HTML

Földszint

Itt már van fény, és innen tudunk elrugaszkodni. Itt terem majdnem minden, amit szeretünk.

Friss topikok

Linkblog

Címkék

21 (1) 21 magyar vendéglő (1) alapanyag (4) amandine (1) ánizsmenta (1) antikváriumgyümölcsei (2) aranygaluska (1) arcadebistro (1) artajo (1) articsóka (1) baldasztis (1) balija (1) bámia (1) barnaillés (1) baudrilli (1) bazsalikom (1) befőzés (1) bockbisztró (1) bor (2) borkonyha (1) brokkoli (1) budweiser (1) burgonya (1) chili (2) chodovar (1) costes (2) csalogány26 (1) csehország (1) csicsóka (1) csite (1) csombor (1) cukkini (1) culinaris (1) cutrera (1) dosa (1) ecet (1) egyéb (1) fazakas (1) fűszernövények (1) galambgomba (1) gasztro (14) gödöllő (3) goldbisztro (1) góliát (1) gomba (1) granditalia (1) gyom (1) habanero (1) hentes (1) horváthmihálytéricukrászda (1) igazioliva (1) ipsa (1) irodistaebéd (3) isztria (6) jeszenszkyárpád (1) júdásfüle (1) kambiz (1) karalábé (1) kercaszomor (1) kert (13) ketchup (1) krémes (4) laci!konyha! (1) lecsó (1) litauszkizsolt (1) mákbistro (1) mandulafenyő (1) manuel delicatbistro (1) marosvásárhely (1) matosevic (1) mediterrán (1) montenegro gurman (1) mulcsolás (1) muskotályzsálya (1) naszvad (1) okra (1) olimpia (2) olíva (1) olívaolaj (2) onyx (1) őzláb (1) padlizsán (1) palánta (2) paprika (2) paradicsom (6) patisszon (1) patiszon (1) pénzügyőr sporttelep (1) pesti disznó (1) pest buda (1) petry (1) philippe a belga (1) pianogrillo (1) pilsner urquell (1) platan (1) porter (1) rozmaring (1) salátafőzelék (1) solier (1) sörtúra (1) spazio (1) szarvasgomba (1) tarack (1) téliszalámi (1) teszt (1) tomatillo (1) trombitagomba (1) u26 (1) utazás (1) vale de lobos (1) wangmester (1) zeller (1) zöldség (3) Címkefelhő

2009.02.25. 15:28 muskotály küvé

Palánta kis tételben

Közeledik a február vége – bár most még tíz centi hó az udvaron, itt az ideje a paradicsom- és paprikapalánták elvetésének. Ha csak néhány tucatra van szükség, nem kell hozzá üvegház - elég egy napsütötte ablak.

 

Mit szoktak palántázni?

 
Általában azokat a növényeket, amelyek ültetési távolsága nem tenné gazdaságossá a folyamatos sorvetést, és/vagy a melegigényességük miatt csak késő tavasszal lehetne őket elvetni - így csak ősszel, vagy egyáltalán nem teremnének. A paradicsom április közepe-vége felé, a paprika és a padlizsán május közepétől ültethető ki a szabadba – ugyanoda elvetni sem lehetne őket sokkal hamarabb.
A későn érő káposztafélék (őszi káposzta, brokkoli, stb.) palántáit elég a tavasz végén elvetni, így azok szabadföldben is felnevelhetők.
Vannak növények, pl. a tökfélék, amelyek palántaneveléssel és helyrevetéssel is nevelhetők. Talán a könnyen felmelegedő homoktalajunk miatt, de pl. a cukkini nekem gyorsabban megnőtt szabadba vetve, mint palántaként kiültetve.
 
 

Milyen palántát érdemes otthon nevelni?

 
A piacokon a leggyakoribb fajták palántáit árulják, így ha különlegességekből szeretnénk palántát, nekünk kell előállítanunk. Ha valami „közönséges” dologból kell néhány palánta, talán egyszerűbb a piacon megvenni – persze otthon nevelni kevesebb pénzbe kerül, és az olyan meglepetésektől is  megkímélhetjük magunkat, mint például a kúp alakú cseresznyepaprika.
 

Hogyan neveljünk otthon palántát?

 
Először is, olvassuk el Papp János klasszikus útmutatóját.
 
