

muskotály küvé 2009.06.18. 22:39:30

@Benikuty: szerintem azt nem kell, az is koktélparadicsom...

Benikuty 2009.07.03. 20:56:43

Azt hiszem, kissé eltúloztam a marhatrágya mennyiségét, mert lassan égig érnek a növényeim, és roskadoznak a zöld bogyók alatt. Hogy fognak beérni, fogalmam sincs...?
Az első habanero is megjelent:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.03. 23:51:23

két napja, megehettem az első érett szemet, a szegény, viharvert sárga-körte-koktélparadicsomból. finom volt:) de maga a növény, szerintem nem húzza sokáig. szinte teljesen kopasz, alig van levele és minden ága törött/sérült. de azért van rajta jópár zöld szem, ami talán beérik még...
ja, és van egy már-már érett szem a "Marmande super precoce" fajtából. sajnos az növény sem néz ki jobban mint a koktélp...

@muskotály küvé: a tieid hogy bírják ezt a párás, esős időt? nem betegedtek még meg? nekem a bolgároknál is kezdenek az alsó levelek besárgulni, gombásodni, pedig azok eddig jól bírták...:((

muskotály küvé 2009.07.07. 15:35:11

@Bombadil Toma: @Benikuty: én nyaralás előtt megpermeteztem őket, de néhány napon belül megismétlem. A párás meleg idő a legveszélyesebb. A bolgár eddig soha nem bírta ki permetezés nélkül, bármilyen szép zöldek eleinte...

Benikuty 2009.07.07. 17:18:39

@muskotály küvé:egyre inkább száradnak, sárgulnak az alsó levelek, és ami a legnagyobb baj, hogy a paprika-paradicsomok alul zölden rothadnak:((
Hetente nyomom a bordói lé-karate mixet, de állítólag a folyamat, ha beindult, megállíthatatlan. Szomorú.

muskotály küvé 2009.07.07. 18:43:30

@Benikuty: nekem nagyon ritkán pusztultak el egész növények. A karós paradicsom folyamatosan hoz új hajtásokat, amelyek egészségesek maradhatnak. mindenesetre a leszáradt leveleket le kell szedni, és (!!!) a terméseket is, bőségesen be kell permetezni.
Ha sok, sűrű a levélzet, akkor is ki kell ritkítani, ha nem hónaljhajtások, hogy a szellő átjárja a lombot. (De a terméseket ne nagyon érje direkt napfény.)
Reménykedjünk, hogy rendes kárpát-medenceies száraz idő jön :)

Benikuty 2009.07.07. 19:54:04

@muskotály küvé:
A bogyók alul rothadnak, kb.3-4, leszedtem, és a száraz-beteg leveleket is. Van már négy habanero, és a másikon talán húsz, nem ritka a 4-6 centis. Mi fog ebből kisülni?:)

Benikuty 2009.07.19. 15:58:41

Érnek az első koktélparadicsomok. Úgy tűnik ezek tolerálják leginkább a konténeres tartást, és azt, hogy savanyú földbe tettem őket. Két hete vettem meszet, teszem szorgalmasan az öntözővízbe. Az azóta kötött virágok talán egészséges termést hoznak, mert az addigiakban nem sok örömöm van.
Már nyolc habanerom van, gyönyörű a thay is, számtalan terméssel.

muskotály küvé 2009.07.21. 11:26:42

@Benikuty: tegnap este (ugye néhány nap után) körülnéztem a kertben; nem is volt nagy viharkár, csak egy karó dőlt ki. Paradicsomból nekem is csak a koktél- érik.
Paprikából a habanerokon még csak egy-egy lézeng, a hosszúkás alakúan van sok.
A cukkinik még pont nem túl nagyok; meg van rengeteg gyom.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.24. 00:31:12