Ha valaki hozzám hasonlóan csak néhány tucat palántát szeretne a lakásban felnevelni, az alábbiakat érdemes figyelembe venni.
 

1. Időzítés

A palántanevelés ideje 6-8 hét. Tekintettel a kiültetés várható idejére (ld. fent) a paradicsomot február közepe, a paprikát március közepe körül kell elvileg elvetni; a padlizsán lassabban nő, ezért vetési ideje március eleje körül van. Ugyanakkor nekem még soha nem volt olyan problémám, hogy a palánták a kiültetés idejére kinőtték volna a tégelyüket – az viszont előfordult, hogy nem, vagy hiányosan keltek ki, ezért még egyszer kellett vetni. Szóval nem baj, ha akár két héttel is a fenti időpontok előtt vetjük el a magokat.
Azt is figyelembe kell venni, ha időközben néhány napot nem vagyunk otthon (pl. síelünk), frissen elvetett magokat nem jó otthon hagyni, mert a kelés után nem tudjuk levenni róluk a takarást (ld. 5. pont).
 

2. Föld

A palántaneveléshez homokos, nem túlságosan nitrogéndús, gyökerektől, fadaraboktól stb. tiszta föld kell. A mi kertünk földje nagyjából ilyen, ezért a felásott kertből szoktam egy enyhébb téli napon egy vödörrel félretenni. Volt, hogy ez elmaradt, a vetés időpontjában reménytelenül havas, fagyott volt még a föld, ezért vettem zsákos palántaföldet – tőzeg hanyagul, csomósra eldolgozva agyaggal, téglatörmelék, műtrágya. Abban a formában teljesen használhatatlan, nem ajánlom senkinek.
Viszont jobb híján az általános virágföld teljesen megfelel a célra.
 

3. Elhelyezés, eszközök

A palánták a legnapsütöttebb ablak közvetlen közelében érzik jól magukat. A keléshez a legtöbb melegigényes növénynek a szobahőmérsékletnél magasabb, 25 Celsius fok körüli hőmérsékletre van szüksége, ezért ha nincs fűtőtest a közelben, éjszakára (sötétedés után) tegyük őket a radiátor/kályha mellé. Ha a fényviszonyok miatt a palánták a földre kerülnek, tegyünk valamit az edényük alá, hogy a szoba meleg levegője alulról is érje őket.
Barkács-áruházakban kapható a képen is látható, esztétikailag a család többi tagja számára is elfogadható, zöld, átlátszó fedelű szaporítóláda, amely kb. egy notebooknyi helyet foglal, 5x5 cm-es tégelyből 24 fér el benne. Palántatégelynek lehet használni kilyukasztott joghurtospoharat is, de én gazdaboltban kapható, kifejezetten erre a célra szánt tálcákat szoktam használni, mivel jobban ki lehet velük használni a rendelkezésre álló helyet. (Elvileg egyszer, nálam 3-4 évig használatosak.)
 

4. Vetés

Ha a szükséges palántamennyiség könnyen elfér a lakásban, a fent hivatkozott leírástól eltérően, egy fázisban, tűzdelés nélkül is lehet palántákat nevelni.
Ugyanakkor saját megfigyeléseim is alátámasztják, amit a szakirodalom állít: a tűzdelt, azaz a földjéből gyökerestől kivett és újra elültetett növények meglepő módon gyorsabban, erősebbre nőnek, mint zavartalanul fejlődő társaik. Ezért ha nincs is helyszűke, és kicsit több macerával is jár, de érdemes a növényeket egy helyre elvetni és a tégelyekbe később szétültetni.
Emellett bizonyos növényeket (én leginkább fűszerpaprikát, de pl. a zeller, káposztafélék is ide tartoznak) eleve nem önálló poharakban, hanem „ömlesztve” szoktak nevelni (és szabad gyökérrel kiültetni).
Az ömlesztett vetés céljára én vettem egy külön szaporítóládát. Az alját néhány helyen kilyukasztottam, és beleillesztettem egy másik ládába, hogy a felesleges víz le tudjon csorogni.
 
A vetés menete:
1. A palántatégelyeket vagy  a ládát megtöltjük annyi földdel, hogy kissé lenyomkodva a pereme alatt kb. fél-egy cm magasságig érjen.
2. Langyos (ha hideg a föld, meleg) vízzel meglocsoljuk, hogy a talaj kellően nedves és tömör legyen.
3. Ha egyenesen ládába, több fajtát vetünk, pl. kartonpapírból képezhetünk térelválasztókat ill. ezáltal az egyes fajtáknak kis rekeszeket.
4. Ha a föld beszívta a vizet, egymástól 1 cm távolságra szórjuk a földre a magokat (tégelybe vetés esetén tégelyenként 2-3 szemet tehetünk). 
Az egyes fajták elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy nem feltétlenül egyszerre kelnek, így ha több fajt (paprika, paradicsom, stb.) is vetünk, az azonos fajú növények különböző fajtáit egymás mellé ültessük - így könnyebben tudjuk takarva tartani a később kelőket. Természetesen - ha nem rendelkezünk kivételes memóriával - egy külön papírra mindenképp érdemes feljegyezni, melyik rekeszbe mi került.
5. A maradék földből szórjunk a magokra vékonyan, épphogy eltakarva őket. Minél apróbb a mag (különösen zeller, káposztafélék), annál óvatosabban végezzük ezt a műveletet, különben a gyenge csírák nem tudnak kiemelkedni a föld alól. Ezután a takaróföld tömörítése érdekében kézi permetezővel óvatosan permetezzünk rájuk kevés vizet, vagy - hogy a földben élő, a palántákat veszélyeztető gombák, baktériumok elpusztuljanak - még inkább vízben elkevert 1% bordói levet. 
6. Fedjük le a szaporítóládát.
 

5. Ápolás

Amíg a palánták ki nem kelnek (kb 1, maximum 2 hét), ügyeljünk rá, folyamatosan nedves legyen a földjük. Az elpárolgott vizet kézi permetezővel pótoljuk, nehogy kiöntsük a magokat. (Ha vetéskor nem használtunk bordói levet vagy más gombaölőszert, egyszer érdemes megtenni.)
Ha a magok kikeltek, rögtön vegyük le róluk a fedelet, egyébként nagyon megnyúlnak – nekünk pedig tömzsi, erős szárú palánták kellenek. Ha valamelyik palánta nem akar kikelni, inkább fedjük le külön egy darab celofánnal (újságpapírral), minthogy az összes többi nagyon megnyúljon.
Ugyanígy túlzott növekedéshez vezet, ha a kikelt palántákat túlöntözzük. Elég annyi vizet adni, hogy ne száradjon ki a földjük. Ha kicsit már erőre kaptak a növények, a betegségek megelőzése érdekében ne vizezzük be a levelüket, az öntözéshez inkább már kannát használjunk.
A növények kikelését követően először az ún. sziklevelek jelennek meg, majd később az első, a fajtára jellemző alakú lomblevelek is. Ilyenkor már tűzdelhetjük, azaz tégelybe-cserépbe-stb. szétültethetjük a növényeket. (Nem bonyolult: a tégelyekbe földet teszünk, meglocsoljuk, és kis lyukat nyomunk a föld közepébe; a szaporítóládát alaposan belocsoljuk, hogy könnyen ki tudjuk venni gyökerestül a kis növényeket, amelyeket beteszünk a tégelybe és a tövükhöz földet nyomkodunk.)
 
Ha közeledik a kiültetés ideje, fontos a palánták fényhez szoktatása. A kiültetés tervezett időpontja előtt 1-2 héttel, amikor az időjárás lehetővé teszi, rakjuk ki nappalra a növényeket a szabadba – az első alkalommal néhány órára és árnyékba, majd fokozatosan növelve a fényadagot. Különben az üveg mögött UV-fényhez nem szokott növénykéink levelei megégnek, leszáradnak. Legjobb egy nagyobb fa, tereptárgy, stb  szórt árnyéka, ahol a déli órákban nem kap közvetlen napfényt, de elég világos van számára. (A piacon vett palántákkal nincs ilyen teendő, azokat jellemzően fólisátorban nevelik, amely átengedi az UV-fényt.)
 