bakker idén nincs szerencsém a paradicsomokkal. azokat amiket nem vert el a jég, most megtámadta a paradicsomvész. a környező telkeken is már több helyen kinyírta a paradicsomokat:((( most próbálom óvni őket, amint látok egy barnuló levelet vagy szárat, már vágom is. talán így marad is valami és legalább azok beérnek amik már megnőttek. az új virágok nagyrészé is leszárad mielőtt kis paradicsom lenne belőle...
de lagalább jégverte kis palántáim adják most már folyamatosan a friss paradicsomokat pár hete...
érdekes, nekem a koktélok érnek a legkésőbb. igaz, azok csak úgy vadon nőnek a kerités mentén. először a sárga körteparik értek be, utána a marmande és a san marzano. a góliátok már góliátok de még tök zöldek:)

muskotály küvé 2009.07.24. 10:18:27

@Bombadil Toma: örülök, hogy rendbejöttek. Azért permetezz este (ne a nagy melegben; elvileg a hajnal is jó, de ha jó emlékszem, akkor nem szoktál ráérni :) ), a terméseken lehet kifejezetten sokat. Jó, ha szellős a lombja. Reménykedjünk :)

muskotály küvé 2009.07.24. 10:19:12

@Bombadil Toma: Egyébként nekem még csak zöld paradicsomaim vannak - igaz, abból nagyon sok :)

Zuzuka 2009.07.24. 10:22:46

@Bombadil Toma: nem tán a kertet is éjszaka műveled?:)))
az én paradicsomjaim az idén elég csenevészek lettek és még mind zöld.... pont amikor sok víz kellett volna nekik, na akkor volt nálunk a rabolgatás és nem tudtam locsolni.
mindegy no, ez már így alakult, majd jövőre jobb lesz:)) a cukkini és a tök kárpótol mindenért, no és az uborka is folyamatosan érik-virágzik.

Benikuty 2009.07.25. 02:07:18

A wuxalt is bevetettem a talprothadás állítólag hiány betegség.
@muskotály küvé: köszönet mindenért!

muskotály küvé 2009.07.27. 11:25:28

@Benikuty: remélem jól éreztétek magatokat, a (idő hiányában) nem túl magas előkészítettség ellenére :)
A paradicsommal kapcsolatban, egy ökörszívem már megérett, és most vettem észre, hogy rohadt az alja. Lehet, hogy én is megyek mészért?

Benikuty 2009.07.27. 16:43:04

@muskotály küvé:
Teljesen jó volt minden, kérlek, nem szabadkozz!
Paradicsom: én már nem tudom, mit tegyek, mert a vegyszeres védekezésen kívül mindent megpróbáltam, és azt ugye mégsem kéne. Már a koktélokon is találtam beteg gyümölcsöt.

muskotály küvé 2009.07.27. 17:41:30

@Benikuty: tegnap vettem észre, hogy valamelyik paradicsomon luk, és mellette ürülék volt - azaz valami élőlény, valszeg hernyó mászott bele... Korábban ilyet soha nem láttam - talán érdemes valami kártevő-irtót is bevetni?
Gomba ellen réz-hidroxid tartalmú szerrel permeteztem tegnap; eddig jól bírták a növények, de most elkezdtek az alsó levelek sárgulni-barnulni. A réz-hidroxid asszem nem bio, viszont kicsit erősebb a bordóilénál és könnyebben oldódik.
Ha nagyon kritikus a helyzet, bevethetsz valami felszívódó szert - talán még mindig jobban jársz, mint a boltival, amiről nem tudni, hányszor és mivel kezelték.

Benikuty 2009.07.27. 18:20:00

http://www.kiskert.hu/webset32.cgi?BayerKiskert@@HU@@103@@502993287
ez lehet?

Benikuty 2009.07.27. 18:21:14

Na, ez nem sikerült, megpróbálom még egyszer.
http://www.kiskert.hu/webset32.cgi?BayerKiskert@@HU@@103@@502993287

Benikuty 2009.07.27. 18:21:46

http://www.kiskert.hu/webset32.cgi?BayerKiskert@@HU@@103@@502993287

Benikuty 2009.07.27. 18:25:48

http://www.kiskert.hu/webset32.cgi?BayerKiskert@@HU@@8@@502993287

muskotály küvé 2009.07.27. 18:56:47

@Benikuty: nem ismerem, de a leírás alapján nem biztos, hogy többet ér a réznél; gazdaboltost vagy tapasztalt termesztőt érdemes kérdezni...