6. Kiültetés

Kiültetésre a legjobb a borongós idő – ha verőfényes napsütésben kell ültetnünk, inkább várjuk meg a késő délutánt.
A növények leendő helyét ekkorra természetesen már régen elgereblyéztük, így csak a sorokat kell kijelölnünk, paradicsom és padlizsán esetén 60 cm, paprika esetén 40 cm távolságot tartva. Húzzunk egy csíkot a sorok helyére, majd a növények helyén kapával vegyünk ki egy kapányi földet. (Tőtávolság az egyes növények között: karós paradicsom 60 cm, padlizsán 30 cm, paprika 20-25 cm.) A lukakat locsoljuk meg alaposan vízzel.
A palántákat a tégelyből földestől kivéve tegyük úgy bele az iszapos lukakba, hogy kissé a föld pereme alá kerüljenek. Az esetleg megnyúlt palántákat sem szabad az eredetinél mélyebbre ültetni – kivéve a paradicsomot és a physalist, ezeket a legelőször kifejlődött alsó (ún. szik-) levelükig a földbe süllyeszthetjük, mivel a szárukról is képesek gyökeret fejleszteni. Temessük vissza a lukakat úgy, hogy egy kis tányér maradjon, ami jobban összegyűjti majd a csapadékot.
Érdemes a növények tövét levágott fűvel, vagy valami hasonlóval akár nagyon vékonyan is betakarni, hogy a földről felverődő napsugarak ne égessék ki a még érzékeny növényeket.
 

 

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foldszint.blog.hu/api/trackback/id/tr71965404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.02. 19:30:43

küvé
már két hete elvetettem a paradicsom magokat, de még nem látszik semmi. én úgy emlékszem, tavaly ilyenkor már kibukkant a föld alól. lehet hogy túl mélyre vetettem? vagy rosszul emlékszem, és még nem kell látszódnia...?

muskotály küvé 2009.03.02. 23:28:35

Ha meleg helyen van, elég nedves és nem túl vastag a földje, le van takarva, előbb-utóbb kikel. A paradicsom nem szokott kényes lenni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.03. 14:13:07

csak azért aggódok, mert idén újítottam, és nem tőzegcserépbe vetettem a magokat, hanem vettem palánta "tablettákat" amiket meg kell locsolni, amitől megdagad, és a közepén lévő lyukba kell a magot tenni. félek, hogy túl mély a lyuk és, így mélyre került a mag...
picasaweb.google.com/artlobo/TavasziKertSzkedS#5308947042051832722
lehet, még nem késő, vetek a biztonság kedvéért cserépbe is, ahogy szoktam...

muskotály küvé 2009.03.03. 18:27:47

Semmiképp nem jó túl mélyre, max 2-3 mm elég.

Zuzuka 2009.03.05. 20:08:32

sziasztok!
ó de jó, hogy megtaláltam a palántázós tudnivalókat, köszi az ötleteket küvé! régebben sokat neveltem paradicsomot, karalábét, paprikát, néhány virágot is, de mióta Micsikével egymásra találtunk nem mertem, mert mi lesz ha kirágcsálja?
most nekivágok, lehet, hogy nem is bántja - meglátjuk... nekem már annyira hiányzik a föld, a növények, a napsütés, még a kerti munka is! még ásni is szeretek:))

Benikuty 2009.03.05. 21:54:36

Huh, jó a kutyis fotó! Bajúszka, villogó szemek:)

muskotály küvé 2009.03.06. 10:32:58

Zuzuka,

Kár, hogy csak most szólsz, múlt héten ástam fel a kert egy részét...

muskotály küvé 2009.03.06. 10:34:34

Beni (valamiért nem látom a "válasz erre" linket), Addszát tényleg öregíti a szakálla... Szegély ilyenkor keveset találkozik velünk.

Benikuty 2009.03.06. 14:17:34

@muskotály küvé:
Művelje mindenki a maga kertecskéjét!:D

Zuzuka 2009.03.17. 18:03:21

na, hétvégén eldugdostam a magokat. kevés volt a cserép, ezért 3 tojástartót is befogtam, amiben nincs ugyan sok hely, de nagyon jól néz ki:))
sajna még nem zöldell.

muskotály küvé 2009.03.18. 13:07:08

@Zuzuka: kb. egy hét kell. Meg sok meleg, majd bele is írom a cikkbe: 25-26 fok; különben elhúzódik.

Zuzuka 2009.03.18. 19:49:23

szóltam is Tóth néninek alattunk, hogy nagyon fűtsön, mert kelnek a palánták. Ő itthon van, megteheti - cserébe majd adok neki a paradicsomból:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.23. 17:00:48

na úgy néz ki, mégis lesz paradicsomom...:) küvé küldtem mailt!