Benikuty 2009.07.27. 20:09:14

@muskotály küvé: Neked megnyílt a link?
Próbálkoztam tapasztalt termelővel, a kalászi Hermesben kedd-csütörtök rendelő növényvédelmi szakmérnökkel. Csőd, és rakás kidobott pénz.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.27. 20:25:16

én már feladtam, ennyi macerát nem ér meg az egész. több a bosszúság, mint az élvezet.
ami megmarad és beérik az megeszem, aztán majd veszek olasz konzervet, és abból fogok szószt főzni. pedig már a góliátok is pirulnak... bakker!

Benikuty 2009.07.27. 20:37:49

@Bombadil Toma: valami ilyet gondoltam én is, bár nekem ott a sziget, ahol kurva jó paradicsomot kapni. Ettől az évtől ennyi tellett, basszus.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.27. 21:53:36

@Benikuty: én már az összes létező paradicsom betegséget diagnosztizáltam azon tíz tő paradicsomon ami nekem van...bakker, ez a nedves/esős június nagyon betett!

muskotály küvé 2009.07.28. 10:15:04

@Bombadil Toma: nekem nem olyan vészes, ennél rosszabb szokott lenni... Igaz, Toma paradicsomai ott délen legalább két héttel előrébb járnak, így érzékenyebb korukban kapták a párás időt.
Pedig elvileg egyszerű a dolog: tíznaponként meg kell permetezni. Persze én sem szoktam, "úgyis szép idő van" felkiáltással, csak az első tüneteknél kap észbe az ember.
Jövőre kipróbálok egy-két növényt dézsába ültetni, van-e különbség.

Benikuty 2009.07.28. 16:22:36

Végre tiszta a kép. Levettem egy beteg szemet, és elvittem egy paradicsom termesztőhöz, aki szabad földben nem eladásra termel. A talp,-vagy csúcsrothadás calcium-hiány betegség. Kizárólag calcium-oxid levéltrágya kipermetezésével orvosolható, mészpor, wuxal annyit ér mint a szenteltvíz. Fontos, hogy az érintett bogyókat eltávolítsuk, mert a rothadási foltokon fekete penész köszönhet be. Amúgy nyomni a championt(réz), ha a levelek pödörödnek, atkairtót. Paradicsom vész esetén ő imátkozni szokott, bár az biztos nem segít.
A csóka nagyapja bolgár kertész volt. Budakalászon.

muskotály küvé 2009.07.28. 16:28:34

@Benikuty: Na látod... Atkairtónak én egyébként ként (Tiosolt vagy Thiovitet) használok, ui. a kifejezett atkairtó szerek (amiket én ismerek) kemény mérgek, hosszú várakozási idővel, és a kén lisztharmat miatt egyébként sem árt. Csak az a baja, hogy 25 fok felett nem tanácsos használni.
(Régen ugye ezt úgy oldották meg, hogy hajnali 3-kor felkeltek, a ventillált kénpor jól tapadt a még harmatos leveleken :) )

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:53:20

@Benikuty:@muskotály küvé: én innen próbáltam okoskodi...
www.kesjarflora.hu/konyv04.html
de szinte az összes itt szereplő betegséget megtaláltam szegényeken. olyan vagyok mint az elsőéves medikus, aki az éppen tanult betegség tüneteit fedezi fel magán mindig:)) de sajnos az igazság az, hogy tényleg nyüglődnek...

Benikuty 2009.08.01. 09:59:49

Úgy néz ki, használ a calcium-oxyd lombtrágya.

janosb 2012.01.25. 19:57:06

kedves muskotály küvé,
látom a többi bejegyzés még 2009-ből származik,
de a Góliát ma is annyira gusztusos, hogy megkérdezem: van-e még egy kis mag?

muskotály küvé 2012.01.30. 09:38:31

@janosb: szia, friss magutánpótlás hiányában sajnos kicsit leromlott az állomány. Idén igyekszem feljavítani, de most jelenleg még nincs jó magom. Próbáld ki az ökörszíveket.
süti beállítások módosítása