Zuzuka 2009.03.23. 19:05:07

itt is, itt is, kikeltek a magok! kerek paradicsom, hosszúkás paradicsom, korai karalábé, és 3 féle virág - szép félék:) Micsike szagolgatja, de nem bántja, nagyon okos - majd egyszer ha nem leszek itthon, lelegeli....

Zuzuka 2009.04.24. 21:12:27

mikor lehet elültetni a paradicsom palántákat? már 2 hete kint vannak a teraszon és szép nagyok, egészségesek.

Benikuty 2009.04.25. 04:19:48

Küvé, szerinted megélnek virágládában? Kaptam négyet Maricától, az egy nyáriakkal együtt kiültetem. Lesz, ami lesz:)

muskotály küvé 2009.04.27. 14:21:15

@Zuzuka: a paradicsomot április közepétől ki szokták ültetni, én most fogom. Amíg nem növi ki a cserepét, gyorsabban fejlődik bent, mint a hűvös éjszakában...

muskotály küvé 2009.04.27. 14:25:49

@Benikuty: biztos, csak jó nagy (kb. 30 cm átmérőjű) cserép kell neki. Egy normál paradicsomtő kb. 1,5 magasra megnő, a szára alul hüvelykujjnyi vastag, és 2 kiló gyümölcsöt megterem - kell hely a gyökerének. Toma ültetett cserépbe, neki vannak tapasztalatai...
Ha kaptál ökörszív-palántát, egyet szívesen elcserélnék egy hasonlóra (+ egyébként is félretettem neked egy körtealakú sárgát...)

Benikuty 2009.04.27. 16:34:15

@muskotály küvé:
Ökörszív palánta ügyében máris intézkedem. A sárgát előre köszönöm.
Majd keresek jó nagy cserepet, aztán bízom a jó sorsban és időjárásban:)

Benikuty 2009.04.27. 16:40:33

@muskotály küvé:
Megtörtént(intézkedés):) Erzsi most ülteti cserépbe, és üzeni: csak nem kapkodni azzal a kiültetéssel. Csalós ez a jó idő!

muskotály küvé 2009.04.27. 16:52:16

Előre is kösz; megígérem, nem kapkodok :)
Nálunk alig 5 fokig lehűl éjszaka a levegő, szerintem sem tesz jót neki.

Benikuty 2009.04.30. 18:52:19

Dél-Alföldi (Jánoshalma) kémem szerint még két hét türelem.

muskotály küvé 2009.05.18. 12:59:02

@Benikuty: kiültettem őket :) 4 lett a 2-ből...

Benikuty 2009.05.18. 13:27:46

@muskotály küvé:
Igen derék kihozatali arány:)

Hans Castorp 2010.01.23. 09:33:39

@muskotály küvé: szerinted, szerintetek lehet (erdő övezte) kertben medvehagymát termeszteni?

muskotály küvé 2010.01.26. 20:27:37

@Hans Castorp: én pár éve ültettem, kellően árnyékos helyre néhány hagymát. Nem nagyon terjed, de nem is fogy. Valószínűleg jó talaj kéne neki és fűmentesen kéne tartani a helyet, de amióta szezonban lehet kapni, nagyobb teret engedek a fű és a medvehagyma küzdelmének :)

Hans Castorp 2010.01.26. 23:38:52

@muskotály küvé: ez mindenképpen jó hír! Honnan van a hagyma? Én már több helyen (kertészet) érdeklődtem, de nem jártam sikerrel...

muskotály küvé 2010.01.27. 11:45:40

@Hans Castorp: ismerőstől, aki botanikus kertben dolgozik :)

törpicsekmama 2010.01.31. 18:07:47

szervasztok kertbarátok.Én új vagyok ezen atopikon,remélem engem is befogadtok és sok jó tanáccsal láttok el és persze a tökéletes magjaitokból is kaphatok. törpicsekmama

Hans Castorp 2010.03.01. 00:09:57

Szia Küvé! Isten hozott! Jó volt a H&E verseny :-)))!

Nem kapcsolódik szorosan ide, de aknázómollyal kapcsolatban vannak tapasztalataid? Szinte félek vetni bármit is, mert a kakukkfüvem MÁR MOST beteg (készen vettem) és szerintem elkaphatják a kikelő növénykéim is...

muskotály küvé 2010.03.03. 10:01:25

@Hans Castorp: szia, biztos vagy benne, hogy aknázómolyos? Én csak a vadgesztenye-aknázómolyról hallottam.

Hans Castorp 2010.03.03. 22:18:22

@muskotály küvé: ááá, kitörölte, amit az előbb bepötyögtem.
Csak az internetes tünettan alapján gondoltam: kifehéredő, majd sárguló és lehulló levelek, fonákjukon parányi fekete pöttyökkel. Gyorsan terjed.

Hans Castorp 2010.03.03. 22:19:47

@muskotály küvé: mindazonáltal most, hogy mondod, beugrik az aknázómoly: Szeged legrégebbi utcájának gyönyörű gesztenyesorát is tönkretették már majdnem teljesen (melegebbek a telek, és kitelel nálunk?).

muskotály küvé 2010.03.04. 17:29:26

@Hans Castorp: nem tudom, milyen jellegű növényeid (szobanövény, fűszernövény vagy zöldségek) az áldozatok, de az ilyen láthatatlan gonosztevők vagy atkafélék szoktak lenni, vagy valami gomba. Kifehéredő és elszáradó levelek akkor is keletkezhetnek, ha beltérben felnevelt növényt hirtelen szabad napfényre tesszük, egyszerűen kiégnek a levelek a számukra szokatlan UV-fénytől; de hasonló a hatás, ha napsütötte ablakba, az üveghez közel kerülnek, napos időben az üvegtől néhány cm-re nagyon meleg tud lenni.
Atkák ellen csak erős mérgek, vagy bizonytalan hatású olajos szerek vannak, viszont általában akkor lepik el a növényt, ha az valamiért le van gyengülve. (Tehát nem feltétlenül fogják a többi növényt is felzabálni.) Mindenesetre, így látatlanban nehéz igazságot tenni...

Benikuty 2010.03.05. 11:17:44

@Hans Castorp: amiről beszélsz, az üvegházi molytetű. Bármelyik szisztemikus rovarölő hatásos ellene, de ezeket lakásban alkalmazni kockázatos, és figyelj az eü. várakozási időre.

muskotály küvé 2010.03.05. 16:54:02

@Benikuty: én nem mondanám ilyen határozottan, hogy üvegházi molytetű, azt könnyű felismerni: megmozgatod a növényt, és sok fehér valami száll fel. Mindenesetre egy bordóilé-rovarölő kombináció a legtöbb dolog ellen használ :)

Benikuty 2010.03.05. 22:46:43

@muskotály küvé: igazad lehet.
A budakalászi Hermesben minden csütörtökön ügyel egy növényvédelmi szakmérnök, ha beteg növényem van, hozzá fordulok.
A molytetű pedig tavaly nyáron a paradicsomjaimnak adta meg a kegyelemdöfést:(

Hans Castorp 2010.04.15. 21:54:48

Van valakinek tapasztalata a rukkolával (borsmustár)? Balkonládába vetettem, ki is kelt, mint a pinty, csak nagyon sűrűnek tűnik: Viszont fogalmam sincs, hogy kell-e ritkítani s ha igen, mennyire.

muskotály küvé 2010.04.16. 15:07:55

@Hans Castorp: szia, pont akartam írni róla, csak még nem írtam :) Szerintem várd meg míg kicsit jobban megnő (hogy fogasztható méret legyen), és szép fokozatosan ritkítsd ki 10-15 cm-es távolságra. A ritkítás tárgyát képező növényeket kötelező megenni:)

Virágkötőrita · http://www.viragkotorita.hu 2012.02.23. 21:48:17

Én most fogom hétvégén elvetni a paradicsom magokat. A tökkel úgy jártam, hogy a melegágyba is vetettem, de amikor kiültettem nem fejlődtek, így a helyrevetéssel próbálkozott magok túlfejlődték a palántásokat. A paradicsom magokat üres vécépapír gurigákba vetem el:)

üdv.
Rita

muskotály küvé 2012.02.24. 09:49:30

@Virágkötőrita: a tökkel én is pont így jártam, felesleges palántázással vesződni.
A palántákat érdemes majd minél nagyobb edénybe, pl. 8-10 centis cserepekbe, nagy tejfölöspoharakba, stb. átültetni, nagyobbak és erősebbek lesznek...
süti beállítások módosítása